SPOMENAR: Sedam titula, pa osam desetljeća propadanja... Znate li o kojem je povijesnom klubu riječ?

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 08.09.14. | 09:55

Kad bismo se igrali kviza 'Milijunaš', jedno pitanje iz područja sporta komotno bi moglo ići pod ono za primjerice pola 'milje' kuna. Znate li koji je peti najuspješniji talijanski klub po broju osvojenih Scudetta?

Ako niste a) sretnik koji je navršio 100 godina, b) strastveni kladioničar, c) još strastveniji igrač Football Managera, d) najstrastveniji mogući zaljubljenik u (talijanski) nogomet ili e) jednostavno ste pogodili između četiri ponuđene opcije, teško da biste znali točan odgovor. Ali ne sumnjamo da mnogi od vas znaju što znači ime Pro Vercelli.

Prvih 20-30 godina talijanskog nogometa obilježili su Genoa i Pro Vercelli, a u jednom periodu i Casale. I dok je za 'calcio' Genoa i danas respektabilno ime, a Casale je svoju snagu naplatio ipak samo jednom titulom, Pro Vercelli je sa sedam Scudetta svakako priča za sebe. Velik je broj klubova koji su nekada davno bili 'nešto', a danas su (gotovo) 'nitko i ništa', poput dvostrukog prvaka Europe Nottingham Foresta ili francuskog Reimsa koji je 50-ih godina prošlog stoljeća dva puta gubio u finalu Kupa prvaka od onog nepobjedivog Reala na čelu s pred golom nepogrešivim Di Stefanom.

Međutim, niti jedan klub nije se toliko srozao kao Pro Vercelli. Genoa šest puta, Milan tri i Juve jednom osvajali su uvodnih deset talijanskih prvenstava. A onda se pojavila moćna družina iz Vercellija, gradića koji danas broji nešto manje od 50 tisuća stanovnika, smještenog u regiji Pijemont. Prvo su uzeli dva naslova 1908. i 1909., potom malo mirovali do tri u nizu od 1911. do 1913., onda je uslijedila nešto duža pauza do nova dva Scudetta 1921. i 1922. 

Ovaj zadnji bio je sporan, no danas se uredno broji. Naime, te 1922. godine vodeći talijanski klubovi tražili su smanjenje lige. Vittorio Pozzo, slavni talijanski trener i jedini izbornik u povijesti s dva svjetska naslova (1930. i 1934.) složio je plan, koji ipak nije prošao na glasanju. Mali klubovi su se zatim zainatili i odvojili, ustrojivši novi Savez i prvenstvo. Jedno je tako osvojio Pro Vercelli, a drugo Novese. Listajući povijesne knjige ili barem Wikipediju tako ćete za 1922. naći dva prvaka Italije čiji naslovi vrijede i dan danas. 

Kako god, dva prvenstva potrajala su samo jednu sezonu, pa se sve nastavilo po starom. Međutim, Pro Vercelli više nije bio sila. Rasli su klubovi iz bogatijih i većih gradova Milana i Torina, jačao je fašizam i samim time Mussoliniju draga Bologna odakle je i krenuo u 'Marš na Rim', a poslije Drugog svjetskog rata pojavio se i onaj famozni i još nesretniji 'Grande Torino'...

Sezona 1934/1935 bila je tako posljednja u elitnom rangu za Pro Vercelli. Nešto kasnije, 1948. godine, pali su još niže od Serie B i uslijedio je dugi period bez nastupanja u prva dva razreda talijanskog nogometa. Završili su s vremenom u nekoliko navrata i među amaterima, da bi profesionalni status vratili tek 1994. godine osvajanjem Scudetta Dilettanti (Serie D).

No prave muke stižu u prvom desetljeću 21. stoljeća. Pored svih problema, Pro Vercelli je 2006. dobio gradskog rivala. Dva lokalna kluba spojila su se u jedan pod imenom A.S. Pro Belvedere Vercelli. Isprva je to bila nižerazredna momčad koja će se na koncu pokazati sudbonosnom za 'pravi' Pro Vercelli. Preciznije, za njegov spas.

Naime, sedmerostruki talijanski prvak 2010. godine je likvidiran zbog financijskih dubioza, ali 'brand' je brže-bolje prenesen na onaj gore spomenuti 'novi' i 'umjetni klub', koji je kasnije prozvan F.C. Pro Vercelli 1892. Najvažnije od svega, dodijeljeno mu je pravo dičiti se naslovima i klupskim bojama starog kluba.

Ubrzo je 'novi' Pro Vercelli 2012., poslije preduge 64 godine, izborio povratak u Serie B. Pobjedu koja im je to donijela, 3:1 protiv Carpija, slobodno možemo brojati kao osmi Scudetto. Čime bi Pro Vercelli i službeno bio uspješniji od Torina i Bologne, također sedmerostrukih prvaka, kojima je za taj podvig ipak trebalo daleko više sezona u najvišem rangu.

Povratnička kampanja među drugoligaše za Pro Vercelli nije bila uspješna, završili su kao pretposljednji od 22 kluba i odmah ispali. No da je ovaj posebni klub nešto i naučio kroz niz desetljeća prepunih padanja i propadanja dokazuje novo pokoravanje trećeligaške konkurencije. Da, Pro Vercelli i u (n)ovoj sezoni igra Serie B!  Zato držite palčeve i 'Forza Pro Vercelli'! Bila je 1935. kada su zadnje igrali Serie A, zamislite kakva bi to priča bila da se vrate 2015., osamdeset godina poslije...

IGRAČKA LEGENDA - JEDINI KOJI JE ISPRED TOTTIJA

U doba kada je Pro Vercelli dominirao talijanskim nogometom još se nisu igrala velika reprezentativna natjecanja, pa je teže pronaći koji su to momci činili takvu grande squadru. Ipak, poznato je da je Vercelli rodni grad Silvija Piole, po čijem imenu danas stadion Pro Vercelija nosi ime. Taj čuveni talijanski napadač karijeru je započeo upravo u Pro Vercelliju. Kad su uzeli prvi naslov nije bio niti rođen, a onom posljednjem 1922. svjedočio je kao devetogodišnji dječak. Tko zna, možda je sakupljao lopte uz teren... Piola će za Pro Vercelli debitirati 1929. i ostati do ispadanja u Serie B. Nakon toga 1934. seli u Lazio, kasnije je igrao i za Torino, Juventus, te Novaru. Riječ je o najboljem strijelcu Serie A svih vremena s 274 pogotka. I čovjeku kojeg navijači Rome baš i ne vole. Oprostili bi mu igranje za Lazio ili Juve, no ne i činjenicu da samo on stoji ispred velikog Francesca Tottija. Il Capitano ima 235 golova, ali i 37 na leđima. Makar, kad je u Totti u pitanju, nikad ne znaš. Možda već ove sezone zabije 15, a onda neka do 45. godine ostane pucati samo penale... 

SINONIM ZA DINAMOVE PROMAŠAJE I NESUĐENI PROMAŠAJ HAJDUKA

Milijun dolara, eura, čega već plaćen je 2006. godine Anderson Costa, famozno Dinamovo 'Youtube' pojačanje. Trebao je zabijati 20 po sezoni zatvorenih očiju, no jedino što pamtimo od njega vezano uz broj 20 bilo je isključenje u derbiju s Hajdukom, poslije baš toliko sekundi provedenih u igri. Nakon što je raskinuo s Dinamom, robusni Brazilac 2009. je pokušao spasiti svoju karijeru i Pro Vercelli. Jasno da nije, u 15 nastupa zabio je dva gola... Istog tog ljeta Hajduk je lovio bivšeg Interovog juniora Isaha Eliakwua, ali transfer nije realiziran. Eliakwu je potom bio blizu potpisa za Pro Vercelli, no i tu se zakompliciralo. I bolje, i za Hajduk i za Pro Vercelli, kada vidimo da je Nigerijac zadnje igrao u Gruziji (!)...

PRO VERCELLI DANAS

Prije tjedan dana Pro Vercelli je na otvaranju Serie B izgubio kod Avellina (0:1), no jučer su obradovali svoje navijače pobijedivši kod kuće lanjskog prvoligaša Cataniju s 3:2. Pobjedu im je donio Brazilac Ronaldo, posuđen od Empolija. On je samo jedan u nizu igrača koje Pro Vercelli ima na posudbi, još su tu momci iz Juventusa, Intera, Milana, Sassuola... Momčad je prilično mlada, baš drugoligaška, bez nekih senzacionalnih imena. Serie A u karijeri je igralo tek njih dvoje-troje, primjerice iskusni branič Michele Ferri (Palermo, Cagliari, Sampdoria, Atalanta) i mladi napadač Daniele Ragatzu (Cagliari).   

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Pro VercelliSilvio Piola. ScudettoSerie ASerie Bizdvajamospomenar

Ostale Vijesti