Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Što mladim Vatrenima treba u posljednjem kolu za izravan plasman na Euro

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 12.10.24. | 10:00

Hrvatskoj je bod dovoljan za dodatne kvalifikacije, dok pobjeda može donijeti direktnu vizu za smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta

Mlada hrvatska nogometna reprezentacija je u susretu pretposljednjeg, 9. kola skupine G kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo, koje će se sljedeće godine održati u Slovačkoj, u Koprivnici svladala Andoru sa 2-0 (0-0) te s ta tri boda stigla na drugo mjesto ljestvice.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska je ovom pobjedom stigla do učinka od 19 bodova, dva više od treće Grčke protiv koje će u utorak također u Koprivnici igrati izravni dvoboj za drugo mjesto u skupini. U toj utakmici Hrvatskoj je za drugo mjesto i siguran nastup u dodatnim kvalifikacijama dovoljan i bod, dok bi eventualnom pobjedom mogla čak i do izravnog plasmana na EP kojega će uz devet pobjednika skupina izboriti i tri najbolje drugoplasirane reprezentacije.

Ranije u petak je Portugal potvrdio prvo mjesto u ovoj skupini i izravni odlazak u Slovačku 3-1 pobjedom na gostovanju kod Ovčjih Otoka. Tom je pobjedom Portugal stigao do učinka od 24 boda i potvrdio prvo mjesto te plasman na Euro.

Što se kalkulacija za izravan plasman tiče, mladim Vatrenima samo pobjeda igra za izravan plasman na Euro, iako će i u tom slučaju morati ovisiti o drugim reprezentacijama. Konkretno, na tablici drugoplasiranih brišu se bodovi osvojeni protiv šestoplasirane reprezentacije jer neke skupine imaju po pet reprezentacija, tako da Hrvatska trenutno ima 13 bodova na toj ljestvici. Toliko ima i Belgija, ali i za 12 pogodaka bolju gol razliku, tako da nas jedino kiks Belgijanaca u posljednjem kolu može progurati ispred njih. Problem je što igraju kod kuće protiv Mađarske, koja je odavno eliminirana i igra samo za prestiž.

Trenutni poredak drugoplasiranih reprezentacijaTrenutni poredak drugoplasiranih reprezentacija

U potpunosti nam je nedostižna Francuska, koja nam bježi tri boda i 17 golova, kao i Engleska koja je već osigurala plasman kao trenutno najbolja drugoplasirana reprezentacija.

Dakle, osim Belgije, Hrvatska treba dočekati i kiks Poljske te Švicarske. Poljaci igraju kod kuće protiv Nijemaca, koji su osigurali prvo mjesto, a s obzirom na to da Poljaci broje +12 u stupcu gol razlike, jasno je da će ih jedan bod svrstati ispred izabranika Ivice Olića.

Što se Švicarske tiče, oni gostuju kod Rumunjske u izravnom dvoboju za prvo mjesto i nije nerealno da ovdje dočekamo kiks.

Kada sve zbrojimo, Hrvatskoj prije svega treba pobjeda protiv Grčke, kao i poraz Poljske, odnosno remiji Belgije i Švicarske. Nije baš najrealniji scenarij, ali dok ima nade, treba u njega vjerovati. No, prije svega, Hrvatskoj je bitno obraniti domaći teren i izboriti barem bod protiv Grčke, čime bi potvrdili drugo mjesto na ljestvici. Olićeva družina nije impresionirala igrom u jučerašnjem slavlju, tako da iz trenutne perspektive, jedini cilj je osigurati 2. mjesto, a o izravnom plasmanu razmišljati tek ako se pobijedi neugodne goste.

Za kraj spomenimo i da će u dodatne kvalifikacije šest drugoplasiranih reprezentacija koje se ne nađu među tri najbolja na ljestvici drugoplasiranih. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.




Tagovi

Hrvatska U21kvalifikacije za U21 EuroKvalifikacije za U21 Euro 2025.U21 Euro 2025

Ostale Vijesti