Germania
Germania

Skupina D: Oranje u lovu na Tricolore, Poljaci (ne) mogu bez Lewe, Austrija puna nada

Vrijeme Čitanja: 21min | sri. 12.06.24. | 08:00

Prvi favorit je Francuska, Nizozemci se nameću da bi mogli završiti kao drugi, no Poljska i Austrija imaju također svoje adute te će tražiti prolaz dalje u skupini kojoj ima planetarnih zvijezda

Francuska i Nizozemska predvode skupinu D kao reprezentacije koje su znale odlaziti i do samoga kraja, dok su Poljska i Austrija imale svojih bljeskova, ali ne u posljednje vrijeme. Favoriti su jasno izraženi, predvode ih najveće zvijezde - Kylian Mbappe i Virgil van Dijk, no nimalo ne zaostaje ni Poljska koje ima veliko ime u liku sjajnog strijelca Roberta Lewandowskog kojemu će ovo biti vjerojatno posljednje veliko natjecanje, jer 35 mu je na leđima. Austrijance vodi Ralf Ragnick, vidjet ćemo kako je on posložio stvari s namjerom da velikanima planove pokvari.

Najavu ostalih skupina pronađite OVDJE.

POLJSKA: DO EURA SU DOŠLI NAKON LUTRIJE JEDANAESTERACA, A JOŠ SE UZDAJU U JEDNOG OD NAJBOLJIH SVJETSKIH STRIJELACA

Ovo im je sedmo veliko natjecanje u nizu, a od posljednjeg SP-a na kojemu su ispali od Francuske u osmini finala, dvaput su mijenjali izbornika. Možda je ovo posljednja velika smotra za Roberta Lewandowskog koji ima 35 godina na leđima. U pretposljednjoj utakmici prije Eura doživjeli su težak udarac, jer ozlijedio se Arkadiusz Milik, igrač koji bi imao što pokazati prema naprijed, no što je tu je, možda se istakne netko od drugih. Šteta za Milika kojega čeka stanka, Euro će gledati pred malim ekranima. Ovo ljeto se navršava 50 godina od bronce sa SP-a u Njemačkoj, njihova najvećeg uspjeha u povijesti. Interesantno je da su se za Euro prvi put kvalificirali 2008.godine, a 2012. s Ukrajinom organizirali smotru Starog kontinenta.

Put do Eura: Nastup na Euru izborili su u doigravanju jer su u skupini bili treći, u play-offu su najprije svladali lagano Estoniju rezultatom 5-1 da bi onda u Cardifu išli na susret ‘biti ili ne biti’ s Walesom. Nakon što je završilo 0-0, a nije golova bilo ni u produžecima, pristupilo se udarcima s bijele točke. Junak u posljednjoj seriji bio je vratar Wojciech Szczesny koji je Poljacima omogućio veliko slavlje.

REUTERS/Kacper PempelREUTERS/Kacper Pempel


Izbornik: Michal Probierz (51)

Relativno nepoznati izbornik, koji je bio na čelu U21 reprezentacije, posla se prihvatio nakon što su čelnici Saveza smijenili Portugalca Fernanda Santosa nakon poraza od Albanije, jedva je izdržao šest utakmica u devet mjeseci. Imenovan je Michal Probierz koji je složio seriju pozitivnih rezultat,a odveo reprezaetaciju na Euro te se o njegovu status uopće nije raspravljalo. Tek na pokojoj konferenciji za medije, kada bi Probierz morao odgovarati da nije slučajno izbornik, jer ima preko 500 utakmica u Ekstraklasi. Preferira igru s trojicom u zadnoj liniji, varira od 3-4-2-1 do 3-5-2, ovisno o suparniku.

Ključni igrač: Robert Lewandowski (35)

Stroj za golove je na zalasku, ali on je je ipak najzvučnije ime u poljskoj reprezentaciji, golgeter koji se rijetko rađa. U karijeri je čak u 20 natjecanja bio najbolji strijelac, 11 puta Zlatna kopačka, koji će na Euro ući sa 150 nastupa u poljskom dresu. Obožavan u Poljskoj i Njemačkoj, a sada u Barceloni, želi ponuditi nešto za kraj. Još se ne zna hoće li ostati u Barceloni ili će još jednu sezonu odraditi u SAD-u. Lakoća kojom je on postizao golove na vrhuncu je nevjerojatna, a trebalo bi biti još dinamita u njegovim nogama ukoliko želi Poljsku odvesti u drugi krug. Neće mu biti Milika s kojim bi mogao igrati u paru, pa će Probierz morato probrati drugačija rješenja u ofenzivi. I on se u posljednjoj utakmici ozlijedio, ali izbornik Probioerz je rekao da se radi o lakšem istegnuću, da bi dan nakon liječnička služba objavila da neće igrati prvi susret..

Tko bi mogao biti tajno oružje: Kacper Urbanski (19)

Mlada nada poljske reprezentacije igra u Bologni koja je ove sezone izborila Ligu prvaka, a vezni igrač koji može igrati na krilu te u sredini upisao je 22 nastupa uz jedan pogodak. Sad je s Ukrajinom debitirao, ušao umjesto ozlijeđenog Milika te mu se otvara put da možda bude i starter. Mediji u domovini su ga prozvali ‘poljskim Zidaneom’, to dovoljno govori koliko se očekuje od ovog tinejdžera.

REUTERS/Kacper PempelREUTERS/Kacper Pempel


Jeste li znali?

Zanimljiv podatak je da su lani u prijateljskom susretu svladali Njemačku, bilo je to 16. lipnja 2023. godine. Na isti dan 2024.igraju prvi susret s Nizozemskom. Mogu li im se zvijezde opet nakloniti... Reprezentaciju je tada vodio Fernando Santos protiv Hansija Flicka, a strijelac je bio Jakub Kiwior, igrač Arsenala.

Očekivana formacija (3-4-2-1): Szczesny – Bereszynski, Bednarek, Kiwior – Frankowski, Slisz, Zielinski, Zalewski – Buksa, Urbanski – Piątek.

Popis igrača s brojevima

Vratari: 1- Wojciech Szczesny (Juventus), 12 - Lukasz Skorupski (Bologna), 22 - Marcin Bulka (Nice);

Braniči: 5 - Jan Bednarek (Southampton), 18 - Bartosz Bereszynski (Empoli), 14 - Jakub Kiwior (Arsenal), 15 - Tymoteusz Puchacz (Kaiserlsautern), 2 - Bartosz Salamon (Lech Poznan), 3 - Pawel Dawidowicz (Verona), 4 -Sebastian Walukiewicz (Empoli);

Veznjaci: 11 - Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), 10 - Piotr Zielinski (Napoli), 19 - Przemyslaw Frankowski (Lens), 20 - Sebastian Szymanski (Fenerbahce), 8 - Jakub Moder (Brighton), 17 - Damian Szymanski (AEK Athens), 21 - Nicola Zalewski (Roma), 24 - Bartosz Slisz (Atlanta United), 25 - Michal Skoras (Club Brugge), 6 - Jakub Piotrowksi (Ludogorec Razgrad), 13 - Taras Romanczuk (Jagiellonia Bialystok), 26 - Kacper Urbanski (Bologna);

Napadači: 9 - Robert Lewandowski (Barcelona), 7 - Karol Swiderski (Verona), 23 - Krzysztof Piątek (Istanbul Basaksehir), 16 - Adam Buksa (Antalyaspor).

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Ako Poljska postane prvak Europe u Germaniji možete dobro zaraditi jer tečaj je 150. Njihovo prvo mjesto u skupini cijeni se koeficijentom 11 što je također dobo za lovce na iznenađenja. Prolaz skupine koji se može izboriti i s trećeg mjesta vrednuje se s 2.30, dok je tečaj da će biti posljednji u grupi 1.70 što je znak da ih bookmakeri vide kao autsajdere.

Ipak, Germania smatra da bi mogli biti u najmanju ruku treći, a za to bi im trebala pobjeda nad Austrijom, budući da se Francuska i Nizozemska smatraju favoritima. Svaki bod protiv Tricolora i Oranjea stavio bi ih u dobru poziciju pod uvjetom osvajanja tri boda. Iz ove skupine se čak može dogoditi da odu samo dva prvoplasirana, te da treći ne bude među četiri najbolja 'lucky losera', a takav scenarij donosi tečaj 1.55, a igra i četvrto mjesto.

Prognoza: treće mjesto u skupini

Raspored:

16. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Poljska – Nizozemska,15.00

21. lipnja

Olimpijski stadion, Berlin: Poljska – Austrija, 18.00

25. lipnja

Westfalenstadion, Dortmund: Francuska – Poljska, 18.00

NIZOZEMSKA: DAVNO SU BILI PRVACI, JEDAN OD KLJUČNIH IGRAČA TADA JE BIO SADAŠNJI IZBORNIK

Uvijek su u vrhu, spadaju među reprezentacije koje mogu otići do kraja, a to im je uspjelo samo jednom – 1988. godine kada se Europsko prvenstvo igralo u SR Njemačkoj. Od Svjetskog prvenstva u Kataru se ponešto promijenilo, novi izbornik je Ronald Koeman, iskusni stručnjak koji je promijenio sustav i Nizozemci sada najčešće igraju s četvoricom otraga. Na Svjetskom prvenstvu su nakon jedanaesteraca ispali od budućeg prvaka Argentine koja je vodila 2-0, no onda je Wout Weghorst postigao dva gola, drugi u jedanaestoj minuti nadoknade.

Jedanaesterce u raspucavanju nisu iskorstili Virgil van Dijk i Steven Berghuis, priči je bio kraj. Ubrzo je odlučeno da će Koeman preuzeti reprezentaciju i odraditi kvalifikacije te završnicu Lige nacija koja se igrala u Nizozemskoj. Imali su velika očekivanja pred domaćom publikom, no u polufinalu su iz zaustavili Vatreni, Hrvatska je bila bolja nakon produžetaka 4-2, iako je trebalo i ranije biti gotovo jer je Noa Lang zabio za 2-2 u nadoknadi. Kvalifikacije su odradili vrlo dobro, ostavili Koemana da radi svoj posao, a to je pokušaj osvajanja trofeja. Uveo je dosta mladih igrača koji imaju važne uloge i veliku minutažu, no ima problem što trojica vratara zajedno imaju tek nešto više od dvadeset nastupa za reprezentaciju.

No, Nizozemci su uvijek igrali za dati gol više, još od vremena 'totalnog nogometa' kada su oduševljavali svijet sedamdesetih godine prošlog stoljeća. Sad će to pokušati napraviti neka nova imena, nositelji igre velikih klubova poput Bayerna, Barcelone, Manchester Cityja, Liverpoola, Intera, Bayera, Borussije Dortmund...

Put do Eura:

Nakon završetka ere Louisa van Gaala, od početka kvalifikacija izborničku poziciju preuzeo je Ronald Koeman te u skupini s Francuskom, Grčkom, Irskom i Gibraltarom završio kao drugi. Ključna utakmica bila je u Grčkoj kada su tri kola prije kraja slavili pogotkom Virgila van Dijka iz kaznenog udarca u sudačkoj nadoknadi, on je popravio promašaj Wouta Weghorsta s bijele točke u prvom dijelu. Dva poraza su doživjeli od Francuza, a sada ih evo opet skupa u skupini s prilikom za revanš.

REUTERS/Heiko BeckerREUTERS/Heiko Becker

Izbornik: Ronald Koeman (61)

Veliki nogometaš s trofejnom igračkom i trenerskom karijerom drugi put je samostalno na klupi Nizozemske, a bio je pomoćnik Dicku Advocaatu još 1998. godine kada su u borbi za treće mjesto morali priznati poraz od Hrvatske koja se okitila prvom medaljom u Francuskoj. Asistent je bio i Barceloni, a prvi samostalni posao bio mu je u Vitesseu, da bi preuzeo Ajax, vodio Benficu, PSV, Valenciju, AZ Alkmaar, Feyenoord, Southampton, Everton, reprezentaciju Nizozemske, potom prihvatio zov Barcelone i onda se opet vratio na klupu Oranjea. Zanimljivo je da je u povijesti jedini igrač i trener tri najveća nizozemska kluba – Ajaxa, PSV i Feyenoorda. Preferira sustav 4-3-3 koji se koristi u Barceloni i većini nizozemskih momčadi, ali ovisno o situaciji zna sistem promijeniti u 3-4-3. Na nekim pozcijama imat će slatkih briga, od obrane i veze do napada, jer raspolaže sjajnim igračima s ofenzivnim karakteristikama koje samo mora uklopiti. Kao igrača ga pamtimo po povijesnom golu za prvu naslov prvaka Europe Barcelone 1992. godine protiv Sampdorije kada je zabio 'projektil'.

Ključni igrač: Virgil van Dijk (32)

Jedan od ponajboljih stopera na svijetu zajedno s Matthijsom de Ligtom čini obrambenu fazu čvrstom, o njegovim prezentacijama puno toga će ovisiti. Od kapetana se očekuje najviše kao lidera na terenu. No, u biti je važnu ulogu trebao imati veznjak Frenkie de Jong, koji se ozlijedio u El Clasicu u dresu Barcelone s Realom Madridom kada je bio iznesen s terena. Bio je u kadru, ali je prije puta objavljeno da neće sudjelovati na Euru, Nizozemci su napali Barcelonu što nije dovoljno izliječen, a otputovalo je samo 25 igrača. Naknadno je pozvan napadač Joshua Zirkzee iz Bologne koji je bio na odmoru. Izostank De Jonga je veliki nedostatak za Koemana koji će sada morati nešto 'kemijati' u sredini.

Tko bi mogao biti tajno oružje: Jeremie Frimpong (23)

Protiv Kanade u pretposljednjoj pripremnoj utakmici dao je i namjestio pogodak, a iza njega je sjajna sezona u Bayeru iz Leverkusena. Njegova je prednost što može igrati desnog beka, izlaziti visoko, ali može jednako tako i na krilu, stoga Koeman ima puno opcija. Prošao je školu Manchester Cityja, za simboličnih 380 tisuća eura otišao u Celtic odakle su ga za 11 milijuna eura doveli 'apotekari', a sada mu je na Transfermarktu vrijednost vrtoglavih 50 milijuna eura.

REUTERS/Piroschka Van De WouwREUTERS/Piroschka Van De Wouw

Jeste li znali?

Dugogodišnji pomoćnik izborniku Ronaldu Koemanu je njegov stariji brat Erwin koji je kao igrač imao solidnu karijeru, ali ne tako sjajnu kao mlađi 'braco'. Zanimljivo je da se rijetko odvajaju, a bilo je pokušaja pa je tako Erwin svojevremeno vodio reprezentaciju Omana, a Ronald Nizozemce što je u tom trenutku bilo čudo, jedina dva brata na čelu nacionalnih selekcija koje su preuzeli u gotovo u istom trenutku 2019. godine.

Očekivanih 11 (4-3-3): Verbruggen – Dumfries, Van Dijk, De Ligt, Ake – Schouten, Wijnaldum, Gravenberch – Simons, Depay, Gakpo.

Popis igrača po brojevima

Vratari: 1- Bart Verbruggen (Brighton & Hove Albion), 13 - Justin Bijlow (Feyenoord), 23 -Mark Fleken (Brentford);

Braniči: 2 - Lutsharel Geertruida (Feyenoord), 3 - Matthijs de Ligt (Bayern), 4 - Virgil van Dijk (Liverpool), 5 - Nathan Ake (Manchester City), 6 - Stefan de Vrij (Inter), 12 - Jeremy Frimpong (Bayer Leverkusen), 15 - Micky van de Ven (Tottenham), 17 - Daley Blind (Girona), 20 - Ian Maatsen (Borussia Dortmund), 22 - Denzel Dumfries (Inter);

Veznjaci: 7 - Xavi Simons (RB Leipzig), 8 - Georginio Wijnaldum (Al Ettifaq), 14 - Tijjani Reijnders (Milan), 16 - Joey Veerman (PSV), 24 - Jerdy Schouten (PSV), 26 - Ryan Gravenberch (Liverpool);

Napadači: 9 -Wout Weghorst (Hoffenheim), 10 - Memphis Depay (Atletico Madrid), 11 - Cody Gakpo (Liverpool), 18 - Donyell Malen (Borussia Dortmund), 19 - Brian Brobbey (Ajax), 25 - Steven Bergwijn (Ajax), 21 - Joshua Zirkzee (Bologna)

Što kaže Germania, a što Germanijak?

Germania Sport kladionica daje tečaj 17 da će Nizozemska osvojiti Euro što je respektabilno i sukladno tradiciji Oranjea koji nisu kao nekad. Nalaze se na osmom mjestu po izgledima za dolazak na tron. Što se stanja u skupini tiče, na drugom su mjestu, tečaj da će biti prvi je 3.75 iza prvog favorita Francuske (1.55). Da će proći skupini u konkurenciji s Francuzima, Poljacima i Austrijancima je 1.20 što se čini sigurnom okladom, jer dalje se može i s trećeg mjesta. Da će kojim slučajem završiti posljednji u skupini plaća se koeficijentom 13.

Mi im prognoziramo drugo mjesto iza Francuske, premda skupina nije lagana, budući da su Poljska i Austrija nezgodne reprezentacije. Ali, teško će dalje od četvrtfinala, eventualno korak dalje ovisno o suparniku.

Prognoza: Četvrtfinale

Raspored:

16. lipnja

Volksparkstadion, Hamburg: Poljska – Nizozemska, 15.00

21. lipnja

Leipzig Stadium, Leipzig: Nizozemska – Francuska, 21.00

25. lipnja

Olimpijski stadion, Berlin: Nizozemska – Austrija, 18.00


FRANCUSKA: Liberté, égalité, Mbappé!

Sve se zna, Francuzi su vjerojatno i najveći favoriti za osvajanje EP-a u Njemačkoj. Posljednji put su prvaci Europe bili prije 24 godine kad im je naslov osigurao zlatni pogodak Davida Trezegueta u 103. minuti utakmice protiv Italije, dok su prije toga svoj prvi Euro osvojili 1984. kad su kao domaćin svladali Španjolsku u finalu s 2-0 (Platini 59., Bellone 90.). U Katru su ostali za milimetar kratki, pamti se i dalje onaj promašaj Kolo Muanija i čudesna obrana Martineza, dok su na posljednjem Euru, onom igranom 2021. godine, nevjerojatno podbacili te su već nakon osmine finala spakirali kofere i zaputili se svojim kućama.

Ove godine mnogi vjeruju da će ‘naplatiti’ dugove i uzeti Euro. Zašto? Zato što je kapetan Mbappé presretan, zgotovio je transfer u Real Madrid, a kod Les Bleusa se sve vrti oko njega. Možda slogan države glasi sloboda, jednakost i bratstvo, ali slogan reprezentacije je taj da je bratstvo manje važno, odnosno bitan je samo Mbappé. Možda zvuči ružno, ali istina je takva kakva je.

Na svim pozicijama Francuzi imaju prave velemajstore stoga ne čudi zašto se za Deschampsa voli reći da je najsretniji čovjek na svijetu. Francuska je uz Englesku jedina reprezentacija od koje bi se očekivao plasman među osam najboljih da sada moraju na prvenstvo ići s potpuno promijenjenom momčadi. Da se izabranih 26 stavi sa strane i krene s odabirom novih 26, Francuzi bi svejedno bili konkurentni. Možda više ne favoriti, ali konkurentni svakako. Chevalier – Boey, Yoro, W.Fofana, L.Hernandez – Diaby, K.Thuram, Akliouche, Olise – Nkunku, Wahi – ovo je postava od igrača koji nisu na popisu Didiera Deschampsa za nadolazeći Euro! Ako ste se pitali koliko je Francuska moćna, ovo je odgovor.

Put do Eura

Osam utakmica, sedam pobjeda i jedan remi. I gol-razlika 29-3! I tu zapravo ne treba ništa dodati. S njima su u skupini bili Nizozemska, Grčka, Irska i Gibraltar, a jedina reprezentacija koju nisu uspjeli pobijediti bila je Grčka u posljednjem kolu kad je već sve bilo riješeno. Fenomenalni su bili na otvaranju kvalifikacija kad su na domaćem terenu s 4-0 bili bolji od Oranja, a nemilosrdni su bili prema Gibraltaru kojeg su na domaćem terenu svladali s 14-0, što je ujedno bila i najveća pobjeda Les Bleusa u povijesti.

No, čudan je bio odabir pripremnih utakmica za Euro. Prvo su s 3-0 svladali Luksemburg, da bi onda odigrali 0-0 s Kanadom. Ali, vjerojatno Deschamps zna što radi...

Izbornik: Didier Deschamps

Već 12 godina vodi Francuze. Osvojio je SP u Rusiji, potom i Ligu nacija, a kad bi uzeo i Euro, oprostio bi se s hat-trickom. I postao prvi izbornik u povijesti kojem je to uspjelo. Iznimno je podcijenjen, ali zna svoj posao jako dobro. Ugovor mu traje do 2026. te bi se u SAD-u trebao oprostiti. Ali, nikad se ne zna. Možda ranije dođe neka nemoralna ponuda iz Saudijske Arabije, baš kao što ne bi bilo iznenađenje da mu priliku pruži i neki europski velikan. Dosad je na klupi Les Bleusa skupio 99 pobjeda, 28 remija i 26 poraza, dok je protiv Hrvatske na omjeru 3-1-1.

Ključni igrač: Kylian Mbappé

Treba li išta pisati? Jedan od najboljih, ako ne i najbolji igrač na svijetu. Potpisao je za Real, narednih pet godina terorizirat će suparnike zajedno s Bellinghamom, Viniciusom, Rodrygom i ostatkom društva, a s Francuskom mu je preostalo uzeti još samo Euro. Možda baš ovaj, tko zna! Dosad je u karijeri, što u klubu, a što u reprezentaciji, postigao više od 300 pogodaka. A tek mu je 25 godina! Sa PSG-om nije sve išlo onako kako si je on to zamislio, Ligu prvaka nije uspio dohvatiti, ali sada kad je stigao u Real Madrid dojam je kako je samo pitanje vremena kada će i ta ‘patnja’ završiti.

Foto: REUTERS/Christian HartmannFoto: REUTERS/Christian Hartmann

Tajno oružje: Bradley Barcola

Sjajni krilni napadač PSG-a, koji je prije manje od godinu dana stigao u Pariz iz Lyona za 45 milijuna eura, dosad je upisao tek dva nastupa za Les Bleuse, ali na ovom Euru mogao bi pokazati svu raskoš svog talenta. Iznimno je brz, jako dobro koristi obje noge, a puno je bolji u završnici od, primjerice, Dembelea. Budući da je Mbappé napustio PSG, očekuje se da će sljedeće godine još više doći do izražaja u Parizu. Velika budućnost je ispred njega.

Jeste li znali? Belgija najdraža, Belgija najmrža

Uvjerljivo najviše utakmica Francuzi su odigrali protiv Belgije, njih čak 75! Upisali su 26 pobjeda, 19 remija i nevjerojatnih 30 poraza! Velika većina tih okršaja bile su prijateljske utakmice, u onim natjecateljskim snage su odmjerili tek 13 puta, s tim da su pritom upisali 7 pobjeda, tri remija i tri poraza.

Najbolji strijelac u povijesti Les Bleusa je Olivier Giroud s 57 pogodaka, s tim da se ta brojka na ovom Euru možda još popravi. Trenutno je drugi Thierry Henry s 51 pogotkom, dok su onda iza njega Kylian Mbappé (47) koji će jednog dana sigurno preuzeti tron te Antoine Griezmann s 44 pogotka. Platini je, zanimljivo, postigao 41 pogodak za Francusku, četiri više od Karima Benzeme.

Očekivana formacija (4-3-3):

Maignan - Clauss, Saliba, Konate, T.Hernandez - Griezmann, Camavinga, Rabiot - Dembele, Giroud, Mbappe

Foto: REUTERS/Johanna GeronFoto: REUTERS/Johanna Geron

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 16 - Mike Maignan (AC Milan), 1 - Brice Samba (Lens), 23 - Alphonse Areola (West Ham);

Braniči: 21 - Jonathan Clauss (Olympique Marseille), 5 - Jules Koundé (Barcelone), 24 - Ibrahima Konate (Liverpool), 4 - Dayot Upamecano (Bayern), 2 - Benjamin Pavard (Inter), 17 - William Saliba (Arsenal), 22 - Theo Hernandez (AC Milan), 3 - Ferland Mendy (Real Madrid);

Vezni: 14 - Adrien Rabiot (Juventus), 6 - Eduardo Camavinga (Real Madrid), 8 - Aurelien Tchouaméni (Real Madrid), 19 - Youssouf Fofana (Monaco), 18 - Warren Zaire-Emery (PSG), 13 - N'Golo Kante (Al-Ittihad);

Napadači: 7 - Antoine Griezmann (Atletico Madrid), 10 - Kylian Mbappé (PSG), 20 - Kingsley Coman (Bayern), 11 - Ousmane Dembele (PSG), Randal Kolo Muani (PSG), 9 - Olivier Giroud (AC Milan), 15 - Marcus Thuram (Inter), 25 - Bradley Barcola (PSG)

Što kaže Germania (tečajevi), a što Germanijak (naša prognoza)

Uz Engleze, najveći su favorit prvenstva, dok je Mbappé prvi favorit za najboljeg strijelca (5.50) i najboljeg igrača prvenstva (8.0).

Zanimljivo, da će Griezmann biti prvi asistent Eura nudi se primamljiv tečaj 17, a isti tečaj je u ponudi za one koji se odluče okladiti da će Francuska osvojiti Euro i da će Mbappé biti prvi topnik istog. Da će Mbappé biti najbolji strijelac u Francuskoj nudi se tečaj 1.50, a valjalo bi istaknuti kako je tečaj isti i na pobjedu protiv Austrije u prvu utakmicu Les Bleusa na ovom Euru.

Prognoza: Finale

Raspored:

17. lipnja

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf: Austrija – Francuska, 21.00

21. lipnja

Red Bull Arena, Leipzig: Nizozemska - Francuska, 21.00

25. lipnja

Signal Iduna Park, Dortmund: Francuska - Poljska, 18.00


AUSTRIJA: Bez kapetana i najboljeg igrača, ali Gegenpressing je i dalje tu

Iako ih u Katru nije bilo, Austrijanci su se uspjeli plasirati na svoj treći uzastopni Euro. A to, za njih, nije baš mala stvar. Oko Ralfa Rangnicka bila su podijeljena mišljenja, neki su vjerovali da je baš on oni što Austriji treba, dok su drugi bili uvjereni kako profil igrača ne odgovara njegovim zahtjevima koji su prilično specifični. Iako se Gegenpressing primarno veže uz Kloppa, ‘magistar’ tog sustava je današnji izbornik Austrije kojem će na ovom natjecanju itekako nedostajati David Alaba, kapetan i uvjerljivo najbolji igrač.

No, koga njega, bez njega se može, a Austrija je u posljednjih četiri ogleda kako nema Alabe upisala tri pobjede i jedan remi. Rangnick ništa pretjerano nije mijenjao zbog izostanka kapetana, njega je na poziciji lijevog stopera zamijenio sjajni Wöber iz Borussije M’Gladbach (inače igrač Leedsa), a s njim u paru jako dobro surađuje Danso (Lens) koji je posljednje dvije sezone u jako dobroj formi. Doduše, Wöber bi zbog novonastale situacije mogao preseliti na lijevog beka, a poziciju stopera onda pokriti Lienhart iz Freiburga, ali tek treba vidjeti kako je sve to zamislio Rangnick budući da je u posljednje tri prijateljske utakmice Wöber igrao kao stoper. Hoće li, dakle, Wöber biti stoper, a iskusni Mwene bek ili će pak Wöber otići lijevo, a Lienhart i Danso biti stoper, u ovom trenutku zna samo izbornik.

U svakom slučaju, Austrija na ovo natjecanje dolazi bez ikakvog imperativa, ali to ne znači da su sa sobom ponijeli bijele zastave. Naprotiv!

Put do SP-a

U skupini F Austrija je odmjerila snage s Belgijom, Švedskom, Azerbajdžanom i Estonijom. Na prvu, mnogi su pomislili da će ta skupina biti ‘šetnja kroz park’ za Belgijce i Šveđane, no izabranici Jannea Anderssona na kraju su užasno podbacili te su u osam utakmica skupili samo 10 bodova. A kad imate igrače kao što su Kuluševski, Isak, Larsson, Elanga i Lindelöf, onda je to nedopustivo. Nakon sedam i pol godina, Andersson je napustio klupu Švedske, a otkaz je dao na dan kad je njegova momčad odigrala posljednju utakmicu u skupini protiv Estonije (2-0). U izravnom okršaju dvaju momčadi koje su se borile za drugo mjesto, Austrija je dvaput svladala Šveđane, s tim da je posebno impresivna bila druga utakmica kad je Rangnickova momčad na srpsko-hrvatski pogon (Arnautović je zabio dva pogotka, a Gregoritsch, inače gradišćanski Hrvat, jedan) došla do 3-1 pobjede u Stockholmu.

Jedini poraz u kvalifikacijama Austrija je upisala na domaćem terenu kad je Belgija bila bolja s 3-2, s tim da je u 90+6. minuti malo nedostajalo da se domaćin vrati u potpunosti u igru nakon što je Belgija imala 3-0 vodstvo.

Austrija je ispočetka prolazila kroz dosta turbulentno razdoblje, igračima je trebalo da se naviknu na Rangnickove osebujne tehničko-taktičke zahtjeve, ali kad su se frekvencije izjednačile te su svi počeli uživati iste taktove, Austrija je u posljednjih sedam utakmica upisala šest pobjeda i jedan remi.

Izbornik: Ralf Rangnick (65)

Mastermind, čovjek koji ima nogomet u malom prstu. I o kome svi najveći svjetski treneri pričaju s velikim respektom. Čak i ako se s njim ne slažu. Ukratko, kod njega sve počinje i završava s presingom. I to kontroliranim. Zna se kako se izlazi, kada, koju stranu se zatvara, kojeg igrača pritišće, kako se potom pomiču linije... O svim detaljima se vodi računa. I tako već 30 godina.

Mozak mu i dalje radi ‘100 na sat’. Prvi trenerski posao bio mu je onaj u drugoj momčadi Stuttgarta davne 1985.godine, s tim da je prethodno dvije godine bio igrač-trener u njemačkom niželigašu Viktoria Backnang. U trenerskoj karijeri je najveći trag ostavio na klupi Hoffenheima s kojim je prvo ušao iz 3. Lige u Bundesligu 2, a onda iz Bundeslige 2 u Bundesligu gdje je Hoffenheim i danas. No, ipak se najviše cijeni njegov posao za uredskim stolom kad je do temelja posložio Red Bullovu nogometnu korporaciju gdje je dugo vremena imao glavnu riječ. Na klupi Uniteda nije bio previše uspješan, njegova filozofija nije naišla na plodno tlo na Old Traffordu, no usprkos tom jednom velikom koraku unazad na klupi Austrije je pokazao kako i dalje zna sve, od a do ž, kad je tema najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Foto: REUTERS/Leonhard FoegerFoto: REUTERS/Leonhard Foeger

Ključni igrač: Marko Arnautović

Da nije mladost i najbolje igračke godine proveo ‘ludujući’, odnosno svađajući se s praktički svakim trenerom koji ga je vodio, Marko je mogao napraviti nemjerljivo bolju karijeru. Doduše, nije baš ni ova loša, ali u njegovom se slučaju uvijek povlači taj ‘ali’ koji jasno sugerira da je mogao još više.

Danas je u Interu, 35 mu je godina, ali još uvijek nije za staro željezo. Naprotiv. Jasno da neće moći sve sam, ali on je lider ove reprezentacije te poslije Tonija Polstera (46), s 36 pogodaka, drugi najbolji strijelac u povijesti Austrije, Zanimljivo, on je s Interom osvojio – sve! U prvom mandatu, tada kao posuđeni igrač Twentea, osvojio je Serie A, Coppa Italiju i Ligu prvaka, da bi onda ove sezone još jednom osvojio Serie A, ali isto tako i Superkup. Koji mu je nedostajao u kolekciji. Inače, izabran je za najboljeg igrača Austrije 2018. godine, a iako je u Austriji jedan od najboljih, postoji mogućnost da budu ‘jocker s klupe’ pa da Gregoritsch starta kao isturena špica, a onda zavisno o tijeku utakmice Arnautović uđe u vrh napada, a gradišćanski Hrvat zauzme neko drugo mjesto na terenu. S Rangnickom se nikad ne zna!

Tko bi mogao biti tajno oružje: Christoph Baumgartner

Austrija je prilično stara reprezentacija, imaju osam igrača koji su ušli u četvrto desetljeće svojih života, a od ‘nešto mlađih’ ipak se najviše ističe ofenzivni veznjak RB Leipziga koji je dosad u 38 nastupa za Austriju postigao 15 pogodaka. Christoph Baumgartner (24) je sjajan igrač, njegov forte je sjajan ulazak iz drugog plana te udarac iz daljine, a osim one centralne pozicije, upotrebljiv je i na mjestu lijevog krila. Zapravo, on nije ‘tajno oružje’, već jedno od onih većih i kvalitetnijih oružja koje Austrija ima, ali s njegovom igrom većina nogometne javnosti ipak nije dovoljno upoznata. Prošlog ljeta je, nakon šest godina u Hoffenheimu, prešao u RB Leipzig za 25 milijuna eura, a iako je ove sezone skupio pet pogodaka i tri asistencije u svim natjecanjima, ono najbolje od njega očekujemo u nadolazećoj sezoni.

Jeste li znali? Modrić presudio Austrijancima u njihovom debiju na Euru!

Nekima će sljedeći podatak zvučati prilično nevjerojatno, ali Euro u Njemačkoj je za Austriju tek četvrti Euro u povijesti. S tim da su se na svoj prvi, onaj 2008., plasirali kao zemlja domaćin! To prvenstvo otvorili su ogledom u Beču protiv Hrvatske, a jedini pogodak na utakmici postigao je Luka Modrić s bijele točke. Prvi pogodak za Austriju na Euru također je postigao Hrvat, Ivica Vastić bio je strijelac u drugom kolu Eura 2008 kad je Austrija u 90+3.minuti stigla do remija protiv Poljaka (1-1), a isto tako je zanimljiv podatak kako je jedan Hrvat vodio reprezentaciju Austrije. Naravno, bio je to Otto Barić koji je dvije i pol godine bio njihov izbornik (1999.-2001.), nakon čega je kratko radio kao sportski direktor Austrije Salzburg (danas Red Bull Salzburga) da bi onda preuzeo reprezentaciju Hrvatske na čijoj se klupi zadržao dvije godine (2002.-2004.)

Foto: Action Images / Michael ReganFoto: Action Images / Michael Regan

Očekivana formacija (4-3-3):

Lindner - Posch, Leinhart, Danso, Wöber - Sabitzer, Seiwald, Laimer - Baumgartner, Arnautović, Gregoritsch

Popis igrača s brojevima:

Vratari: 12 - Patrick Pentz (Brondby), 1 - Heinz Lindner (Union Saint-Gilloise), Niklas Hedl (Rapid Wien);

Braniči: 5 - Stefan Posch (Bologna), 2 - Max Wöber (Borussia Mönchengladbach), 15 - Philipp Lienhart (Freiburg), 4 - Kevin Danso (Lens), 16 - Phillipp Mwene (Mainz), 21 - Flavius Daniliuc (RB Salzburg), 3 - Gernot Trauner (Feyenoord), 14 - Leopold Querfeld (Rapid);

Vezni: 9 - Marcel Sabitzer (Borussia Dortmund), 10 - Florian Grillitsch (Hoffenheim), 19 - Christoph Baumgartner (RB Leipzig), 20 - Konrad Laimer (Bayern), 17 - Florian Kainz (Koln), 6 - Nicolas Seiwald (RB Leipzig), 18 - Romano Schmid (Werder Bremen), 8 - Alexander Prass (Sturm Graz), 22 - Matthias Seidl (Rapid);

Napadači: 7 - Marko Arnautović (Inter Milano), 11 - Michael Gregoritsch (Freiburg), 24 – Andreas Weimann (West Brom), 23 - Patrick Wimmer (Wolfsburg), 26 - Marco Grull (Rapid), 25- Maximilian Entrup (TSV Hartberg)

Što kaže Germania (tečajevi), a što Germanijak (naša prognoza)

Da će Gregoritsch ili Arnautović biti najbolji strijelci Eura nudi se tečaj 150, a to samo po sebi dovoljno govori o šansama Austrije. Ambiciju imaju, ali teško da će napraviti nešto značajnije na ovom Euru. Tečaj da će Austrija osvojiti Euro je 80, pobjednik skupine 9.0, a da će izboriti drugu fazu natjecanja nudi se tečaj 1.90. Austrija ne spade među totalne autsajdere, ali su u donjem domu kad se poredaju možebitni pobjednici i osvajači.

Prvu utakmicu igraju protiv Francuza, a na njih je tečaj 6.50 da će iznenaditi aktualnog viceprvaka svijeta. Ukratko, na njih će se okladiti onaj koji traži iznenađenje. I prvotno će se kladiti na Rangnicka, tek onda na igrače...

Prognoza: Ispadanje u grupnoj fazi

Raspored:

17. lipnja

Merkur Spiel-Arena, Düsseldorf: Austrija – Francuska, 21.00

22. lipnja

Olimpijski stadion, Berlin: Poljska - Austrija, 18.00

26. lipnja

Olimpijski stadion, Berlin: Nizozemska - Austrija, 18.00


 


Tagovi

EUROEuro 2024nizozemska nogometna reprezentacijapoljska nogometna reprezentacijaAustrijska nogometna reprezentacijaFrancuska nogometna reprezentacijaNajava Euro 2024

Ostale Vijesti