REUTERS/Pedro Nunes
REUTERS/Pedro Nunes

Srbija i dalje u igri za prvo mjesto, Ronaldo razbio Luksemburg i stigao do 800. pogotka u karijeri (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 12.10.21. | 22:17

Europske kvalifikacije polako idu prema svome kraju, tko će na Mundijal?

Hrvatska je učinila što je mogla u ovom mini-kvalifikacijskom ciklusu i sada uz nervozu čeka sredinu studenog, kada će utakmicama protiv Malte i Rusije dati odgovor na pitanje idemo li na Mundijal ili ostajemo u nemilosti dodatnih kvalifikacija. Isti problem muči mnoge reprezentacije starog kontinenta, pa smo tako danas ispratili što se sve događalo u skupinama A.B i C.

U skupini A, situacija je posve jasna, samo je pitanje tko će u dodatne kvalifikacije, Portugal ili Srbija. Prije početka utakmice, Srbija je bila prva u skupini s 14, dok je Portugal zauzeo drugu poziciju s 13 bodova. Sve ostale reprezentacije su daleko iza, Luksemburg, Irska i Azerbajdžan igraju za prestiž.

Epilog je očekivan, Portugal i Srbija su upisali pobjede, čime postaje jasno da će rasplet ove skupine doći tek sredinom studenog kada Orlovi putuju u Portugal u sklopu zadnjeg kola.

Nakon teško izborene pobjede u Luksemburgu kasnim golom Dušana Vlahovića, Srbija je pred svojim navijačima odmjerila snage s Azerbajdžanom. Da će im pobjeda biti apsolutni imperativ, pobrinuo se Cristiano Ronaldo koji je sa svojim Portugalom na domaćem terenu u prvih 20 minuta izdominirao Luksemburg i poveo 3:0. Ronaldo je načeo goste preko dva uzastopna jedanaesterca, dok je Bruno Fernandes samo četiri minute kasnije, u 17. minuti postavio visokih 3:0 u samom startu susreta.

Za razliku od utakmice protiv Srbije, danas je Luksemburg izgledao kudikamo lošije. Gol nakon velike pogreške gostujuće obrane pronađite OVDJE. Inače, nakon drugog postignutog penala, Ronaldo je stigao do nevjerojatne brojke. To mu je bio 800. po redu pogodak u profesionalnoj karijeri. Kasnije je Portugal zabio još dva pogotka za konačnih 5:0. Posljednji je zabio naravno Kiki. Ma - ši - na.

Inače, moramo podijeliti ovu majstoriju Ronalda koju je fantastično obranio Moris. Da su Ronaldu ušle OVE škarice...

Što se tiče Srbije, drama sa sretnim završetkom. Krenulo je sjajno za Orlove. Vlahović je opet bio strijelac, ovog puta Orlovi nisu ostali oštećeni za jedanaesterac, sve je bilo čisto, Dušan je sam izborio penal, i suprotno uvriježenom mišljenju, sam izveo udarac s bijele točke i pogodio. Mogao Milinković-Savić dati drugi gol, no efektan lob je zaustavljen tek nakon VAR provjere, ostao je nepromijenjen rezultat. Ipak, taman pred poluvrijeme, šok na Marakani. Rajković je na golu napravio veliku pogrešku i poklonio gol gostima. Uvjerite se i sami OVDJE.

U drugom dijelu stanje u Portugalu je postalo posve nebitno jer je postalo jasno da će Portugal mirno privesti kraju susret protiv Luksemburga. Sav pritisak je prešao na Srbiju koja je morala dobiti, ionako ih čeka pakao Portugala u posljednjem kolu koje će izravno odlučiti idu li na Mundijal odmah ili ih čekaju dokvalifikacije. Nakon krupne pogreške Rajkovića mnogi su se zapitali mogu li naši susjedi skupiti glave. Mogu. Dušan Vlahović je novi junak nacije, zabio je gol nakon jednog odbijanca i vratio Srbiju na prvo mjesto. Gol pronađite OVDJE. Kasnije, desetak minuta prije kraja, Tadić je postavio konačnih 3:1

U skupini B, tri su reprezentacije u igri za prolaz. Španjolci su danas odmarali, oni nakon 6 odigranih susreta imaju 13 bodova. Priliku za privremeni skok na prvo mjesto su dobili domaćom utakmicom protiv Grčke, koja je, s 9 bodova na kontu, i dalje bila u matematičkoj mogućnosti osigurati dodatne kvalifikacije. Susret Kosova i Gruzije, rezultatski posve nebitne utakmice posljednjeplasiranih ekipa skupine je završio 1:2, dok su Šveđani dugo lomili Grke.

Tek je u drugom poluvremenu popustila obrana gostiju. U začuđujuće izjednačenom dvoboju tek je jedanaestarac Forsberga doveo domaćina u prednost, samo da bi koju minutu kasnije Alexandar Isak odveo Švedsku na 2:0. Napadač je u velikoj formi, danas je pokazao kako ima strašan njuh za postizanje pogotka. Pronađite ga OVDJE.

U skupini C, samo jedno otvoreno pitanje, tko će biti prvi, a tko drugiu skupini. Talijani i Švicarci će sve obračunati u studenom u izravnoj borbi za prvo mjesto, gdje će ući u borbu s jednakim brojem bodova (14). Kako ne bi bilo problema i nervoze, Švicarci su do poluvremena već imali 2:0. Prvo je pogodio Embolo nakon ubačaja iz kuta (gol pronađite OVDJE), a potom i Steffen 11 minuta kasnije, tik pred odlazak na odmor. Njegov lob pronađite OVDJE. Raspucani Švicarci tu nisu stali, dapače. Samo minutu kasnije već je bilo 3:0. Strijelac je opet Embolo uz drugu po redu asistenciju Shaqirija. Litavska obrana je jednostavno preslaba za raspoloženu i kvalitetnu izabranu vrste Švicarske.

Druga, posve rezultatski nebitna utakmica između Bugarske i Sjeverne Irske koja se igrala za prestiž završila je pobjedom domaćin rezultatom 2:1

Rezultati ostalih kvalifikacijskih utakmica:

KAZAHSTAN – FINSKA 0:2

ALBANIJA – POLJSKA 0:1 PREKINUTO

BUGARSKA – SJEVERNA IRSKA 2:1

DANSKA – AUSTRIJA 1:0

ENGLESKA – MAĐARSKA 1:1

FARSKI OTOCI – ŠKOTSKA 0:1

IZRAEL – MOLDAVIJA 2:0

KOSOVO – GRUZIJA 1:2

LITVA – ŠVICARSKA 0:4

PORTUGAL – LUKSEMBURG 5:0

SAN MARINO – ANDORA 0:3

SRBIJA – AZERBAJDŽAN 3:1

ŠVEDSKA – GRČKA 2:0

UKRAJINA – BIH 1:1


Tagovi

kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. godineSrbijaAzerbajdžanPortugalLuksemburg

Ostale Vijesti