STUART FRANKLIN/Action Images
STUART FRANKLIN/Action Images

Službeno: Imamo novog Golden Boya, Bellingham ostao drugi sa 199 glasova manje

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 22.11.21. | 13:06

Ima li iznenađenih?

18-godišnji veznjak Barcelone Pedri novi je osvajač prestižne nagrade Golden Boy.

Velika nada svjetskog nogometa je u Barcelonu stigao iz Las Palmasa, a već lani postao hit igrač La Lige i Furije te je potpuno očekivano postao novi vlasnik ove prestižne nagrade. Pedri je ove sezone skupio tek četiri nastupa za Barcelonu u svim natjecanjima, a zbog ozljede mišića je van pogona još minimalno mjesec dana.

Već sad Pedri je skupio 10 nastupa za Furiju, a na Euru je bio jedan od nositelja igre Španjolske. Dogurali su do polufinala, nakon jedanaesteraca su bolji bili Talijani, ali Pedri nije bio jedan od izvođača u raspucavanju.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak da je Pedri prošle sezone za Barcelonu skupio čak 52 nastupa u svim natjecanjima, a može se pohvaliti i sa četiri pogotka i šest asistencija. Stručnjaci su upozoravali da je jednostavno apsurdno da jedan tako mladi igrač igra tako veliki broj utakmica za klub kao što je Barcelona, ali u klubu nisu htjeli slušati. Jasno, dogodila se ozljeda pa je tako većinu prvog dijela sezone Pedri 'out', ali usprkos svemu svi znaju da je on jedan od najtalentiranijih mladih igrača na svijetu.

Njegovo osvajanje ove nagrade nikoga nije iznenadilo. Jude Bellingham, veznjak BVB-a, bio je odmah iza Pedrija, ali on je u glasanju skupio čak 199 glasova manje.

Ovo je najveća razlika u povijesti osvajanja ove prestižne titule, a važno je naglasiti da su prije Pedrija istu osvajali Haaland, Felix, de Ligt, Mbappe, Sanches, Martial, Sterling, Pogba, Isco, Gotze, Balotelli, Pato, Anderson, Aguero, Fabregas, Messi i Rooney, dok je prvi osvajač 2003. godine bio Rafael van der Vaart.

Španjolska se tako izjednačila po broju dobitnika ove nagrade s Francuskom, a posljednji Pedrijev sunarodnjak koji je osvojio ovu nagradu je bio Isco 2012. godine, a te su godine u konkurenciji bili Courtois, El Shaarawy, Lamela, Varane, Muniain, Draxler i mnogi drugi.



Tagovi

PedriGolden Boy

Ostale Vijesti