Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Što mu više lome momčad, to je vodi bolje

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 24.01.24. | 13:56

Lokomotiva je s oslabljenim sastavom u odnosu na jesen Dinamu u Maksimiru očitala nogometnu lekciju. No, ta pobjeda i ne bi trebala biti toliko iznenađenje

Dok je Dinamo drugi dio sezone dočekao pun elana, osokoljen dobrom igrom i stopostotnim učinkom na pripremama, pojačan (diskutabilno) najboljim igračima Slaven Belupa (Arber Hoxha) i Varaždina (Fran Brodić), zatim hvaljenim talentom Morenom Živkovićem (koji je jesen proveo na Kajzerici) te očito nedovoljno spremnim bekom Takuyom Ogiwarom, Lokomotiva je jučerašnju utakmicu dočekala bez tri 'jesenska' nositelja igre. Indrit Tuci, nominalno najbolji napadač Lokosa u prvom dijelu sezone pojačao je Spartu iz Praga. Jedan od najboljih asistenata lige Ivan Milićević prešao je u Grčku, a Živković, rekli smo, u Dinamo. Lokomotiva na zimu praktički nije dovela niti jedno pojačanje.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Silvijo Čabraja je na megdan Dinamu poslao gotovo golobrade klince, s tek dva igrača starija od 30 godina. Zanimljivo, obojica su davno otpisana u Dinamu. Jednom (Marinu Leovcu, 35) se predviđa brzi odlazak u penziju, a drugi (Duje Čop, 33) je nekoliko mjeseci bio bez kluba, da bi se krajem ljetnog prijelaznog roka, tada nedovoljno spreman za ozbiljno nadmetanje, priključio najmlađoj momčadi HNL-a.

Dinamu je ova utakmica bila od presudne važnosti, Lokomotiva je igrala za prestiž i svoj obraz.

Da stvar po Lokose bude gora... klubovi su zbog lošeg stanja travnjaka u Kranjčevićevoj zamijenili domaćinstvo, tako da je klub iz Novog Zagreba ostao i bez (u ovim dvobojima ne toliko izražene) prednosti domaćeg terena...

Rezultat takvog 'omjera snaga i argumenata' je: Dinamo – Lokomotiva 0-3.

Ironije li, ostajanjem bez važnih bodova i ono malo pozitivnog morala što je Dinamo nakupio u posljednja dva mjeseca, Hajduk je prema naslovu pogurala od strane njihovih navijača stalno osporavana Lokomotiva, a apsolutni junak dvoboja, strijelac hattricka, je Duje Čop, bivši (osporavani) igrač Hajduka koji nije slavio pogotke iz poštovanja prema Dinamu.

Silvija Čabraju teško da više itko može nazvati 'hit trenerom' HNL-a. S tom sintagmom moglo mu se 'tepati' prije dvije, možda još i prošle sezone. Više ne. Čabraja je na klupu Lokosa sjeo na ljeto 2021. godine. Od tada su Kajzericu napustili Luka Stojković, Lukas Kačavenda, Sandro Kulenović, Ibrahim Alyju, Marko Dabro, Indrit Tuci, Arber Hoxha, Enis Cokaj, Jakov Anton Vasilj, Josip Pivarić, Ivan Tomečak, Marko Đira, Branimir Cipetić, Ivan Milićević, Justin de Haas, Marko Soldo, Ivan Nevistić i drugi...

Čabraja je u zadnje dvije i pol godine ostao ne bez jedne, nego dvije odlične momčadi!

Unatoč tome, Lokomotiva je svladala Dinamo u Maksimiru 3-0 i drastično smanjila gradskom suparniku šanse za osvajanjem naslova.

Taj rezultat nije slučajan. U sezoni 2021./22., u kojoj je Dinamo osvojio naslov prvaka tek u zadnjem kolu, Lokomotiva je Dinamu oduzela čak sedam bodova (a mogla je i devet da današnji napadač Dinama Hoxha u sudačkoj nadoknadi utakmice u Maksimiru, pri rezultatu 1-0 za Plave, nije promašio 'zicer svih zicera'). U sezoni 2022./23. Dinamo je u svih pet utakmica pobijedio Lokomotivu. No, prvu pobjedu (3-2) Plavi su upisali golom u sudačkoj nadoknadi u prvom kolu prvenstva, nakon što su gubili 0-2. Preostale tri prvenstvene utakmice završile su 2-1 pobjedom Dinama, s time da je ona posljednja, u kojoj se lomilo prvenstvo, osigurana kasnim golom ponovno Luke Menala. U međuvremenu, Dinamo je izbacio Lokomotivu iz Kupa tek nakon produžetaka...

A prva utakmica ove sezone, odigrana također u Maksimiru, mogla je završiti slično kao i sinoćnja. Fran Žilinski u 90. je propustio zicer za 2-0 vodstvo Lokomotive. U 94. i 97. minuti Martin Baturina i Takuro Kaneko Dinamu su donijeli pobjedu.

Prekaljeni trenerski lisac Silvijo Čabraja prije utakmice izjavio je kako nije pogledao niti jednu utakmicu Dinama na pripremama.

"Dinamo je u ovom trenutku nepoznanica za nas, doveli su pet novih igrača, tako da ne znamo u kojem su stanju. Nismo pogledali niti jednu njihovu utakmicu, najviše ćemo ovisiti  sami o sebi i na koji ćemo način mi izaći na teren".

Čak i da je to istina, Čabraja je dovoljno iskusan i kvalitetan trener da je itekako dobro znao koje su Dinamove najveće mane u obrani (sporost i tromost zadnje linije te neiskustvo mladog Živkovića), ali i u napadu (prevelika ovisnost o inspiraciji Brune Petkovića, Martina Baturine i Josipa Mišića).

Čabraja je doktorski postavio utakmicu, fokusirao se na brzinu svojih krila Silvija Goričana i Martina Šotičeka, iskustvo Duje Čopa, a obrana predvođena iskusnim Leovcem i nešto manje iskusnijim Kalaicom, Mersinajem i Vranjkovićem, odigrala je praktički utakmicu bez greške, izoliravši Dinamova krila te ranije spomenute nositelje igre. Velike zasluge idu i ‘razaračima’ Bubanji i Mariću, kao i mladom Fabijanu Krivaku (18), još jednom produktu poznate Lokomotivine Škole nogometa. Besprijekoran je bio i Nikola Čavlina koji je, zanimljivo, a za Dinamo još poraznije, imao isti broj obrana kao i Danijel Zagorac (četiri).

Još bitnije od taktičke postavke utakmice - Čabrajini ratnici na maksimirski travnjak istrčali su bez kompromisa i respekta prema na nogometnom tržištu puno vrjednijim i razvikanijim igračima Dinama.

Koliko god Dinamo 'na papiru' ima bolje individualce, toliko Lokomotiva u praksi ima bolju momčad. Kod Čabraje bi se mogla uvesti uzrečica: “Što mu više lome momčad, to je vodi bolje”.

Simpatično, trener Lokomotive ostao je ‘cool’ i nakon utakmice.

“Najveća pobjeda? Ne, Istru smo pobijedili 4-0! Dobili smo i Hajduk u Splitu 4-2, ali je, velika je pobjeda, pobijediti Dinamo u Maksimiru je velika stvar”.

Čabraja je tako u svoj trenerski opus upisao još jedan veliki trenerski skalp. Nakon što je ‘skinuo’ Hajduk na Poljudu to mu je, na još impresivniji način, uspjelo i protiv Dinama u Maksimiru.

Dinamo će do kraja sezone još u najmanje dva navrata morati igrati protiv Lokomotive. Možda da s Kajzerice povuku Nikolu Čavlinu, Martina Šotićeka ili, ako ne dođe Brekalo, Silvija Goričana. No, pitanje je bi li i to pomoglo...



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoLokomotiva ZagrebNK Lokomotiva

Ostale Vijesti