Photo: Šime Zelić/PIXSELL
Photo: Šime Zelić/PIXSELL

Sudačka analiza Branka Stipkovića: "Siebert je djelovao autoritativno. Uistinu znalački"

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 30.03.24. | 22:00

Da se ne radi o uglednom strancu sigurno bi bilo i valovitih komentara, koji se tako rado isporučuju domaćim protagonistima sa zviždaljkom; zato što su „krivi” već činjenicom da su živi...

U četvrtak 21. ožujka njemački internacionalac Daniel Siebert bio je četvrti sudac doigravanja za EP 2024. Bosne i Hercegovine s Ukrajinom 1-2 na brdovitom Balkanu (u Zenici), devet dana kasnije, na Veliku subotu, šefovao je paradom koja je u svakom smislu zaintrigirala cijeli Jadran (u Splitu).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Je li položio, ostaje li ikakav „rep” nakon kreševa Hajduka i Dinama 0-1? Da se ne radi o uglednom strancu sigurno bi bilo i valovitih komentara, koji se tako rado isporučuju domaćim protagonistima sa zviždaljkom; zato što su „krivi” već činjenicom da su živi... Ciljamo uglavnom na sekvencu iz 45+2. minute kad je Stefan Ristovski sam sebi nehotice napucao loptu u visoko podignutu ruku s unutrašnje strane Dinamova kaznenog prostora. Nije se umiješao VAR kojeg je zastupao Johann Pfeifer, osim - vjerojatno - u internoj dakle diskretnoj komunikaciji, podržavajući stav bossa s travnjaka. Odluku koja ne zaslužuje zamjerke.


Kao ni ona u 74. minuti jer Maxime Bernauer duboku u svojenu šesnaestercu nije taknuo nogu Nikole Kaliniće nego loptu. Stasiti došljak iz Berlina od prve je sekunde djelovao autoritativno. Uistinu znalački. Zbog toga mu se vjerovalo. I onda kada se domaći trener Mislav Karoglan po inerciji ljutio tehničkim prostorom smatrajući da su prestrogo evidentirani pa slobodnim udarcem kažnjeni startovi Laszla Kleinheislera i Nike Sigura.

Uostalom, opravdano angažirani stručnjak za pravdu beskompromisno je prvi žuti karton isukao u samom prologu meča, na početku 2. minute, čim je Ronael Pierre-Gabriel preoštro startao baš na Sigura. Sve su javne opomene (bilo ih je osam: po četiri akterima obje momčadi) s totalnim pokrićem, čak sedam u službi zaštite igrača i igre. Šteta što mu se slučajno prošvercao Kevin Theophile-Catherine...

Na Poljudu je značajno povećao prosjek budući da je u dosadašnjih 28 utakmica runde 2023./2024. bilježio 4,17. Dotični Daniel ove će godine navršiti četrdesetu. Sudi od četrnaeste, službeno u natjecanjima DFB-a od dvadesettreće. Bundesligašima je dodijeljen 2012. FIFA-znak primio 2015. Danas je dakako u elitnoj skupini kontinentalnih i svjetskih vedeta. Nastavi li ovako, elegantno će trajati do starosnog limita za pet sezona. Valjda mu u aktualnoj karijeri sekundira i civilno zanimanje: sportwissenschaftler. U prijevodu: sportski znanstvenik, ma što to značilo.

No dobro, bitno je da je na terenu sveprisutan a nenametljiv. Sudi jednostavno, lako, daleko od ikakvih dvojbi pa i običan gledatelj katkad pomisli da bi tako mogao i on... Nadamo se da će Siebertova prezentacija biti dodatni putokaz hrvatskim sucima, i rutinerima i poletarcima. Kao ogledni primjerak uspješnosti. Ispostavilo se da je posrijedi legitimni nasljednik „letećeg stomatologa” Markusa Merka, miljama odmakao onom Wolfgangu Starku koji je Vatrene uništio na europskom prvenstvu 2012. u Gdanjsku žmireći na iz aviona očiti faul Sergia Busquetsa na Vedranu Ćorluki – ne za penal, za tropenal! Poslije čega su i reprezentantni i lideri španjolske selekcije ustvrdili: „Iker Casillas bio nam je sjajan, Wolfgang Stark još sjajniji!”. Danielu Siebertu hvala i sretan put.



Tagovi

Branko StipkovićDaniel SiebertHNLGNK DinamoHajdukDerbiHrvatska nogometna ligaSuciVAR suci

Ostale Vijesti