Josip Regović/PIXSELL
Josip Regović/PIXSELL

Što kažu Kanađani? Sigur je igrao na sigurno, želi biti 'šestica', a ne treći izbor za desnog beka

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.08.24. | 16:14

Izbornik sjevernoameričke reprezentacije krenuo je u nagovaranje nogometaša s dvojnim državljanstvom da se priključe Kanadi

Zanimljivo je što kanadski mediji kažu o iznenadnom povratku korijenima Nike Kristiana Sigura koji je odlučio igrati za seniorsku reprezentaciju zemlje u kojoj jer rođen i u kojoj je odrastao.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Nogometaš Hajduka je nakon devet utakmica za U 21 hrvatsku vrstu očigledno shvatio da bi mu se teško bilo probiti među seniore Vatrenih, pogotovo što se vidi na poziciji veznog igrača, a ne desnog beka koju je prislilno počeo popunjavati još pretprošle sezone kod trenera Ivana Leke koji je često isticao da će karijeru prije napraviti u sredini terena, a ne na boku.

Međutim, iznenadnu prigodu da upadne u prvu momčad Hajduka je iskoristio, dobio i poziv za U21 vrstu i uz Rokasa Pukštasa postao jedan od projekata Bijelih. Da sad kojim slučajem nije ozlijeđen, bilo bi zanimljivo bi li drugačije odlučio, jer mjesto na desnom boku Vatrenih je upražnjeno izostankom Josipa Juranovića i Josipa Stanišića. Interesantno bi bilo čuti i pojašnjenje izbornika Zlatka Dalića, ali kako su nogometne organizacije sve više zatvorene za medije te se oglašavaju svojim kanalima, neko vrijeme ćemo biti bez tog odgovora.

Uglavnom Canandian Soccer Daily piše da je izbornik Jesse Marsch bio glasan u javnim komentarima otkako je preuzeo posao o potrebi da se privuče više kvalitetnih igrača s dvojnim državljanstvom kako bi reprezentacija bila što konkurentnija do 2026. godine kada je Svjetsko prvenstvo na Sjevernoameričkom kontinentu.

„Sada ima i svog prvog igrača u Siguru, koji je službeno podnio zahtjev FIFA-i da se izjasni za Kanadu, potvrđeno je u srijedu iz Hrvatskog nogometnog saveza (HNS). Tko je Niko Sigur? Sigur je 20-godišnji vezni igrač rođen u Burnabyju i cijelo djetinjstvo proveo u Kanadi. Pridružio se akademiji Vancouver Whitecapsa 2018. i osvojio je prvenstvo mladih s Capsima i Regionalnom srednjom školom Notre Dame. Godine 2021. pridružio se poluprofesionalnoj momčadi Lige 1 Ontarija Vaughan Azzurri i proveo jednu sezonu sa Sveučilištem York prije nego što je otišao u Sloveniju (Radomlje), a zatim se preselio u Hrvatsku sa splitskim Hajdukom, gdje je i dalje dio prve postave“, piše kanadski portal specijaliziran za nogomet.

Tijekom svog odrastanja u Kanadi, prošao je relativno nezapaženo. To je nešto što Marsch kaže da se jednostavno mora promijeniti, navodeći primjer kasnog razvoja novog braniča Nice Moisea Bombita.

„Kanada ga je pratila neko vrijeme i izravno mu se obratila u svibnju 2023. dok je John Herdman bio izbornik. Sigur se tada obvezao na igranje za Hrvatsku. Međutim, izostavljen je iz njihove momčadi za nadolazeće utakmice UEFA Lige nacija u rujnu, a budući da nije igrao za njihovu seniorsku momčad, još uvijek nije obvezan predstavljati ih do kraja svoje karijere.“

Neki mediji spominju da je prijelomna točka to što nije pozvan za nadolazeće akcije U21 selekcije, ali i seniora, no pitanje hoće li se oporaviti do tada, jer ima problema sa stražnjom ložom, nakon što se oporavio od ozljede zgloba koja mu je bila kroničan problem.

„Sigur se smatra dinamičnim i tehničkim defenzivnim veznim igračem, prirodnim brojem šest. To je pozicija koja kanadskoj reprezentacij vjerojatno nedostaje. Stephen Eustáquio i Ismaël Koné čine solidan prvi izbor u središnjem veznom redu, ali obojica se uglavnom koriste kao 'osmice' , odgovorni i za obranu i za napad. Zapravo, lokalni izvještaji iz Marseillea sugeriraju da Roberto De Zerbi zapravo vidi Konéa više kao broj deset. Također je poznato da Sigur povremeno popunjava mjesto desnog beka, na poziciji na kojoj Marsch ima Alistaira Johnstona i Richieja Laryeu. Svoju profesionalnu karijeru započeo je na toj poziciji, ali sebe je opisao kao uglavnom defenzivnog veznog igrača koji također može igrati na nekoliko pozicija sredine terena. Procvjetao je u ulozi 'šestice'. Pridružio se akademiji hrvatskog diva splitskog Hajduka 2022. i debitirao za seniorsku momčad u travnju 2023. Bivši suvoditelj podcasta Northern Futbol Peter Galindo, sada analitičar Toronto FC-a, istaknuo je Sigurove talente za Canadian Soccer Daily već u svibnju 2023. Ukupno je upisao 49 nastupa za Hajduk uz samo jedan gol i jednu asistenciju zbog defenzivne uloge. Nakon što je prošle sezone odigrao 39 utakmica u svim natjecanjima na klupskoj razini, do sada ima dva nastupa u sezoni 2024/25, a trenutno liječi lakšu ozljedu. U Splitu sada igra pod novim glavnim trenerom Gennarom Gattusom, koji u svoje vrijeme nije bio loš defenzivni centralni vezni igrač.“, ističe Canadian Soccer Daily spominjući i svu silu veznih igrača koju ima Hrvatska, jer aktivni su još Luka Modrić i Mateo Kovačić, prije su tu bili još Ivan Rakitić i Marcelo Brozović, a to su činjenice koje su za pohvaliti se, jer vezist Vatrenih i Real Madrida osvojio je i Zlatnu loptu 2018. godine.



Tagovi

Niko SigurHrvatska nogometna reprezentacijakanadska nogometna reprezentacijaHajdukHrvatska nogometna ligaHrvatska U21Zlatko DalićIvan LekoLuka ModrićMateo KovačićIvan RakitićMarcelo BrozovićGennaro GattusoJosip JuranovićJosip StanišićLiga nacija

Ostale Vijesti