Reuters / John Sibley Livepic
Reuters / John Sibley Livepic

Slučaj Diarra: Fifa će otvoriti globalni dijalog o transferima igrača

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 14.10.24. | 14:11

Presuda Europskog suda pravde otvara pitanje ideje da je novi klub solidarno odgovoran, zajedno s igračem, za plaćanje odštetu starom klubu i kako se ona određuje

Međunarodna udruga nogometnih saveza (FIFA) odlučila je otvoriti globalni dijalog o pravilima o transferima nogometaša, nakon presude u slučaju bivšeg francuskog reprezentativca Lassane Diarre.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Europski sud pravde presudio je 4. listopada da su neka pravila o transferima koje je nametnula krovna svjetska nogometna organizacija bila u suprotnosti sa zakonima EU-a, jer su ograničavala slobodu kretanja igrača. Odluka je donesena nakon što je pokrenut spor oko transfera u kojem je bivši francuski reprezentativac tužio Fifu zbog propalog transfera u belgijski Charleroi, nakon što je 2014. raskinuo ugovor s moskovskim Lokomotivom.

Fifa je u ponedjeljak priopćila da planira otvoriti raspravu o cijelom članku 17. svog Pravilnika o statusu i transferu igrača, koji se ponajviše odnosi na raskid ugovora bez opravdanog razloga.

“Fifa se veseli daljnjem razvoju svog regulatornog okvira, očito uzimajući u obzir stavove i doprinose svih relevantnih i pogođenih strana”, rekao je Fifin glavni službenik za pravna pitanja i usklađenost Emilio Garcia Silvero.

“Fifa će uvijek djelovati u skladu s europskim zakonima. Odluku u slučaju Diarre vidimo kao priliku za nastavak modernizacije svog regulatornog okvira, što je jedan od deklariranih ciljeva predsjednika Fife još od 2016.”, dodao je Garcia Silvero.

Upravo te godine je Lassana Diarra u sporu sa svojim bivšem klubom moskovskim Lokomotivom proglašen krivim za štetan raskid ugovora te mu je određena novčana kazna u iznosu od 10,5 milijuna eura.

Diarri je zbog te presude i Fifinog pravilnika o transferu igrača, po kojem bi novi klub bio suodgovoran za plaćanje kazne, propao angažman u Belgiji.

Presuda Europskog suda pravde otvara pitanje ideje da je novi klub solidarno odgovoran, zajedno s igračem, za plaćanje odštetu starom klubu i kako se ona određuje. Sporno je i izdavanje međunarodnih potvrda o transferu, koje nacionalni savezi mogu uskratiti igraču, ako klub to od njih zatraži u slučaju spora oko ugovora.

“Fifa će sada pokrenuti globalni dijalog s ključnim dionicima. Zajedno s njima, odredit ćemo koji se zaključci moraju izvući iz odluke u 'slučaju Diarra' i koje je izmjene najprikladnije i najpogodnije unijeti u članak 17. Pravilnika o statusu i transferu igrača”, rekao je Emilio Garcia Silvero.

Dodao je da će ključni aspekti sustava transfera ostati "nepogođeni" ovom presudom, uključujući pravila o prijelaznim rokovima, primjenu sportskih sankcija u nekim slučajevima, naknade za trening klubovima koji razvijaju igrače i sustav rješavanja sporova, koji je dizajniran za zaštitu igrača i klubova.

Garcia Silvero tvrdi da odluka ne dovodi u pitanje Fifin legitimitet za postavljanje pravila te je rekao da potvrđuje "svetost" ugovora.

“Nitko, ni klub ni igrač, ne može bez valjanog razloga raskinuti važeći ugovor. Odluka u ovom slučaju se bavi nekim važnim pitanjima koja se tiču ​​posljedica kršenja ugovora i regulatornih mehanizama koji se mogu koristiti za odvraćanje od kršenja ugovora. Ako igrači žele biti oslobođeni ugovora, postojat će financijske posljedice. Ako klub želi angažirati igrača prema važećem ugovoru, to će često i dalje značiti da je potrebno platiti naknadu za transfer.”

Iz Svjetskog sindikata nogometnih profesionalaca (FIFPRO) tvrde da će presuda izazvati sustavnu promjenu po pitanju transfera igrača, a neki analitičari vjeruju da će to omogućiti veću slobodu igračima pri raskidu ugovor i pronalaženju novog angažmana.

“Potreban nam je kolektivni ugovor”, izjavio je za AFP pravni zastupnik Svjetskog sindikata nogometaša Pieter Paepe te dodao:

“Pravila moraju biti dogovorena između igrača i klubova. Nije Fifa ta koja bi trebala jednostrano regulirati ovaj radni odnos.”

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.


(Hina)


Tagovi

Lassana DiarraFIFAEuropski sud pravde

Ostale Vijesti