Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Ten Hag gradi novi United: Napadački i obrambeni potencijal su izraženi, no, hoće li to biti dovoljno?

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 13.08.24. | 09:53

Crveni vragovi jedan su najaktivnijih klubova u tekućem prijelaznom roku.

Ovog ljeta prošlo je 11 godina od posljednjeg Manchester Unitedovog naslova prvaka Engleske čiji su i dalje rekorderi po broju nacionalnih (20) i premierligaških (13) titula. No, žetva titula Unitedovog gradskog rivala, četiri u nizu, šest u posljednjih sedam godina, odnosno sedam u periodu od kada je United osvojio svoj posljednji naslov, natjerala je vlasnike Crvenih vragova da promijene način poslovanja i od stvaranja 'instant momčadi', s isključivim ciljem da osvoje naslov prvaka, okrenuli su se dugoročnom planiranju s ciljem stvaranja momčadi koja će godinama biti, u najmanju ruku, konkurentna za naslov. Zaokret u poslovanju potvrdio je i ostanak ne toliko omiljenog nizozemskog trenera Erika ten Haga koji je, doduše, s Manchester Unitedom već osvojio dva trofeja, Liga kup 2023. i FA kup 2024.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Na Old Traffordu u odnosu na prošlu sezonu više ne stanuje nekoliko igrača od kojih se očekivalo da će biti garancija nove titule Crvenih vragova. Prije svega mislimo na svjetskog prvaka Rafaela Varanea i Anthony Martiala, a klub je napustio i Donny van de Beek koji je prije četiri godine stigao iz Ajaxa za pozamašnu cifru, ali nikada nije ispunio svoji potencijal te je dobar dio svojeg angažmana u Manchesteru proveo na posudbama.

Manchester United je igrače za popunu kadra pronašao u Bayernu, Lilleu i Bologni. Crveni vragovi pobijedili su u utrci s Real Madridom i PSG-om i uspjeli su dovesti 18-godišnjeg francuskog stopera Lenya Yora za vrtoglavih 62 milijuna eura. No, mladi stoper se odmah po dolasku ozlijedio i na terenima ga se ne očekuje prije početka studenog. Yoro je ipak igrač oko kojeg Ten Hag i Manchester United žele graditi svoju obranu, posebno ako ga upare s mladim engleskim stoperom Jarradom Branthwaiteom (22) iz Evertona kojeg bi Crveni vragovi mogli platiti i preko 70 milijuna eura!

Crveni vragovi doveli su i nizozemskog napadača Joshuu Zirkzeea kojeg su Bologni platili 42.5 milijuna eura. Ovaj bivši junior Bayerna u prvoj momčadi Bavaraca se nije uspio nametnuti te je nakon posudba u Parmi i Anderlechtu prije dvije godine prešao u Bolognu za 27.5 milijuna eura. Zirkzee je, možemo reći, u prošloj sezoni bio jedan od ključnih, ako ne i najključniji kotačić Bologninog pohod na plasman u Ligu prvaka. No, mladi Nizozemac još nije debitirao za United. Propustio je američku pripremnu turneju i zbog nedovoljne spreme propustio utakmicu Superkupa koju je United, nakon lošijeg raspucavanja jedanaesteraca, izgubio od gradskog rivala Cityja.

Dakle, od dva skupocjena pojačanja, Ten Hag na jednog neće moći računati neko vrijeme zbog ozljede, a na drugi još nije dovoljno spreman.

Iako transferi još uvijek nisu službeni, Matthis de Ligt i Noussair Mazraoui u ponedjeljak su prošli liječnički pregled i danas (utorak) trebali bi biti predstavljeni kao novi igrači Crvenih vragova. Ukupni iznos transfera trebao bi iznositi između 60 do 70 milijuna eura (ovisno o izvorima).

Manchester United na ovih potrošenih oko 170 milijuna ne misli stati. Već smo napisali da Ten Hag želi dodatno pojačati obranu s Brantwaiteom (70+ milijuna eura), ali i jednim napadačem koji bi također mogao stići iz Evertona. Dominic Clavert-Lewin (27) stanovnik je Liverpoola već osam godina, a idućeg ljeta ističe mu ugovor s klubom s Goodison Parka. Za njegove usluge bori se još jedan United, Newcastle, no SkySports piše kako je srebrni engleski reprezentativac s Eura 2021. ipak dosta bliže Manchester Unitedu.

Ono što se u momčadi Crvenih vragova, čini se, neće mijenjati, je vezni red. United je na pragu produženja ugovora s Brunom Fernandesom (29), a Ten Hag ima i veliko povjerenje u dvojac centralnih veznjaka Casemiro - Kobbie Mainoo (19), koji je oduševio na nedavno završenom Euru.

U cijeloj priči ne smijemo zanemariti povratak i 'pomirenje' Jadona Sancha (24) s Ten Hagom. Englez je odigrao odličnu sezonu u Borussiji Dortmund s kojom je stigao do finala Lige prvaka te na Old Traffordu od njega očekuju jako puno. Očekuje se i dodatni iskorak mladog Alejandra Garnacha (20), dvojca koji se kalio na posudbama u Sevilli (Hannibal, 21), odnosno Granadi (Pellistri, 22), ali i 'buđenje' dva igrača od kojih se, njihovim dolaskom, puno očekivalo, Antonyja (24) i Masona Mounta (25).

Erik ten Hag mogao bi u sezonu ući s kadrom koji bi imao nevjerojatni napadački, ali i obrambeni potencijal. No, hoće li to biti dovoljno za napad na naslov prvaka? Za godinu-dvije, možda. Ove, vrlo teško...

Dvije momčadi Manchester United za predstojeću sezonu:

Nominalnih udarnih 11

Rezerve

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Manchester UnitedPremier ligaErik ten Hag

Ostale Vijesti