Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Spektakularna Rijeka! Rukavina i Pašalić bombardirali Majkića, Ivanović zabio dvaput, Zmajčeki u problemima!

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 18.08.24. | 22:53

Najbolju ovosezonsku utakmicu odigrali su Riječani koji su s 4-0 svladali Istrijane i još jednom potvrdili kako ogled ovih dvaju takmaca ipak nije derbi kako se to voli reći...

Radomir Đalović ove je nedjelje jedna od najsretnijih osoba na Kvarneru. Ako kojim slučajem poslije utakmice bude mjerio tlak, ne bi nas iznenadilo da uređaj od sreće eksplodira, jer njegova je Rijeka, protiv jedne kvalitetne Istre 1961, odigrala gotovo pa savršenu utakmicu te je u konačnici potpuno zasluženo slavila s 4-0. Bila je to prava rapsodija u bijelom, zabijali su Rukavina (18.), Pašalić (24.) i Ivanović dvaput (28., 66.), s tim da Majkić može biti zadovoljan da još koja lopta nije završila iza njegovih leđa. Isticao je Đalović nakon utakmice s Elfsborgom kako je sav fokus na Istri 1961, ne Olimpiji, a da to nisu bile prazne riječi pokazali su njegovi igrači koji su ove nedjelje oduševili svojom predstavom.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Uvodnih 15-ak minuta nepristrani nogometni kibici uglavnom su pod povećalom držali 'neke nove HNL face' iz redova Istre 1961 – Gaguu, Kellera i mladog Beyatta – jer ništa drugo nije bilo pretjerano zanimljivo u samom uvodu ogleda kojeg derbijem smatraju samo oni rođeni na istarskom poluotoku. Pratili su se potezi tih novajlija, gledalo se hoće li netko od njih iznenaditi dodavanjem ili driblingom i oduševiti lako zapaljivu HNL javnost, a sve to kao da je probudilo dozu ljubomore kod mlađahnih Riječana koji su potom svjetla reflektora odlučili uperiti ravno u sebe.

Prva situacija koja je podigla ne do kraja ispunjenu Rujevicu na noge bio je fenomenalan pogodak Gabriela Rukavine. Prihvatio je jedno dodavanje Dejana Petroviča na kojih 35 metara od gola pa onda krenuo okomito, direktno prema 16-ercu, a svojeg čuvara izbacivao je iz težišta kao da na nogama umjesto kopački ima klizaljke. Brzo se našao Rukavina na vrhu 16-erca, a onda je, i to prilično iskosa, s lijeve strane, fenomenalno naciljao drugi kut i efektno pogodio za vodstvo Rijeke.

Pohitao je Rukavina u zagrljaj riječkoj klupi, a taj potez sam po sebi nešto između redaka govori. Okružili su ga svi, od prvotimaca, rezervnih igrača pa sve do članova stožera, a najveći zagrljaj za njega je sačuvao Radomir Đalović koji je izgledao kako bi najradije sam odjenuo omiljen mu dres i utrčao u teren.

Energija. To je prava riječ. Energija je bila drugačija, vidjelo se to po potezima igrača, po njihovim pogledima, po toj nekoj uvjerenosti kako Riječani do pobjede moraju doći. I to baš onako kako smo u najavi i istaknuli – dominantno, snažno, uvjerljivo.

Svega šest minuta nakon što je Rukavina zabio svoj prvijenac u dresu Rijeke, isto tako je svoj ovosezonski prvijenac zabio Rijekin reprezentativac Marco Pašalić. Bio je to pravi déjà-vu, ne znamo kako drugačije to opisati, jer praktički identičan pogodak postigao je Marco prije nešto manje do godinu dana. Protiv Istre 1961, na isti gol, s praktički istog mjesta, istom vrataru. Čarolija Rijekinog bombardera, s 20 i nekoliko metra, iskosa, s desne strane, u isti onaj kut u kojeg je nešto ranije pogodio Rukavina. Dame i gospodo, tako to rade majstori.

 Nakon ta dva pogotka gledatelji su odlučili ostati na nogama. I dobra je to bila odluka, jer u 28. minuti Franjo Ivanović, njihov miljenik, postigao je sjajan pogodak, ništa manje lijep od prethodna dva koje su Riječani ove nedjelje imali prilike vidjeti. Dobio je loptu u noge, na kojih 25 metara, a u 'bekovskom plesu' čekao ga je Marešić. No, Franjo kao da nije razumio što to točno stup obrane Istre 1961 radi pa ga je onda zaobišao kao da je igrač u zeleno-žutom dobio naređenje igrati polu-aktivnu obranu, u blok je potom zakasnio Keller, a Franjo, čije je ime potom zaplesalo po usnama svih navijača, sjajno je pogodio kraj potpuno nemoćnog kod sva tri pogotka Lovre Majkića.

I tu je zapravo utakmica i prestala. Na pitanje gdje će bodovi odgovor se dobio nakon tih 28 minuta, a gosti, koji su sigurno kvalitetniji od onoga što su ove nedjelje pokazali, pomirili su se s tim da ovo jednostavno nije njihova večer.

Imala je Istra 1961 jednu priliku pred sam kraj prvog dijela, mladi Beyatt je zaobišao Zlomislića, ali pritom si je gurnuo malo presnažno loptu pa tako nije uspio uputiti udarac u okvir gola.

Nastavak utakmice nije ponudio nikakva iznenađenja. Rijeka je bila bolja, imali su nekoliko prilika da dođu do svojeg četvrtog pogotka, a nakon par promašaja napadača je stvari u svoje noge uzeo Niko Janković koji je poput konobara iz najelitnijeg svjetskog restorana servirao priliku za Franju Ivanovića koji je potom zabio jedan od svojih najlakših pogodaka u karijeri. Sjajno je po lijevoj strani prošao Janković pa onda filigranski preciznim dodavanjem pogodio Franju Ivanovića u stopalo koji takvu priliku nije propustio kapitalizirati. Ne znamo što drugo reći osim da je Franjo nakon ovakve asistencije obvezan platiti ručak svojem prijatelju i suigraču.

Posljednjih 15 minuta na terenu je proveo Komnen Andrić, novi Rijekin broj devet, kojem je to bio prvi nastup pred Rujevicom u statusu domaćeg igrača. Andrića je riječka publika pozdravila velikim pljeskom, a zanimljivo je opet u dresu Istre 1961 bilo vidjeti povratnika Marcela Heistera koji je svoju posljednju utakmicu u zeleno-žutom dresu odigrao prije više od 10 godina nakon čega je svoje nogometno ime gradio u klubovima kao što su Beitar Jerusalem, Ferencvaros, Fehervar i Ludogorec.

Rijeka je dominantnu pobjedu tražila, Rijeka je dominantnu pobjedu dobila. Ako je neki predstavnik Olimpije bio na ovom ogledu, nismo sigurno da će se s osmjehom od uha do uha vratiti u slovensku metropolu. U četvrtak sada Rijeci slijedi prvo poluvrijeme 'utakmice sezone', a koliko je važno ostvariti dobar rezultat na domećem terenu mogli su se uvjeriti nakon ogleda sa Šveđanima. Koji su bili prolazni, ali od plakanja za prolivenim mlijekom neće biti ništa.

Rijeka - Istra1961 4-0

Strijelci: 1-0 Rukavina (18. Petrovič), 2-0 Pašalić ( 24., Fruk), 3-0 Ivanović (28.), 4-0 Ivanović (66., Janković)

Stadion: Rujevica, gledatelja: 4000

Sudac: Toni Dadić, VAR: Fran Jović (oba Zagreb)

Žuti kartoni: Iovu, Beyatt, Marešić, Majkić Keller (Istra 1961)

Crveni kartoni: /.

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić - Bogojević, Majstorović, Radeljić (46. Galešić), Devetak - Petrovič - Pašalić (71. Butić), Janković, Fruk (60. Ilinković), Rukavina (60. Hodža) - Ivanović (75. Andrić)

Istra 1961 (3-4-3): Majkić - Iovu(46. Ferro), Koski, Marešić – Keller, Petrusenko, Ćalušić (75. Heister), Kadušić - Beyatt (61. Čuić), Gagua (od 46. Lisica), Lawal (61. Vuk)



Tagovi

HNK RijekaRijekaHrvatska nogometna ligaHNLToni FrukMarco PašalićFranjo Ivanović

Ostale Vijesti