REUTERS/Daniele Mascolo
REUTERS/Daniele Mascolo

Talijani nikoga nisu impresionirali, Spalletti još ne zna koga će otpisati

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.06.24. | 09:50

Suparnik vatrenih na Euru odigrao je 'nulu' protiv hrvatskog rivala. Danas Azzurre očekuje trening-dvoboj protiv talijanske U20 reprezentacije, a Spalletti do sutra mora objaviti konačni popis putnika za Euro.

Jučer je odigrano nekoliko prijateljskih utakmica, a nama najzanimljivija održala se na Dall'Ari u Bologni u kojoj su Italija i Turska remizirali bez golova. Talijani su aktualni europski prvaci i treći suparnik Hrvatske na Euru, a Turci, koje vodi talijanski strateg Vincenzo Montella, tradicionalni rivali koji su nas nedavno svladali u kvalifikacijama i kvalifikacijsku grupu završili na prvom mjestu ljestvice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, primarno, bilo nam je interesantno vidjeti kako izgledaju Talijani 11 dana prije početka prvenstva (Azzurri u obranu naslova kreću protiv Albanije u Dortmundu) i 20 dana prije međusobnog susreta u trećem kolu skupine (24. lipnja u Leipzigu).

Utakmica nije impresionirala nikoga. Talijani nisu djelovali moćno, a jedinu ozbiljniju priliku za Azzurre stvorio je Bryan Cristante koji je pred kraj prvog dijela pogodio okvir gola. Ipak, talijanski mediji složni su da njihova reprezentacija sinoć nije zaslužila pobjedu. Takav ton odao je i sam Spalletti u izjavama nakon utakmice.

"U trenucima smo bili dosta dobri, a u drugima smo se mučili. Ovo je bio klasični meč u kojem smo imali priliku vidjeti koje stvari moramo popraviti. Utakmica je bila dosta intenzivna, a očekivao sam i dozu umora kod svojih igrača. U globalu sam zadovoljan, no moramo popraviti neke stvari, posebno u napadačkom segmentu u kojem smo se dosta mučili", rekao je za početak Luciano Spalletti.

Poznato je da je Spalletti za pripreme uputio poziv 29-orici. Dakle, do konačne objave popisa 26 igrača (6. lipnja), otpast će trojica.

Spalletti je na teren poslao momčad u 4-2-3-1 formaciji. Na vratima je krenuo golman Tottenhama Guglielmo Vicario, koji se iskazao s nekoliko dobrih intervencija, a ispred je stajala nominalno najjača obrambena četvorka - Giovanni Di Lorenzo (Napoli), Gianluca Mancini (Roma) te Interov dvojac Alessandro Bastoni i Federico Dimarco.

U vezi su startali kapetan Jorginho iz Arsenala te Romin dvojac Bryan Cristante i Loprenzo Pellegrini, na krilima su ordinirali Riccardo Orsolini (Bologna) i Federico Chiesa (Juventus), a u vrhu napada započeo je napadač Genoe Mateo Retegui.

Početkom drugog dijela Spalletti je zamijeniuo oba krila, ušli su Andrea Cambiasso i Mattia Zaccagni, oko 60-te minute priliku su dobili Nicolo Fagioli (također zadovoljio), Davide Frattesi i Gianluca Raspadori (imao priliku u završnici), dok je u sam smiraj susreta minutažu dobio i Riccardo Calafiori zamijenivši ponajboljeg Talijana Dimarca.

Priliku, dakle, nisu dobila tri golmana (Gianluigi Donnarumma, Alex Meret i Ivan Provedel), Interovi Matteo Darmian i Nicolo Barella, Torinovi Allesandro Buonhiorno, Raoull Bellanova i Sammuele Ricci, Juventusov Federico Gatti, Romin Stephan El Shaarawy, Atalantin Gialuca Scamacca te Veronin Michael Folournsho. Potonji i četvrti golman Provedel čine se kao najveći kandidati za 'odstrel', a treći igrač koji neće putovati u Njemačku trebao bi biti netko od trojica Samuele Ricci (stoper Torina), Lazijev ofenzivac Zaccagni ili Bolognino krilo Orsolini.

Italija će danas odigrati prijateljsku utakmicu protiv svoje U20 momčadi, a to će biti posljednja prilika Spallettiju da odredi 26 putnika za Euru

"Još imam cijelu srijedu za odlučiti. Znat ćemo sve nakon današnje utakmice. Razgovaram sa suradnicima konstantno", rekao je Spalletti i zadržao na 'ledu' talijansku javnost koja nema prevelika očekivanja od ove talijanske reprezentacije.

Azzurrima još slijedi 'generalka' pred Euro, koju 9. lipnja igraju protiv Bosne i Hercegovine na stadionu Carlo Castellani u Empoliju. Na toj utakmici Spalletti bi trebao na teren poslati sve najjače vedete, uključujući Donnarummu, Barellu i Samaccu koji su propustili jučerašnji dvoboj.

No, prije toga, talijanska javnost usmjerena je na finale U17 Eura u kojem njihova reprezentacija igra za kadetsko zlato protiv vršnjaka iz Portugala. (N.R.)



Tagovi

Talijanska nogometna reprezentacijaTurska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti