Marko Prpić/Pixsell
Marko Prpić/Pixsell

Strupar za Germanijak: "Ne znam smije li Martinez zamijeniti Hazarda i može li Belgija opet odigrati tako loše"

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 28.11.22. | 08:00

"Belgija nije ni sjena same sebe iz Rusije. Atmosfera nije dobra, puno igrača je u godinama i izvan forme. Opet, tu je toliko kvalitete da ne mogu vjerovati da mogu i protiv nas Belgijci izgledati kao u ove dvije utakmice"

Branko Strupar uvijek je najbolja adresa za razgovor o Belgiji. Može pričati satima, o svakom igraču zna sve. Ipak, dečko iz Prečkog bio je reprezentativac 'Crvenih vragova', prati i danas tu reprezentaciju, gledao je, naravno, i utakmice protiv Kanade i Maroka. No, prvo se ipak dotaknuo naše pobjede nad Kanadom (4:1).

"Ovakva pobjeda još više dobiva na važnosti, na veličini. Ma, kad primiš od Malte gol u drugoj minuti, šokiran si i treba ti neko vrijeme da dođeš k sebi, kako je tek na SP-u. Mislio sam si, samo da izjednačimo do poluvremena, a mi do tada već preokrenuli rezultat. Kod 2:1 sam bio miran, rekao sam da će biti 4:1, naravno, pogodio sam, haha." govori dobro raspoloženi Strupar, kojemu je, kao bivšem napadaču, najviše drago zbog napadača.

"Ima puno tih znalaca koji stalno govore: 'mijenjaj Kramarića', a ja ih uvjeravam da su u krivu. Ne mijenja se napadača zbog jedne utakmice, pogotovo ne nakon onakve kao protiv Maroka. Pa čovjek nije loptu dobio, igralo se između dva šesnaesterca, što je on tu kriv? Drugi njegov gol je savršenstvo, primanje je pola gola, kako je on to primio, pa onda egzekucija... Drago mi je i zbog Livaje, navijači su uvijek u fokusu, pod povećalom, oni su okrenuli tijek utakmice i to me jako veseli. Premda, ne treba nikoga isticati, svi su odigrali vrhunski."

Onda, što ćemo s Belgijom? Izgubila je od Maroka, mora protiv nas pobijediti da bi prošla u osminu finala?

"Prvo, moram naglasiti da se sad vidjelo koliko je opasan taj Maroko, koliko je to dobra momčad. I koliko je, prije svega, čvrst u obrani. Niti smo mu mi, niti Belgija stvorili neke velike prilike. I to treba uzeti u obzir i kad se priča o Belgiji. Međutim, činjenica je da ova reprezentacija nije niti sjena same sebe iz Rusije. Javnost i navijači ispratili su te igrače s puno skepske i razočaranja u Katar, vidi se zašto. Dok smo mi napravili dobru smjenu generacija u ove četiri godine, oni to nisu uspjeli i u očitom su padu. Odigrali su dvije jako loše utakmice, protiv Kanade su uspjeli pobijediti, protiv Maroka nisu, ali dojam o njihovoj igri je jako loš. Nije to ni blizu izdanja koja su imali zadnjih godina."

Što mogu promijeniti do utakmice s Hrvatskom, može li Belgija izgledati bolje nego u prve dva dvoboja?

"Nešto će morati promijeniti, ali ne znam ni sam što. Mijenjao je izbornik Martinez i sad, ostavio je na klupi Tielemansa, stavio Onanu. To ne razumijem, Tielemans je odličan igrač, a taj Onana, mlad, nervozan, stalno na rubu kartona. U obje je utakmice dobio žuti. Protiv Kanade je u zadnjoj liniji igrao Dendroncker, inače zadnji vezni. Pa ga sad protiv Maroka nije bilo. A zadnja linija je stvarno stara i loša, nema se tu što dodati. Onda se još Courtoisu dogodi takav gol, početnički. Nisu mi jasne te nek stvari, ali opet, teško mi je vjerovati da mogu odigrati tri tako loše utakmice zaredom, još uvijek mislim da nešto moraju pokazati."

Eden Hazard i dalje igra u prvih 11, a također je izvan forme. Je li on možda ta jedna promjena za utakmicu s Hrvatskom?

"To je pitanje svih pitanja! Smije li izbornik Martinez staviti Hazarda na klupu. On ima bonuse, iako stvarno izgleda loše. Trudi se on, želi, ali ne može. A kakav je odličan igrač bio. Da, pitanje je u Belgiji koliko Martinez smije mijenjati te velike zvijezde. Meni se osobno sviđa taj Trossard, Tielemans bi mi uvijek igrao. Nedostaje im i pravi Lukaku."

A uza sve to i međusobna prepucavanja, nervoza u momčadi je očita?

"Da, atmosfera uopće nije dobra. Kad jedan De Bruyne tako javno kaže da su stari i da ne mogu osvojiti naslov, onda znate koliko je situacija loša. No, ponovno, gledam te igrače, snaga je to, ne treba ih podcijeniti. Dat će oni sve od sebe, u jednoj utakmici mogu napraviti svašta. Ranjeni su i ranjivi, očito nisu momčad, ali imaju izvrsne pojedince, koji mogu uvijek riješiti utakmicu. Stvarno mi je teško vjerovati da neće baš ništa pokazati na Mundijalu."

Ipak, Hrvatska je bliže prolasku skupine.

"Naravno, mi smo dobri, sad i puni samopouzdanja. A ta njihova obrana dat će nam neku šansu, moramo je iskoristiti. Sve ovisi o nama, samo moramo biti ozbiljni, ne razmišljati o tome kako je Belgija dosad loša. No, kad se sve stavi na stol, vjerujem da će ih Hrvatska izbaciti.", zaključio je Strupar.

Oglas

SP 2022

Rezultati i raspored:

Skupina A

1. kolo

20. studenoga

Katar – Ekvador 0:2

21. studenoga

Senegal – Nizozemska 0:2

2. kolo, 25. studenoga

Katar – Senegal 1:3

Nizozemska – Ekvador 1:1

3. kolo, 29. studenoga

Ekvador – Senegal 1:2

Nizozemska – Katar 2:0

 

Skupina B

1. kolo, 21. studenoga

Engleska – Iran 6:2

SAD - Wales 1:1

2. kolo, 25. studenoga

Wales – Iran 0:2

Engleska – SAD 0:0

3. kolo, 29. studenoga

Wales – Engleska 0:3

Iran – SAD 0:1

                                              

Skupina C

1. kolo, 22. studenoga

Argentina – Saudijska Arabija 1:2

Meksiko – Poljska 0:0

2. kolo, 26. studenoga

Poljska – Saudijska Arabija 2:0

Argentina – Meksiko 2:0

3. kolo, 30. studenoga

Poljska – Argentina 0:2

Saudijska Arabija – Meksiko 1:2

 

Skupina D

1. kolo, 22. studenoga

Danska – Tunis 0:0

Francuska - Australija 4:1

2. kolo, 26. studenoga

Tunis - Australija 0:1

Francuska - Danksa 2:1

3. kolo, 30. studenoga

Australija – Danska 1:0

Tunis – Francuska 1:0

 

Skupina E

1. kolo, 23. studenoga

Njemačka – Japan 1:2

Španjolska - Kostarika 7:0

2. kolo, 27. studenoga

Japan - Kostarika 0:1

Španjolska – Njemačka 1:1

3. kolo, 1. prosinca

Japan – Španjolska 2:1

Kostarika – Njemačka 2:4

 

Skupina F

1. kolo, 23. studenoga

Maroko – Hrvatska 0:0

Belgija – Kanada 1:0

2. kolo, 27. studenoga

Belgija – Maroko 0:2

Hrvatska – Kanada 4:1

3. kolo, 1. prosinca

Hrvatska – Belgija 0:0

Kanada – Maroko 1:2

 

Skupina G

1. kolo, 24. studenoga

Švicarska – Kamerun 1:0

Brazil – Srbija 2:0

2. kolo, 28. studenoga

Kamerun – Srbija 3:3

Brazil – Švicarska 1:0

3. kolo, 2. prosinca

Srbija – Švicarska (Doha) 2:3

Kamerun – Brazil (Lusail) 1:0

 

Skupina H

1. kolo, 24. studenoga

Urugvaj – Južna Koreja 0:0

Portugal – Gana 3:2

2. kolo, 28. studenoga

Južna Koreja – Gana 2:3

Portugal – Urugvaj 2:0

3. kolo, 2. prosinca

Gana – Urugvaj 0:2

Južna Koreja – Portugal 2:1

 


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.









Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaBranko StruparKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti