Photo: VATICAN MEDIA / ipa-agency.net/IPA
Photo: VATICAN MEDIA / ipa-agency.net/IPA

Sveti Otac blagoslovio Vatrene: „Ne zaboravite da ste uzor mladima“

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 05.06.24. | 10:02

Hrvatska delegacija jutro je provela u Vatikanu pa se već do ručka vratila u Rijeku u kojoj će reprezentativci boraviti do petka

Hrvatski nogometni reprezentativci danas rano ujutro, u 5.40, imali su let za Rim, a u jutarnjim satima srijede primljeni su na audijenciju kod Svetog Oca pape Franje koji ih je blagoslovio prije putovanja u Njemačku na europsku smotru. HNS je objavio 'tweet' na kojem hrvatska delegacija u Apostolskoj palači čeka dolazak Svetog Oca.

Papa je na početku audijencije čestitao Hrvatskoj na bronci osvojenoj na Svjetskom prvenstvu u Kataru, u kojem je naslov slavila 'njegova' Argentina, nakon čega je našoj delegaciji poručio:

„Upravo ovo biti momčad je aspekt u sportu koji volim naglasiti, zato što je usporedba društvenoga života, u različitim ambijentima u kojima se zajedno s drugima živi i radi. Individualni potezi su važni, maštovitost, kreativnost… No, ako prevlada individualizam, onda se narušava cjelokupna dinamika i ne dostiže se cilj“

Pritom je istaknuo i ostale vrijednosti poput osjećaja časti, prijateljstva i bratske kolegijalnosti, odanosti i samokontrole

„Ne zaboravite nikada da se navijači, osobito mladi, ugledaju u vas: vaša uloga prelazi sportsko okružje i postaje model ostvarenoga života i uspjeha“, podsjetio je Sveti Otac, potaknuvši igrače da njeguju duhovne i ljudske vrline, da bi „mogli biti uzoran primjer“, kako prenosi IKA.

Cijeli govor Pape Franje možete pročitati OVDJE (IKA).

Na kraju pozdrava, Papa je Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji zahvalio za posjet i poželi joj svako dobro u društvenom i športskom zalaganju. Potom je udijelio blagoslov i zamolio sudionike da i oni mole za njega.

Drago Sopta/HNSDrago Sopta/HNS

Predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Marijan Kustić Svetom Ocu je darovao dres hrvatske reprezentacije s imenom Franjo i brojem 1 te kožnu nogometnu loptu.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

"Velika nam je čast što smo imali prigodu susresti se sa Svetim Ocem i hvala mu na blagoslovu i lijepim riječima koje nam je uputio. Ponosni smo što kroz nogomet imamo privilegiju predstavljati hrvatski narod. Vjerujem da je svijet upravo kroz našu nogometnu reprezentaciju upoznao Hrvate kao talentiranu, strastvenu i hrabru naciju kojoj su vjera u Boga te ljubav prema obitelji i domovini najvažnije vrijednosti. Slike naših igrača kako slave svoju vjeru u Boga u najvećim trenutcima hrvatskog nogometa obišle su svijet i pokazale koliko je vjera važna u životima naših igrača. Zbog toga nam je svima ovaj susret bio od neprocjenjive vrijednosti”, rekao je predsjednik HNS-a Marijan Kustić za službenu stranicu HNS-a, a prenosi i Hina.

“Blagoslovljeni smo što smo imali priliku susresti se sa Svetim Ocem. Slogan naše reprezentacije je samo jedna riječ, a to je obitelj. Obiteljske vrijednosti temelj su svih naših uspjeha. Zajedništvo, jedinstvo, suradnja, poštovanje, podrška, prijateljstvo, ljubav i vjera: to je ono što ova reprezentacija predstavlja, promovira i živi iz dana u dan. Ovaj susret dodatno nas je inspirirao da nastavimo istim smjerom, dostojno predstavljati naš narod i domovinu”, istaknuo je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić.

“Na posljednjem Svjetskom prvenstvu bili ste treći, ovaj put budite prvi ili drugi!”, rekao je na kraju audijencije papa Franjo u neformalnom obraćanju Vatrenima. 

Prije susreta s papom Franjom, igrači i stručni stožer obišli su baziliku sv. Petra u pratnji zagrebačkog pomoćnog biskupa Ivana Šaška koji je sudjelovao i u audijenciji. Tom prilikom igrači su se fotografirali ispred groba sv. Ivana Pavla II., na 21. obljetnicu početka njegovoga 100. apostolskog putovanja na kojem je bio pohodio Rijeku, Dubrovnik, Osijek i Zadar.

Hrvatska delegacija se odmah nakon audijencije uputila na avion za Hrvatsku, a u posljepodnevnom terminu Vatrene očekuje trening na Rujevici. Podsjetimo, reprezentativci u petak putuju za Portugal u kojem će u subotu odigrati prijateljsku utakmicu protiv Portugala (18.45), a idući dan, u nedjelju, 9. lipnja, smjestit će se u kampu Mark Brandenburg u gradu Neuruppinu u kojem će Hrvatska obitavati za vrijeme Eura, nadamo se skroz do sredine srpnja.



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaVatreniPapa FranjoEuro 2024Zlatko DalićMarijan KustićLuka Modrić

Ostale Vijesti