Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Šveđani su Rijeci trauma, ali utakmica protiv Lokomotive je putokaz

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 08.08.24. | 08:01

Sopićevi momci čekaju novi europski ispit na domaćem terenu nakon dominantne pobjede u domaćem prvenstvu protiv Lokomotive

Rijeka će ugostiti Elfsborg na Rujevici prvoj utakmici trećeg pretkola Europske lige (20.00, MaxSport1). Sopićevi momci su s nešto muka svladali Corvinul Hunedoaru u prošlom kolu, ali onda su pokazali potpuno drugo lice u HNL-u deklasiravši Lokose 4-0 i time najavili novu uzbudljivu sezonu.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Plasman u europske kvalifikacije Šveđani su ostvarili kao drugoplasirana momčad elitnog razreda u Švedskoj s istim brojem bodova kao i prvak Malmö, nakon što su naslov prvaka izgubili su u posljednjem kolu u kojem su poraženi u gostima baš kod Malmöa (1-0). Presudila im je lošija gol-razlika koja im je uskratila prvu ligašku titulu od 2012. godine. U aktualnoj sezoni nisu niti približno uspješni. Elfsborg je do sada odigrao 17 prvenstvenih utakmica te s učinkom od osam pobjeda, jednim remijem i osam poraza trenutno zauzima sedmo mjesto. U drugom pretkolu ovog natjecanja Elfsborg je bio bolji od moldavskog Šerifa u oba susreta. Nakon minimalne 1-0 pobjede u gostima Šveđani su pred svojim navijačima slavili s 2-0. Prvi pogodak u uzvratu je postigao 19-godišnji Ganac Wolji Jalal Abdullai u prvoj akciji na susretu, u prvoj minuti. Drugi Ganac, Michael Baidoo, bio je koban po Šerif u 73. minuti kada je golom za 2-0 definitivno pogurnuo svoju momčad prema trećem pretkolu.

Za ovu utakmicu gosti nemaju niti jednu ozljedu u najavi i lako je moguće da će njihov trener započeti utakmicu s istom postavom koja je izašla na travnjak i protiv Šerifa. Michael Baidoo, koji je zabio u toj pobjedi od 2-0, najbolji je strijelac Elfsborga u ligi s pet golova, trebao bi startati i u ovome susretu.

Riječani su otvorili i novu sezonu HNL-a u kojoj su nastavili u prošlosezonskom ritmu - dominantno. Svladali su Lokomotivu s visokih 4-0 i tako pokazali da će i ove sezone s pravom pretendirati na trofej hrvatskog prvaka. Bila je to utakmica u kojoj je, osim uvjerljive pobjede, Rijeka pokazala da se može vratiti u pobjednički ritam i nakon što protivnik nešto bolje uđe u utakmicu kao što je to učinila Lokomotiva. Kako su odmicale minute, Rijeka je postajala sve snažnija, a nakon drugog gola je potpuno preuzela kontrolu nad utakmicom. Apostrofirati valja i Šimuna Butića, otkrića ljetnih priprema koji je premijernu seniorsku sezonu otvorio golom, prvijencem u dresu Rijeke. Zadovoljan je zasigurno Sopić i napadom i obranom. Dok su se među strijelcima uz Petrovića protiv Corvinula i Butića protiv Lokse izmijenili i Fruk, Ivanović i Hodža, obrana Rijeke još je uvijek neprobojna.

Jedini je pravi upitnik zapravo koga će protiv Šveđana Sopić staviti na gol. Hoće li to biti Zlomislić kojemu je pukla arkada u prošlom europskom susretu ili Posavec, što se čini nešto izglednije u ovom trenutku.

Iako su europski put započeli trnovito, nakon otvaranja domaćeg prvenstva, Elfsborg se čini kao prava prilika za nastavak hrabrog puta Sopićevih trupa kroz nove europske izazove, ali treba biti pametan i pragmatičan jer prije dvije godine su se Riječani neugodno proveli sa Šveđanima. Tada su u prvoj utakmici 2. pretkola Konferencijske lige izgubili na svom terenu od švedskog Djurgardena sa 1-2, a potom i u uzvratu 2-0 i time rano završili svoj europski put. Nadamo se da će ovoga puta biti drugačije. Lokomotiva je, u svakom slučaju, bila sjajna uvertira.

Rijeka: Posavec - Smolčić, Galešić, Radeljić, Čabraja - Pašalić, Petrović, Selahi, Fruk, Janković - Ivanović

Elfsborg: Pettersson - Holmen, Henriksson, Yegbe - Hedlund, B. Zeneli, Ouma, Hult - A. Zeneli, Baidoo, Abdullai

(eg)



Tagovi

HNK RijekaRijekaElfsborgRujevicaEuropska liga

Ostale Vijesti