Orlando Ramirez/USA TODAY Sports
Orlando Ramirez/USA TODAY Sports

Stopama Reyne, Pulišića, McKennieja: Velika nada američkog nogometa na pragu dolaska u Europu

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 27.12.21. | 15:49

Navodno je najbliže Bundesligi koja je već poslužila kao stanica u karijeri mnogih mladih Amerikanaca.

Jasno je da Amerikanci već godinama nisu “nenogometna” nacija. Soccer tamo nije popularan kao Football, ali očigledno dobiva na cijeni. O tome svjedoči i golem priljev mladih talentiranih igrača koji ‘preko bare’ pristižu u Europu. Christian Pulisic je preko Dortmunda ostvario transfer u Chelsea težak 64 milijuna eura, Weston McKennie je okosnica veznog reda Juventusa, Gio Reyna ponajbolji mladi igrač Borussije Dortmund, Barcin Sergino Dest važi za jednog od talentiranijih bočnih na svijetu, a za Salzburgovog Brendena Andersona i Valencijinog Yunusa Munsaha raspituje se pola Europe.

Nitko od navedenih momaka nema više od 23 godine, a uskoro bi im se na Starom Kontinentu mogao pridružiti još jedan sunarodnjak, odavno označen kao pravi nogometni dragulj. Ricardo Pepi je 18-godišnji napadač Dallasa koji je debi u MLS-u upisao prije više od dvije godine.

Pozornost na sebe skrenuo je već 2019. godine. Tada je u Americi pokrenuta USL League One, treći rang nogometa na nacionalnoj razini. Ovdje je Pepi igrao za North Texas FC, razvojnu momčad Dallasa i kao 16-godišnjak u inauguralnoj sezoni postigao 11 golova u tek nešto više od 1100 minuta, što daje učinak od gotovo jednog pogotka po susretu.

Iduće godine počeo je dobivati priliku uz MLS-u kao rotacijski igrač, a ove sezone postao je standardni član prve postave i u 31 nastupu ubilježio 13 pogodaka i tri asistencije. Pepi je postao vruća tema nogometnih medija u SAD-u i Europi. Dokazao je da može zabijati i na višoj razini, a produktivan je bio i za A-reprezentaciju za koju je u prvih sedam nastupa postigao tri gola.

Visok je 185 centimetara, zahtjeva puno pažnje u suparničkom šesnaestercu . Skautska izvješća hvale njegovu završnicu, prema statistici driblinga nalazi se u samom vrhu MLS-a,  ali isto tako ističe se i njegov osjećaj za duele i presijecanje lopti kada momčad nije u posjedu. Jednostavno, tvrde da je Ricardo Pepi moderan napadač koji doprinosi u svim fazama igre.

Najpoznatiji transfer guru Fabrizio Romano sada tvrdi da je njegov prelazak u Europu gotova stvar i kako će se ostvariti u siječnju. No, još uvijek ne znamo koja mu je točna destinacija. Ranije se spominjao Real Madrid i Wolverhampton, ali vjerojatnije je da će se Pepi najprije okušati u Bundesligu. Tamo se već nalazi sedam uglavnom mladih Amerikanaca, tako da se Pepi sigurno nada ostvariti uspjeh na putu koji su prije njega utabali McKennie, Pulisic ili Reyna.

Ugovor mu vrijedi do 2026. godione, a Transfermarkt ga procjenjuje na 8 miluijuna eura. Iako još ne znamo gdje će točno završiti jedno je sigurno - Pepi će biti dobro plaćen i mogao bi postati najveći izlazni transfer u povijesti MLS-a. Taj rekord za sada drži Paragvajac Miguel Almiron koji je 2019. za 24 milijuna eura prešao u Newcastle iz Atlante.

 


Tagovi

Ricardo PepiDallasBundesliga

Ostale Vijesti