DARRIN ZAMMIT LUPI/Action Images
DARRIN ZAMMIT LUPI/Action Images

TAKTIČKA ANALIZA – Vatreni briljirali, Rusiju dočekujemo u odličnom raspoloženju

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 12.11.21. | 08:07

Sve što je izbornik Dalić htio na Malti to je i dobio, laka pobjeda i injekcija samopouzdanja

Hrvatska se protiv Malte nije namučila, bez problema su na stadioni Ta'Qali upisana tri boda protiv momčadi koja je kvalitetno inferiorna Vatrenima. Odigrali su izabranici Zlatka Dalića vrlo dobru utakmicu, postigli četiri gola već u prvih 45 minuta i zapravo u niti jednom trenutku nisu pobjedu doveli u pitanje. Što se očekivalo to se i ostvarilo, bez imalo stresa i ne previše napora.

i pred početak utakmice bilo je jasno da će Hrvatska dominirati u posjedu lopte i uglavnom vrijeme provoditi na polovici Maltežana. Po toj pretpostavci izbornik Dalić i njegov stožer posložili su momčad koja je tehnički i taktički izuzetno potkovana, naročito u sredini i prednjoj liniji.

Formacijski, Hrvatska je utakmicu počela u sustavu 4-2-3-1, na vratima je debitirao Ivo Grbić koji odlično brani u francuskom Lilleu. No, nije ovo bila utakmica u kojoj će naš vratar imati presudnu ulogu, koga god da je Dalić poslao na vrata sigurno ne bi pogriješio.

U obrani je zaigrala četvorka koja hitrinom i snagom može pokriti širok prostor              ukoliko bi Maltežani došli do kontranapada. Juranović i Sosa na bokovima su igrači koji imaju moć ponavljanja, mogu se pridodati napadu što su uspješno radili. Od dvojice stopera Gvardiol je više ulazio u igru, Ćaleta-Car mu je trebao čuvati leđa.

Dvojac ispred obrane Marcelo Brozović i Luka Modrić su najjača snaga Hrvatske, vjerojatno najbolji par veznih na svijetu. U ovakvim utakmicama ključni su za reposjed, osvajanje odbijenih lopti i održavanje pritiska na obranu protivnika.

Na krilnim pozicijama krenuli su Ivan Perišić i Lovro Majer, prvi da koristi brzinu i silinu, drugi da mirnoćom s loptom u posjedu te pregledom igre donese potez koji će razbiti gusti blok u obrani. Majer igra u odličnoj formi, s desne strane može ući u sredinu na lijevu nogu te kvalitetno promijeniti stranu, a trkački je moćan. Ishod utakmice pokazao je koliko je bila dobra odluka da igrač Rennesa započne dvoboj.

Što se tiče napada jasna je bila izbornikova namjera da Mario Pašalić i Andrej Kramarić često mijenjaju mjesta. Kad god je lopta bila u posjedu Hrvatske Kramarić je po nju dolazio između linija, a Pašalić kao rođeni i dokazani realizator išao u vrh napada. Igrač Atalante ima odličan osjećaj za gol i odlično ulazi u prostor dok je napadač Hoffenheima bolji u kreaciji igre.

U utakmicama protiv momčadi koje se nisko brane odnosno igraju „bunker“ izuzetno je važno često mijenjati mjesta, uz brz protok lopte. Sve to je Hrvatska radila od prve sekunde, a pomoglo je što su Maltežani promijenili višegodišnju nogometnu filozofiju. Pa su umjesto prebacivanja igre odlučili graditi napade igrom od noge do noge, počevši od vratara. Plan im je razbijen vrlo brzo, presing Hrvatske isplatio se već u šestoj minuti, a rani pogodak potpuno je usmjerio utakmicu na stranu naše reprezentacije. Prednja linija je odlično izašla u visoki pritisak, Majer je natjerao domaćeg beka na pogrešku, a Luka Modrić je pročitao valjda na tisuće takvih dodavanja. Sve poslije toga je bilo pitanje tehničke izvedbe, Kramarić je bio nesebičan, Perišić pribran za 1:0.

Drugi gol stigao je iz prekida što je uvijek jako oružje protiv gusto postavljenih obrana, a autogol Brozovića plod je nesreće te nešto neodlučnije reakcije obrane u začetku akcije Maltežana.

Treći gol Hrvatske riješio je sve, malo je neobično da je postignut iz kontranapada, ali lijepo je znati da možemo i tako zabiti. Ključan potez odigrao je Majer, odličnim dodavanjem izbacio Kramarića u situacije koje on majstorski rješava, a Pašalić je opet bio tamo gdje treba. Nakon sprinta dugog čak 75 metara zabio je lagan gol, Kramarić je zaslužio pljesak za novu nesebičnost.

Četvrti gol opet je bio plod visokog presinga u režiji Modrića i Majera, Pašalić je bio tu da doda malo atrakcije, pamtit će se asistencija petom za neuništivog kapetana.

Utakmica je bila riješena, ali Hrvatska je i dalje bila motivirana. U prvom dijelu se uglavnom napadalo preko lijeve strane gdje je Perišić imao dobru podršku Sose, a nastavak je otvoren napadom preko desne strane. Kramarić je opet sudjelovao u akciji, loptu odbijenu od vratara u mrežu je pospremio Majer. Potom je trostruki asistent Kramarić lako iskoristio pogrešku obrane Maltežana, a pobjeda je zapečaćena asistencijom Marka Livaje za drugi gol Majera.

Lakše od očekivanog osvojena su tri boda, Hrvatska je bila taktički raznovrsna i vrlo efikasna za što je nagrađena visokom pobjedom. Pamtit će se prvijenci Ćalete Cara i Majera te odlična partija Kramarića.

Protiv Rusije će taktička priprema sigurno biti drugačija jer se radi o znatno kvalitetnijem protivniku. Rusi imaju luksuz da ne moraju ići po pobjedu, ali sigurno se neće braniti kao Maltežani. Trebat će Hrvatskoj strpljenja i mirnoće, svaka pogreška mogla bi biti skupo plaćena. Vjerojatno će biti određenih promjena u postavi, mada ne prevelikih. Stigao je izbornik Dalić jučer odmoriti neke igrače i sad ima slatke brige pred nedjelju. Samopouzdanje je na visokoj razini, igrat će se na prepunom Poljudu i Hrvatska sigurno ima kvalitete da se izravno plasira u Katar.

Piše: Vedran Pavičić


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaHNSmalteška nogometna reprezentacijaMaltaTaktička analizaZlatko Dalić

Ostale Vijesti