REUTERS/Evgenia Novozhenina
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Službeno: Poljska odbija igrati dokvalifikacije za Mundijal protiv Rusije, čeka se odgovor FIFA-e

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 26.02.22. | 12:20

Utakmica bi trebala biti odigrana 24. ožujka

Ono što je bilo izgledno jučer, postalo je stvarnost danas ujutro. Zbog stanja u Ukrajini prouzrokovane ulaskom ruskih snaga u tu zemlju, Poljska odbija zaigrati nogomet protiv Zbornaje u sklopu dodatnih kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru. Naime, nakon što su poraženi od Hrvatske na Poljudu, reprezentativci Rusije moraju na mini turnir za odlazak na Mundijal. Od dvanaest reprezentacija koje su poredane u tri različita “puta” njih samo tri će izaći kao pobjednici i potom otputovati na smotru najboljih.

Barem je tako bilo do jutros kada je stigla službena objava kako Poljska ne planira igrati dvomeč s Rusijom u gostima 24. ožujka iz gore navedenih razloga. Potvrdio je to predsjednik tamošnjeg saveza Cezary Kulesza. "Dosta je riječi, vrijeme je za djela. Zbog eskalacije nasilja Rusije nad Ukrajinom, poljska reprezentacija neće igrati protiv Rusije. To je jedina ispravna odluka" poručio je prvi čovjek poljskog nogometa naglasivši kako s njim stav dijele i savezi u Švedskoj i Češkoj. I oni su naime u mogućnosti da ih zadesi Rusija ukoliko bi Rusi prošli Poljsku.

Poruku podrške ovom bojkotu je dao i kapetan poljske reprezentacije Robert Lewandowski. On je napisao da ne može ni zamisliti da igra nogomet protiv reprezentacije koja predstavlja državu koja u ovim trenucima vrši agresiju na ukrajinski narod. Sada je na redu FIFA koja mora dati službeni stav. Ukoliko udovolje Poljskoj, postavlja se pitanje kakav će status imati Zbornaya koja je, bez obzira na politička previranja svoje mjesto u kvalifikacijama zaslužila.

U kojem smjeru bi mogle ići sankcije je natuknula UEFA kada je oduzela domaćinstvo finala Lige prvaka St. Petersburgu, a tu je Formula 1 koja se ove godine neće voziti u Sočiju, a otkazana su i skijaška natjecanja. Valja vidjeti na koji način će se FIFA postaviti i ima li kompromisno rješenje koje će održati format ali i zadovoljiti zahtjeve koje je pred njih stavila Poljska.

Prava sreća da kuglice nisu spojile Ukrajinu i Rusiju u isti mini-turnir. To je naime bilo moguće jer je Rusija ušla u bubanj kao nositelj, ali kuglice su na kraju ipak sastavile Ukrajinu u grupu sa Škotskom, Walesom i Austrijom.


Tagovi

UkrajinaRusijaPoljskašvedska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti