Pixsell
Pixsell

Tajnik Futsal Dinama za Germanijak: "Nadam se da ovakvo ponašanje sportskih djelatnika više nećemo gledati"

Vrijeme Čitanja: 6min | pon. 13.03.23. | 16:03

Dvoboj 15. kola 1.HMNL između Futsal Dinama i Torcide nije prošao bez nemilih scena. Pri kraju utakmice, kada je ista već bila riješena, zamalo je došlo do obračuna između predsjednika Torcide i dijela Dinamovih navijača.

Iako je 1.HMNL jedna od najgledanijih hrvatskih domaćih liga, neki će reći i najgledanija nakon HNL-a (što potvrđuje broj gledatelja na prvenstvenim utakmicama), iako je 1. HMNL jedna od najzanimljivijih domaćih liga, neki će reći i najzanimljivija u državi (što potvrđuju rezultati i ligaška tablica), status futsala u medijima još je uvijek dosta slabiji nego status nekih tradicionalnijih sportova u kojima je Hrvatska kroz recentnu ili daljnju povijesti imala značajne klupske i reprezentativne uspjehe poput rukometa, vaterpola, pa čak i odbojke.

Futsal na naslovne stranice nerijetko stiže zbog nekakvih 'skandala', manjih ili većih. Jedan takav 'skandal', nazovimo ga tako, dogodio se sinoć u Domu sportova II na posljednjoj utakmici 15. kola 1.HMNL između Futsal Dinama i Torcide.

Dinamo je u jednoj zaista odličnoj i zapravo vrlo fer i korektnoj utakmici svladao Torcidu s 3:0. Sijevalo je pred golom odličnog Franka Bilića sa svih strana, no dinamovci su tek u nastavku utakmice slomili otpor borbenih gostuju, kada je najbolji igrač utakmice Kristian Čekol prvo asistirao Luki Periću, a onda i sam zabio dva pogotka od kojih je posebno impresivan bio drugi kada je praktički s centra terena lucidno prebacio spomenutog Bilića koji voli sudjelovati u igri i često stoji visoko od gol-linije.

Iako je Dinamo odigrao jednu od najboljih utakmica sezone, ne smijemo ne pohvaliti hrabru igru Torcide, koja je zaigrala bez svojeg glavnog igrača u polju Mije Mišerde i prvog strijelca Milana Družijanića. Torcida, koja se bori za ostanak, cijelu utakmicu igrala je iznimno požrtvovno i u nekoliko navrata, posebno u prvom dijelu pri rezultatu 0:0, iz kontranapada opasno zaprijetila Dinamovom golu i 'zadržala dah' među brojnim navijačima Plavih koji su nedjeljno popodne odlučili provesti u Dvojci.

Uz sve to, utakmica je odigrana u jednom pravom 'nogometnom' ambijentu u kojem su Bad Blue Boysi došli na 'svoje' jer je njihov klub uvjerljivo svladao i nadigrao klub koji nosi ime omražene im rivalske navijačke skupine.

No, cijela ta 'lijepa futsalska priča' pala je u drugi plan jer je predsjednik MNK Torcide, Marko Grubić 'Kula' ujedno i pomoćni trener MNK Torcide, pri rezultatu 3:0 za Dinamo pri samom kraju utakmice, u trenucima dok su BBB pjevali 'Jedna će Torcida, plakati ovu noć...', raširio ruke, krenuo prema BBB-ima i počeo pjevati Torcidinu verziju pjesme. Kasnije se primio i za međunožje te pozivao rukama Dinamove navijače na fizički obračun, a nakon što mu je sudac udijelio crveni karton i poslao ga u svlačionicu, umjesto da se smiri, Grubić se okrenuo prema BBB-ima i pokazao pomoćni dres svojeg kluba na kojem dakako, stoji naziv MNK Torcida

Cijelu situaciju smirili su djelatnici Futsal Dinama koji su smirili Grubića, a onda i uzavrele navijače, te je cijela sporna situacija, srećom, prošla bez većeg incidenta.

"Prije svega bih se zahvalio publici na dolasku i što je prepoznala važnost utakmice za nas, i što nas je vodila do bitne pobjede", rekao nam je za početak tajnik Futsal Dinama Sebastian Sobota i nastavio:

"Što se tiče samih događaja, pohvalio bih reakciju svih službenih osoba na samom terenu, počevši od sudaca, delegata, igrača i trenera Torcide, ali prije svega našeg kapetana Ivana Pavlića i trenera Matiju Đulvata, koji su prvo smirili tenzije na tribini. Kad smo svi pomislili da se situacija smirila, te da će gospodin Grubić mirno napustiti teren nakon što mu je dodijeljen crveni karton, on je nepromišljeno reagirao i odlučio svojim postupkom pridonijeti eskalaciji. Na svu sreću, pribran je bio naš povjerenik za sigurnost Marko Mlikota, koji je pravovremenom reakcijom spriječio daljnje provokacije i ponovno rasplamsavanje atmosfere. Nadam se da ovakvo ponašanje sportskih djelatnika u budućnosti više nećemo gledati, a mi se okrećemo našoj idućoj prvenstvenoj utakmici u Osijeku protiv istoimenog domaćina,u petak od 20 sati".

Izjavu za medije (24 sata) dao je sam Marko Grubić.

“Osim nekulturnih povika s tribina i ponašanja navijača mi nemamo drugih primjedbi (na organizaciju utakmice, op.a.). Nemam ja opravdanja ni za sebe, nisam smio tako reagirati bez obzira na provokacije i opravdano sam isključen. Ali želim da se zna da mi nismo došli provocirali i da je moja reakcija bila isključivo odgovor na ono što se događalo na tribinama... Žao mi je što je dio medija jednostrano prenio ružnu sliku o meni i o klubu, a sve pod krinkom brige za dobrobit djece koja su bila na tribinama. Istim tima nije smetalo to što su ta djeca slušala kako se na najprimitivniji mogući način vrijeđa Hajduk, Split, Torcidu i Dalmaciju od prve minute utakmice”, rekao je Grubić između ostalog u razgovoru za 24 sata.

SREĆOM PA SU OSTALI SUDIONICI UTAKMICE BILI TREZVENI...

S nekakve navijačke strane donekle je razumljivo da se Grubić kao nakakav istaknuti član jedne navijačke skupine htio 'pokazati' na terenu rivalske skupine. Međutim, Grubić na utakmicu nije stigao kao član navijačke grupe Torcida, već kao predsjednik i predstavnik sportskog kluba koji nosi ime po Hajdukovoj navijačkoj skupini.

On je, između ostalog, odgovoran za sigurnost svojih igrača i stručnog stožera, kao i svaki ostali sportaš na terenu. Kao sportski djelatnik posredno je odgovoran i za publiku u dvorani koje je bilo nemalo. Sportaši su ti koji u kriznim situacijama moraju smirivati uzavrele strasti, a ne ih poticati, pa čak biti i glavni okidač tenzija.

Istina, Bad Blue Boysi su, osim pjesama podrške svojem klubu, Torcidi pjevali pogrdne i uvredljive pjesme, ali pjesme koje se po ničemu nisu razlikovale od onih koje BBB pjevaju na Derbijima i koje Torcida (sa zamijenjenim ulogama naravno), pjeva Dinamu i Bad Blue Boysima na svakoj utakmici kada se te dvije navijačke skupine susretnu. Pjevale su se pjesme koje se pjevaju i Futsal Dinamu kada zagrebački klub gostuje u dalmatinskim mjestima. Pjevale su se uobičajene pjesme koje spadaju u navijački folklor na brojnim sportskim borilištima diljem svijeta, s ciljem da isprovociraju protivnika i protivničku navijačku skupinu. Ali upravo zato je to dozvoljeno navijačima, koji se nalaze "s druge strane one ograde", a ne sportskim djelatnicima.

BBB su uspjeli isprovocirati predsjednika suparničkog kluba (ne i ostale igrače Torcide koji su se u kriznoj situaciji ponijeli smireno, razumno i za svaku pohvalu) i koji je onda, pod zaštitom titule sportskog djelatnika na parketu, pokušao 'frajerski' dati BBB-ima do znanja da je on Torcidaš i da sada on 'provocira' njih. I tu nije bila riječ o nekakvom 'banalnom provociranju', recimo da je čovjek uputio par nepristojnih riječi publici i Dinamovim navijačima (iako niti to sportski djelatnik ne smije raditi), već je pred cijelom dvoranom s raširenim rukama krenuo prema tribini s Bad Blue Boysima, gestikulirao je na ružan način, pozivao na obračun, a onda i pokazivao tribini majicu Torcide, što se može vidjeti na brojnim snimkama koje kruže po raznim grupama.

Želio je 'zakuhati frku' i to u trenucima kada je utakmica bila riješena, kada je situacija bila 'vrela' i kada bi za njega i njegovu momčad bilo najbolje da što prije završi i maknu se s parketa.

Srećom pa su djelatnici Dinamovog osiguranja pravovremeno reagirali i vrlo brzo uspjeli smiriti cijelu situaciju. Srećom pa su i Bad Blue Boysi reagirali trezveno, tako da je cijela situacija prošla bez posljedica.

I tako se futsal ponovno probio u medije zbog nesportskih tema, iako je utakmica, izuzev analiziranog incidenta, bila prava natjecateljska, s visokim tenzijama, ali u fer i korektnom ozračju.... 


 


Tagovi

MNK TorcidaBad Blue BoysFutsal DinamoMNK Futsal DinamoFutsal

Ostale Vijesti