Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Slovačka – najbolja utakmica Dalićeve Hrvatske i Ćirina 'crna mačka'

Vrijeme Čitanja: 4min | sub. 04.09.21. | 08:00

Reprezentacija Slovačke na neki je način obilježila mandate Miroslava Blaževića i Zlatka Dalića.

Hrvatska će večeras od 20:45 odigrati svoju treću službenu utakmicu protiv Slovačke. Za sada je omjer 2-0 za Hrvatsku. Slovačka je reprezentacija koja je na neki način obilježila mandate dva najuspješnija hrvatska izbornika ikad, Miroslava Blaževića i Zlatka Dalića. Ćiri je Slovačka nanijela prvi poraz na klupi u drugoj utakmici pod njegovim vodstvom, nakon debitantskog trijumfa u Sevilli. A onda je Slovačka slavila i u utakmici pred početak Svjetskog prvenstva 1998. Blažević je prije dva remija na otvaranju kvalifikacija za SP 2002. remizirao sa Slovačkom, a onda se i oprostio od klupe.

Zlatko Dalić je pak protiv Slovačke ostvario svoju najuvjerljiviju pobjedu u mandatu i najbolju igru u post mundialskoj erip. A onda je, pobjedom nad Slovačkom u zadnjem kolu kvalifikacija, uspješno apsolvirao svoj za sada jedini cijeli kvalifikacijski ciklus.

Na dan utakmice donosimo kratki pregled dosadašnjih događaja, s naglaskom na utakmice protiv dva 'medaljaša'.

Ne računajući dvoboje između 1941. do 1944., kada su Hrvatska i Slovačka dobile samostalnost pridruživši se Silama Osovine (Hrvatska u tom periodu ima šest pobjeda uz jedan remi i gol-razliku 25:9), Hrvatska i Slovačka prvi put su se susrele 20. travnja 1994.

Nešto manje od mjesec dana ranije Miroslav Ćiro Blažević i Robert Prosinečki imali su debi za hrvatsku nogometnu reprezentaciju, Prosinečki je u polju zabio Španjolskoj u neočekivanoj 2:0 pobjedi u Valenciji, a Blažević je kao izbornik na svojoj premijeri ubilježio prvi veliki skalp.

U rujnu 1994. Hrvatska je počinjala svoj službeni nogometni put u kvalifikacijama za Euro 1996 i Ćiro Blažević namjeravao je do tada odigrati što više prijateljskih utakmica i isprobati maksimalni broj igrača.

U svojoj drugoj utakmici na klupi Hrvatske, Blažević je upisao svoj najveći poraz, uz 0:3 protiv Portugala na Euru 1996. i Francuske u prijateljskoj utakmici 1999. Drugu momčad Hrvatske u Bratislavi je dočekala još jedna novooformljena država. I slavila 4:1.

Hrvatska je tada istrčala u, iz današnje perspektive, istinskom ikonskom sastavu: Dražen Ladić – Samir Toplak, Darko Vukić, Elvis Brajković, Mirko Pavličević, Slavko Mladenović, Ante Miše, Adrian Kozniku, Dean Računica i Igor Cvitanović, a na poluvremenu u igru su ušli Milan Rapaić, Joško Popović, Miljenko Mumlek i Zvonimir Soldo.

No ta imena se nisu proslavila. Petar Dubovsky realizirao je penale u 17. i 60. za 2:0, Joško Popović je smanjio na 1:2, a Vladimir Kinder i Lubomir Moarvčik nanijeli su Miroslavu Blaževiću najteži porazna klupi Hrvatske.

Da je Slovačka Ćirina crna mačka potvrdio je i drugi međusobni susret. Ponovno u prijateljskoj utakmici, ovaj puta u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo 1998. Vatreni su dočekali Slovačku u Puli. Hrvatska je ovaj put igrala u najjačem sastavu (Ladić – Šimić, Jarni, Štimac, Soldo, Bilić, Asanović, Prosinečki, Boban, Šuker, Vlaović) i ponovno je upisala poraz. Tibor Jančula je zabio prvi, Goran Vlaović u 43. izjednačio, a Jozef Majoroš u 58. zabio za konačnih 1:2.

Treća utakmica protiv Slovačke bila je jedna od posljednjih Miroslava Blaževića na klupi Hrvatske. U Bratislavi, pred početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2002., Slovačka i Hrvatska remizirali su 1:1. Boško Balaban doveo je Hrvatsku u vodstvo u 23., a izjednačio je Nemeth u 28. Hrvatska je nastupila u slijedećem sastavu: Pavlović (Pletikosa) – Šimić, Jarni (M. Cvitanović), Bišćan, Štimac (Tudor), R. Kovač, Soldo (J. Vranješ), N. Kovač (Tomas), Prosinečki, Stanić (I. Bošnjak), Balaban (Jurčić).

Na prvu pobjedu nad Slovačkom Hrvatska je čekala 29. svibnja 2004. kada je Ivica Olić zabio jedini pogodak u prijateljskoj utakmici na Kantridi. Izbornik je bio Otto Barić.

Slaven Bilić je tri godine kasnije ponovno na Kantridi nadigrao Slovačku i slavio s 3:0 (Olić 45’, 69’, Vukojević 48’), a tri godine kasnije u Bratislavi je završilo 1:1 (Stoch 50’/N. Jelavić 54’).

Na iduću utakmicu, ujedno i prvu službenu između ove dvije momčadi, Hrvatska i Slovačka čekali su do šestog rujna 2019.

Isto kao što je Miroslav Blažević protiv Slovačke upisao najveći poraz u svojoj izborničkoj karijeri, tako je i Zlatko Dalić protiv Slovačke upisao najveću pobjedu. A vodio je - uz pobjedu protiv Grčke na Maksimiru u dodatnim kvalifikacijama za SP 2018. te Argentine na samom Mundialu 3:0 - najbolju utakmicu na klupi Vatrenih.

Hrvatska je tog 6. rujna 2019. nadigrala Slovačku u Trnavi. Od prve minute Vatreni su krenuli napadački, Slovake je napokon probio Nikola Vlašić u prvom dijelu, a onda je Ivan Perišić udvostručio prednost u nastavku. Sve je bilo riješeno nakon što je Bruno Petković zabio u stilu Zlatana Ibrahimovića, a konačni rezultat postavio je Dejan Lovren glavom.

Hrvatska je zakomplicirala svoju situaciju remijima (1:1) u Azerbajdžanu i Walesu. U zadnjem kolu trebala joj je pobjeda za sigurni plasman. Boženik je doveo Slovačku u vodstvo u 32., a Hrvatska je do trijumfa stigla u razmaku od 56. do 74. kada su zabili Vlašić, Petković i Perišić. Hrvatska je na Euro otišla direktno, a treća Slovačka plasirala se kroz Ligu nacija.


 


Tagovi

HrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaSlovačkaSlovačka nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti