Paul Pogba, preko kojeg je pokojni Mino Raiola okrenuo milijune... REUTERS/Massimo Pinca
Paul Pogba, preko kojeg je pokojni Mino Raiola okrenuo milijune... REUTERS/Massimo Pinca

Spas u zadnji čas? Kako za koga: FIFA suspendirala nova pravila za agente

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 03.01.24. | 12:12

Status quo dok slučaj ne sasluša pravorijek Europskog suda pravde

Uoči zimskog prijelaznog roka koji je upravo počeo, Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) privremeno je obustavila svoje cjelokupno globalno uvođenje reformi namijenjenih reguliranju naknada agentima.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

FIFA je dobila spor protiv svojih predloženih pravila na Sudu za sportsku arbitražu (CAS), ali su pravila suspendirana samo 36 sati prije otvaranja zimskog ‘transfer prozora’ koji u najvećim nogometim zemljama traje do 1. veljače 2024.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

Taj je potez uslijedio nakon niza arbitražnih saslušanja i sudskih presuda u Ujedinjenom Kraljevstvu, Njemačkoj i Španjolskoj koje su predložena ograničenja smatrala nezakonitima jer su kršila zakon o tržišnom natjecanju.

Pravila su trebala regulirati agente igrača i ograničiti naknade za transfere na 10%, kao i ograničiti provizije agentima na 3% igračeve plaće kada su te zarade veće od 200.000 USD godišnje ili 5% kada igrač zaradi do 200.000 USD. Ta bi ograničenja bila 6% odnosno 10%, kad bi agent djelovao i za igrača i za klub koji ga potpisuje.

FIFA je htjela obuzdati neke od ogromnih naknada koje se plaćaju agentima i spriječiti ih da predstavljaju i kupovne i prodajne klubove. Ali s pravilima koja se smatraju neprimjenjivima u tri velike europske nogometne nacije, njihova primjena u cijelom svijetu postala je neodrživa i provedba će sada biti odgođena dok slučaj ne sasluša Europski sud pravde.

FIFA je već rekla da će postupiti u skladu sa sudskom zabranom izdanom u Njemačkoj obustavom provedbe propisa za sve transfere s poveznicama s Europskom unijom. Ali to je sada prošireno na cijeli svijet.

U pismu poslanom savezima članicama u subotu, FIFA je opravdala ukidanje svojih pravila rekavši da mora "zaštititi natjecateljsku ravnotežu na svjetskoj razini", ali je dodala da je već pokrenula žalbu.

U priopćenju FIFA-e stoji:

“Dana 30. prosinca 2023. biro Vijeća odobrio je svjetsku privremenu suspenziju FFAR-a (FIFA-ina pravila o nogometnim agentima) na koje utječe odluka njemačkog suda, dok Europski sud pravde ne donese konačnu odluku u postupcima koji su u tijeku u vezi s FFAR-om.

FIFA je i dalje uvjerena da je FFAR nužan, proporcionalan i potpuno legalan regulatorni korak za rješavanje sustavnih propusta unutar međunarodnog sustava transfera."

FIFA je prvobitno predstavila promjene pravila prošlog siječnja prije nego što su službeno uvedene u listopadu. Uključivali su pismeni ispit za ovlaštene agente, kao i ograničenje iznosa koji se naplaćuju klijentima. Kao rezultat toga, neki su agenti navodno radili sa smanjenim provizijama, a FIFA se sada suočava s mogućnošću velikog ‘pravnog računa’ kako bi dotični povratili izgubljenu zaradu, piše Insiderworldfootball. (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

FIFAGermanijak transferinogometni transferitransferitransferi uživoZimski prijelazni rokZimski prijelazni rok 2024.CASEuropski sud pravde

Ostale Vijesti