Instagram/standard_rscl
Instagram/standard_rscl

“Sretan sam i ponosan što sam bio dio najvećeg kluba u Hrvatskoj, ali moram naći svoj put”

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 18.07.24. | 08:00

Boško Šutalo nedavno je otišao iz Dinama u Standard Liege gdje će napokon odraditi pune pripreme, lišene ozljeda koje su spriječile da pokaže svoju kvalitetu u Maksimiru te pokušati vratiti se na stare staze

Nekako je na mala vrata Boško Šutalo ovih dana otišao iz Dinama. Od stopera koji je prije dvije godine stigao iz talijanske Atalante za četiri milijuna eura što ga čini drugim najskupljim ulaznim maksimirskim transferom, odmah iza Marka Roga koji je svojevremeno plaćen milijun više, ipak se očekivalo više.

“I ja sam očekivao više, ali protiv nekih stvari jednostavno ne možeš”, javio se Šutalo iz Belgije gdje je u jeku priprema sa Standardom. Naravno da naš sugovornik misli na ozljede koje su ga omele da se pokaže u najboljem izdanju. U Zagreb je stigao u ljeto 2022. i upisao tek 27 nastupa. Nikoga nije čudila visina transfera jer je Šutalo bio kapetan mlade reprezentacije, polivalentan branič u mladim godinama (22.). Imao je iskustvo igranja u Serie A i njegov dolazak činio se kao “win-win” za obje strane.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

“Taj dolazak u Maksimir mi se činio kao odličan potez. Osjetio sam da me žele, ja sam htio biti dio Dinama. I mislim da je krenulo dobrim smjerom do tog nesretnog Šubićevca kada sam se ozlijedio. Tada su kola krenula nizbrdo. Sve se razvodnilo i nikako da se iščupam. Baš ništa nije išlo na moju ruku”, iskreno će Šutalo koji je odradio operaciju, ali i “zaradio” bakteriju te morao na novu operaciju koja ga je dugo vremena sprečavala da se vrati punom treningu.

“To je nažalost tako. Pa nitko nije htio više od mene da budem pravi, da se dokažem da mi je ovdje mjesto i da pomognem Dinamo svojim igrama. Svjestan sam da na koncu nije to bilo na mojoj razini. Uostalom, brojke ne lažu; 27 utakmica u dvije godine je premalo”, jasan je Šutalo koji je poslije kraja prethodne sezone sjeo s Markom Marićem za stol i u otvorenom razgovoru stigli su do zaključka da je bolje da pokuša na drugoj adresi.

“Ja sam komunicirao da želim ostati ovdje jer sam se osjećao da sam ostao nešto dužan. I sebi i Dinamu. I imam kvalitetu da to dokažem i pokažem. Međutim, možda mi je nakon dvije operacije i svega što se dogodilo glava trebala neki odmak od svega. Neki novi početak i sredinu u kojoj ću krenuti od nule. I došli smo do zaključka koji me odveo u Belgiju”.

Boško Šutalo je čvrsto na zemlji, svjestan svega što je ostavio iza sebe ali i prilike koja se nudi kod Ivana Leke u Standardu u koji ga je iz Dinama odveo agent Matej Škegro koji je ovo ljeto iz Dinama sa svojim partnerima Tomislavom Puljićem i Marjanom Šišićem na istu adresu odveo i Marka Bulata.

“Nije mi prvi put da sam vani pa mi je prilagodba bila veoma lagana. Ekipa me dobro prihvatila, tu je i Bulat pa je lakše sve to skupa. S druge strane, krenuli su teški treninzi što mi nekako odgovara jer mislim da je nakon teških treninga uvijek lakše igrati. To sam naučio u Italiji. Isto tako, Standard ne igra kao Dinamo koji je imao posjed pa ti kao stoper stojiš visoko i zapravo gradiš igru. Ovdje je drugačije. Igrali smo s Rangersima i NEC-om i puno je tu defenzive, tempa, kontranapada. Klub je odlično posložen, riješio sam sve ove formalnosti i sada mi je bitno proći pripreme. Ovo će mi biti prve ljetne nakon Atalante prije tri godina da ću odraditi svaki trening”, priča Šutalo s velikim optimizmom u glasu. Kaže da su ciljevi visoko jer je Standard velik klub. Dakle, borba za trofeje i sam vrh. Što se onih osobnih tiče, oni su svedeni na samo jedan.

“Samo da je zdravlja. Ništa mi drugo ne treba jer vjerujem u sebe i imam dovoljno samopouzdanja da se uhvatim s izazovima koji me čekaju na travnjaku. Radim puno na sebi. Pazim na prehranu i zdravlje jer sve kreće od toga. Ako ću biti pravi po tom pitanju, onda ću biti spremniji dokazati da vrijedim i da se vratim na ono što sam bio prije ozljede”.


Kod Šutala nema ljutnje i srdžbe zbog maksimirskog epiloga. Upravo suprotno...

“Ja sam sretan i ponosan čovjek jer sam imao prilike biti dio najvećeg kluba u Hrvatskoj. Jer sam osvojio trofeje. Uvijek ću biti uz Dinamo, pratiti ga i navijati. To što okrećem novu stranicu ne znači da ću izbrisati povijesti i dvije godine koje sam proveo ovdje. Pamtim samo lijepe dane”, naglasit će Šutalo koji je iskoristio priliku da se zahvali svima koji su bili dio njegova puta u Dinamu.

“Bio sam ljut i razočaran zbog svega što mi se događalo sa zdravljem, pa su mi svi bili krivi ali to je sudbina. Nikoga ne krivim, ako sam se nekom zamjerio - molim da mi oprostite. I doktori i fizioterapeuti. Svi. Hvala vam ljudi svima što ste bili uz mene”, naglasit će naš sugovornik koji se dotakao i maksimirskih tribina.

“Pa moram ih spomenuti s obzirom na to da sam više utakmica gledao s navijačima. Dosta se osjeti razlika u ove dvije godine. Neka veća povezanost navijača i kluba i nadam se da će se nastaviti u tom smjeru. Ja ću uvijek u sebi nositi te scene proslave naslova, taj odlazak na Trg. Mislim da to treba Dinamu i Zagrebu. Ta neka simbioza. Pa da je sagraditi i taj stadion da se energija prenese na teren...”.

Kraj smo ostavili za budućnost. Pitali smo Šutala oko eventualne reprezentacije ako krene putem kojim se svi nadamo da bi karijera mogla krenuti, ali bio je odriješit:

“Nakon svega što sam prošao, živim dan po dan. Samo mislim o tome da sutra budem bolji na treningu, da dam sve od sebe. Razmišljanje i bacanje fokusa na ono što bi trebalo biti ako bi se stvari posložile samo bi me sputavalo. Trebam mir i zdravlje. Trebam stisnuti jače nego ikada i samo to mi je sada na pameti”, završio je naš sugovornik.



Tagovi

Boško ŠutaloGNK DinamoStandard LiegeIvan LekoLjetni prijelazni rok 2024.

Ostale Vijesti