SPOMENAR: Prije 25 godina jedna je utakmica spasila Alexa Fergusona i promijenila povijest

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 07.01.15. | 14:56

Prije točno 25 godina jedna je utakmica promijenila povijest.

Manchester United je pod vodstvom Alexa Fergusona 7. siječnja 1990. igrao utakmicu 3. kola FA Kupa u Nottinghamu. Za domaće nogometaše Foresta ta utakmica nije imala toliki značaj koliko je to imala za  klub s Old Trafforda, a pogotovo za Fergusona.

Naime, United je na City Ground došao s nizom od osam prvenstvenih utakmica bez pobjede, a koliko god tadašnji predsjednik kluba Martin Edwards govorio da Fergusonova pozicija nije u pitanju, toliko se u medijima pronosila informacija da bi Škotu to mogla biti posljednja utakmica na klupi Manchestera. Već su počele i špekulacije o tome tko će ga naslijediti. Spominjala su se imena Terryja Venablesa, Briana Clougha, Bobbyja Robsona i drugih. Naime, to je Fergusonu bila treća sezona na klupi Manchestera, a nije uspio donijeti niti jednu titulu. K tome je momčad izgledala prilično loše u ranijem dijelu sezone, pa je uistinu utakmica protiv Nottingham Foresta bila ključna.

„Svaki dan smo u novinama čitali da će ga smijeniti. Svi su pisali kako bi ovo mogla biti njegova posljednja utakmica, pritisak je rastao na sve strane, ali izgleda da nije doticao Fergusona“, prisjeća se tih dana Viv Anderson, desni bočni tadašnjeg Uniteda.

Da stvar bude gora za Fergusona, za tu utakmicu nije mogao računati na veliki broj ozlijeđenih igrača. Bryan Robson, Neil Webb, Paul Ince, Mal Donaghy, Danny Wallace i Lee Sharpe su bili ozlijeđeni, a i površnom poznavatelje engleskog nogometa jasno je da se radi o iznimnim igračima. S druge strane je stajao Nottingham Forest koji je tada igrao u Premiershipu i bolje je stajao na prvenstvenoj tablici. Godinu ranije Manchester United je, primjerice, bio na 11. mjestu dok je Nottingham završio kao treći, odmah iza Liverpoola i Arsenala koji je osvojio titulu.

Iako je Anderson rekao kako Ferguson nije osjećao pritisak, škotski trener je u svojoj biografiji kasnije priznao da ga je itekako imao. „Po prvi put u karijeri nisam se osjećao ugodno na svojoj poziciji“, napisao je Ferguson koji je na travnjak poslao najbolju zdravu jedanaestoricu predvođenu legendarnim napadačem Markom Hughesom. No, pravi junak nije bio na travnjaku nego na klupi, a zvao se Mark Robins. Njega je Ferguson uveo u nastavku utakmice, a bio je to potez kojim je spasio svoju karijeru, ali i promijenio povijest Manchester Uniteda, ali i nogometa.

Robins je, naime, odlično iskoristio sjajno Hughesovo ubacivanje i postigao gol za 1:0. To je, inače, bio prvi njegov gol u dresu Manchester Uniteda, a 20-godišnjaku je to bio i tek treći nastup za klub.

„Sir Alex je napisao knjigu u kojem se pitao je li mu taj gol spasio posao. Napisao je da bih to sigurno promašio na treningu, ali da sam na utakmici pogodio zahvaljujući tome što me je gurnuo Stuart Pearce“, svojedobno se za Telegraph prisjećao Robins. 'Psiho' je tada zakasnio djelić sekunde za Robinsom i u prvi trenutak se činilo kao da je on smjestio gol u vlastitu mrežu, ali se kasnije ispostavilo da je junak ipak bio Robins.

Jesam li mu spasio posao? Jesam. Je li mi se ikada zahvalio na tome? Nije, ali kada me bilo tko pita za taj gol, ja samo kažem da je on odabrao igrače koji su trebali pobijediti tu utakmicu i mi smo to učinili“, kaže Robins.

Manchester United je tu utakmicu pobijedio s 1:0, a sve ostalo je povijest. Ferguson je upravo u FA Kupu te godine osvojio prvu titulu za 'Crvene vragove', a nakon toga je nanizao još 13 prvenstava, 4 FA Kupa, 4 Liga kupa, 2 Lige prvaka, 1 Kup pobjednika kupova, 1 Superkup Europe, 1 Interkontinentalni Kup i 1 naslov pobjednika FIFA-inog svjetskog prvenstva za klubove. A sve je moglo biti drugačije da je jedna utakmica završila drugim ishodom. Bilo je to prije točno 25 godina...

(Screenshot: Youtube)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

spomenarManchester UnitedMark RobinsAlex Fergusonizdvajamo

Ostale Vijesti