SPOMENAR: Na današnji dan posljednju su utakmicu odigrale Busbyjeve bebe (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 06.02.15. | 16:00

Poslije utakmice s Crvenom Zvezdom u četvrtfinalu Kupa prvaka nekoliko igrača Manchester Uniteda poginulo je pri povratku za Otok prilikom pada zrakoplova.

Danas se navršava točno 58 godina od kada je kompletan nogometni svijet jecao nad sudbinom slavnog engleskog kluba. Legendarni Matt Busby selektirao je sjajnu momčad koja se u Engleskoj poigravala s rivalima, skupljala trofeje i bila predodređena da dugi niz godina vlada Starim kontinentom. Zvali su ih 'Busbyjeve bebe' zbog prosječne starosti od 22 godine te činjenica da ih je sve pronašao čuveni trener. Ispostavit će se da je ta generacija Uniteda svoju posljednju veliku utakmicu odigrala u Beogradu.

Tog fatalnog 6. veljače 1958. igrali su u Beogradu četvrtfinale Kupa prvaka protiv Crvene Zvezde. Vodili su s 3:0, ali je Zvezda izjednačila. U posljednjih pola sata nije bilo golova pa je utakmica završila 3:3, a s obzirom da je United u prvoj utakmici slavio s 2:1, zasluženo je prošao u polufinale.

Ipak, ideolog Zvezdine igre Dragoslav Šekularac u finišu utakmice promašio je čisti zicer. Da je postigao gol, vjerojatno bi spasio živote mladim nogometašima Uniteda koji bi bili primorani da ostanu u Beogradu i sačekaju odluku o trećoj utakmici.

„Da sam pogodio stopostotnu priliku, igrala bi se majstorica, vjerojatno tri dana kasnije u Italiji, a oni se ne bi vraćali kući. Što nisam bio bolji golgeter, svi ti momci bi ostali živi“, rekao je svojevremeno Šekularac.

Engleska momčad je krenula prema Otoku, a u München su sletjeli kako bi natočili gorivo. Let je trebao biti otkazan zbog problema s motorima, a i vrijeme je bilo vrlo loše. Snijeg i zaleđena pista bili su fatalni... Dva pokušaja bila su neuspješno, a treći je značio kraj. Zrakoplov se podigao, ali je počeo gubiti brzinu i zakačio je ogradu, udario u zgradu, a zatim u kamion pun benzina.

To je najcrnji dan u klupskoj povijesti, neizbrisiv dio naše povijesti. Kao i Sir Matt Busby, koji je sagradio novu odličnu momčad koja je osvojila Kup prvaka 10 godina kasnije. Nikad nećemo zaboraviti“, piše na Unitedovoj internetskoj stranici.

Ploča na Old Traffordu postavljena je u čast stradalih u Münchenskoj tragediji, a na njoj su ispisana imena poginulih nogometaša Manchester Uniteda. To su Geoff Bent, Roger Byrne, Eddie Colman, Mark Jones, David Pegg, Tommy Taylor, Liam 'Billy' Whelan te Duncan Edwards koji nije poginuo na licu mjesta već je umro od posljedica 15 dana kasnije u bolnici. Poginula su i tri člana Unitedove uprave, osam novinara te četiri člana posade i ostalih putnika.

Piše: Darjan Nedeljković/MozzartSport


Tagovi

spomenar

Ostale Vijesti