REUTERS/Paul Childs/File Photo
REUTERS/Paul Childs/File Photo

Službeno: Gareth Southgate više nije izbornik Engleske

Vrijeme Čitanja: 2min | uto. 16.07.24. | 12:10

Prijelomna vijest lansirana je točno u podne

Gareth Southgate više nije izbornik engleske nogometne reprezentacije. Dva dana nakon poraza od Španjolske u finalu Europskog prvenstva, 53-godišnjak je dao otkaz.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

"Imao sam privilegiju voditi veliku skupinu igrača u 102 utakmice. Svaki od njih je bio ponosan što predstavlja Englesku. Momčad koju smo vodili u Njemačku prepuna je mladih talenata koji mogu osvojiti trofej o kojem svi sanjamo. Jako sam ponosan na njih i nadam se da ćemo svi stati iza igrača. Hvala osoblju u pozadini koje je igračima i meni pružalo besprijekornu podršku", objavio je sad već bivši izbornik u priopćenju.

Southgate odlazi nakon osam godina provedenih na klupi Tri lava. Na izborničko mjesto sjeo je u rujnu 2016. godine, zamjenivši Sama Allardycea, koji je dobio otkaz nakon, za Engleze sramotnog, ispadanja od Islanda u osmini finala Eura. U osam godina, Southgate je odveo Englesku do dva finala Eura 2020. i 2024., zatim su igrali polufinale Svjetskog prvenstva 2018. te na koncu osvojili 4. mjesto, dok su na Svjetskom prvenstvu 2022. ispali u četvrtfinalu od Francuske.

Kada se sve sumira, na tri od četiri velika natjecanja, odveo je Englesku do same završnice, odnosno borbe za medalje. Prije toga, posljednja dva prolaska Engleske u polufinale bila su na SP-u 1990. godine, odnosno na Euru 1996. godine, kada su u polufinalu ispali od Njemačke. Tada je odlučujući 11-erac u raspucavanju promašio upravo Southgate. Samo jedna pobjeda u posljednja dva finala Eura, zauvijek bi isprala promašeni penal na starom Wembleyu, ali na njegovu žalost, to se nije dogodilo.

Spomenimo i da je odveo reprezentaciju do 3. mjesta u premijernom izdanju Lige nacija, no u preostala dva se nije proslavio. Nakon 9. mjesta u sezoni 2022-23, Engleska je u posljednjem izdanju Lige nacija zauzela posljednje mjesto u svojoj skupini te će od jeseni igrati Ligu nacija B, gdje su im protivnici Finska, Grčka i Republika Irska.

Southgate klupu Engleske napušta nakon 102 utakmice, a ostvario je učinak od 64 pobjede, 20 remija i 18 poraza. (I.M.)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Gareth SouthgateEngleska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti