Reuters/Jason Cairnduff
Reuters/Jason Cairnduff

Slaven Bilić priznao pogrešku: "Trebao sam više pritiskati čelnike kluba oko pojačanja"

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 03.04.22. | 16:31

Bivši hrvatski izbornik se vidi u Turskoj ili Engleskoj u budućnosti

Otkako je u siječnju napustio klupu kineskog Beijing Guoana, Slaven Bilić kontemplira o svojoj dosadašnjoj karijeri. Bivši hrvatski izbornik još nema novi angažman, ali svjestan je da ne može dugo izbivati iz nogometa.

O svojoj dosadašnjoj karijeri Bilić je pričao za ugledni The Athletic, čiji ga je novinar Roshane Thomas, inače zadužen za pokrivanje West Hama, „priveo“ na razgovor.

„Trenerski posao je popu droge, jednom kada probate, ne želite probati ništa drugo. To je kao da ste postali ovisnik o drogi“, slikovito se izrazio Bilić na početku razgovora, kako bi razjasnio zašto treneri ne mogu dugo biti bez posla.

„Kada uzmete određenu pauzu, brzo se počnete dosađivati. Puno igrača koje sam vodio i koji su blizu kraja svojih nogometnih karijere me zna pitati o trenerskom poslu. Uvijek im kažem da je bitno ostati u nogometu, ali da trenerski posao nije lagan“.

Ispričao je Bilić i kako je došlo do njegovog razlaza s kineskim poslodavcima, ali i otkrio gdje se vidi u budućnosti.

„Proteklog ljeta sam imao ponudu jedne top europske momčadi. Radi se o velikom klubu i htio sam prihvatiti posao, ali me predsjednik kluba nije pustio. Nisam želio raditi nikakve probleme, a uostalom sam imao i važeći ugovor. Dobio sam i ponudu jedna top nacionalne reprezentacije u siječnju, ali sam to odbio jer je u prosincu Svjetsko prvenstvo i onda bih nakon toga ponovno bio u istoj situaciji kao i sada. Nedostajala mi je obitelj kojoj je bilo nezgodno biti u Kini i kada je stigao kraj sezone, pustili su me da odem“, rekao je Bilić, dodavši kako se u budućnosti vidi u Turskoj ili Engleskoj, gdje je i proveo većinu svoje trenerske karijere.

U Engleskoj ga i dalje pamte, osobito navijači West Bromwicha koji i danas znaju pjevati pjesme o njemu. U West Hamu ipak nije ostavio toliko duboki trag, iako je imao sjajnu prvu sezonu tamo. Zbog svojeg laissez-fair stila vodstva Bilić je bio popularan među igračima, no nekada je to značilo i malo preveliko opuštanje svlačionice zbog čega su znali trpjeti rezultati.

„U West Hamu i West Bromu sam napravio neke pogreške. Nakon prve sezone u West Hamu, nisam pritiskao upravu oko dovođenja novih igrača. Kada sam tražio pojačanja, a onda ih ne bi smo potpisali, samo sam nastavio sa svojim poslom i radio s onime što imam. Ali trebao sam se žustrije boriti za to da poboljšamo kvalitetu momčadi. Gledajući unatrag, samog sebe sam razočarao. A u West Bromu pak nisam očekivao da ću dobiti otkaz. Uživao sam tamo, ali se nisam slagao s nekim ljudima u klubu. A riješili su me se baš kada smo počeli bolje igrati. Ali to dolazi s ovim poslom“, podvukao je Bilić.


Tagovi

Premier ligaSlaven BilićWest HamWest Bromwich AlbionBeijing Guoan

Ostale Vijesti