Alaba, Pandev, Yarmolenko, de Jong @Reuters
Alaba, Pandev, Yarmolenko, de Jong @Reuters

SKUPINA C: Ademi želi još jednu potvrdu za najbolju sezonu karijere, ali Nizozemci su i dalje veliki favoriti

Vrijeme Čitanja: 9min | čet. 10.06.21. | 08:00

U ovoj skupini je apsolutno sve moguće...

Iako će se mnogi složiti kako ova skupina nije jedna od najatraktivnijih, nekako sve ide u tom smjeru da su ovdje moguća najveća iznenađenja. Sjevernoj Makedoniji je ovo prvi plasman na neko veliko natjecanje te sigurno dolaze na Euro puni samopouzdanja, ali i bez ikakvog imperativa. Nizozemci možda jesu favoriti, ali to će morati potvrditi na terenu, a protiv nikog neće imati lagan zadatak. Austrija i Ukrajina vjeruju kako mogu i trebaju ići u drugu fazu natjecanja, stoga i mi vjerujemo da nas očekuje fantastičan nogomet.

Najave ostalih skupina s Euro 2020 možete pročitati OVDJE.

NIZOZEMSKA

Nakon bronce u Brazilu, nestali su nogometne mape. Nije ih bilo u Francuskoj prije pet godina, niti u Rusiji prije tri. U međuvremenu su Nizozemci promijenili ozbiljna nogometna imena na klupi. Od Hiddinka, Blinda, Grima, Advocaata, Ronalda Koemana... Onda je na klupu sjeo Frank de Boer i odveo „Oranje“ na Euro. Osvajača Eura iz 1988. kada je svijet impresionirao tercet Gulitt – Van Basten – Rijkaard mnogi podcjenjuju, no Nizozemska je često znala odigrati kvalitetne turnire. U skupini s Ukrajinom, Austrijom i Makedonijom, prolazak u nokaut fazu ne bi trebao biti problem. A kasnije što bude...


PUT NA EURO

Nizozemska je do završnog turnira stigla kao druga u skupini, s dva boda manje od Njemačke. Kobna je bila „nula“ kod Sjeverne Irske u predzadnjem kolu s obzirom na to da su s Njemačku pobijedili u gostima (4-2) i izgubili kod kuće (3-2).

Međutim, u skupini s već spomenutom Njemačkom, Sjevernom Irskom, Bjelorusijom i Estonijom, „Oranje“ doista nije imao težak zadatak da se plasira na smotru najboljih europskih reprezentacija. Gol razlika 24-7 sugerira da je mirno plovila kvalifikacijama.

Najbolji pojedinac svakako je bio Memphis Depay s pet golova.


IZBORNIK

Frank de Boer je bio pomoćnik kada je Nizozemska osvojila broncu u Brazilu, a uzde reprezentacije preuzeo je od Koemana kada je ovaj otišao u Barcelonu. Početak je bio više nego težak. Naime, u četiri utakmice upisao je poraz i tri remija te je ušao u povijest kao prvi izbornik koji nije upisao pobjedu u prve četiri utakmice. Ipak, povjerenja je bilo i de Boer je vratio na najbolji mogući način. Dosad je na klupi Oranja skupio 11 utakmica, a njegova je reprezentacija pritom zabilježila pet pobjeda, četiri remija i dva poraza. Omiljena formacija, što je nekako običaj kod Nizozemaca, mu je 4-3-3.


NAJBOLJI IGRAČ

Frenkie de Jong. Najvrjedniji igrač Nizozemske ima standardno mjesto u Barceloni. Kod Koemana je postao nezamjenjiv, de Boer mu također vjeruje. Umoran nakon naporne sezone, mogao bi biti ispod očekivane razine, ali Nizozemci trenutno nemaju boljega. Prvo veliko natjecanje i prva prilika da se dokaže kao vođa Nizozemske.


MLADA NADA

Matthijs de Ligt je prije dvije godine prešao je iz Ajaxa u Juventus za 85,5 milijuna eura što dovoljno sugerira o kakvom je igraču riječ. Iako ima 21 godinu, de Light plijeni svojim partijama na stoperskoj poziciji. U ovoj je sezoni odigrao 36 utakmica za momčad iz Torina i trebalo bi u njemu biti dovoljno svježine za Euro.


FORMACIJA



ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport tvrdi da su Nizozemci među favoritima za naslov, no sigurno ne i najveći. Tečaj na njihovo osvajanje titule iznosi 13.00 i to ih svrstava na devetu poziciju favorita za naslov. Ipak, Nizozemci ne bi trebali imati problema s osvajanjem (1.40), a još manje s prolaskom skupine (1.05), dok najviše šanse za eliminaciju imaju u osmini finala (2.25).

Nizozemska kao najefikasnija reprezentacija turnira ima tečaj 7.50, a kao najneefikasnija 150.

Germanijak.hr tvrdi da će Nizozemska lagano proći grupu, onda i osminu finala, a sve će zavisti o suparniku u četvrtfinalu. Ako je prođu, mogu i do samoga kraja, no naše je mišljenje kako je četvrtfinale realan doseg za Oranje.

Prognoza: Četvrtfinale

UTAKMICE NA EURU

1. Nizozemska – Ukrajina, 13. lipnja, 21:00, Nizozemska

2. Nizozemska – Austrija, 17. lipnja, 21:00, Nizozemska

3. Nizozemska – Sjeverna Makedonija, 21. lipnja, 18:00, Nizozemska


AUSTRIJA

Na zadnjem okupljanju u ožujku, od 29 igrača čak 19 ih je bilo iz njemačke Bundeslige što sugerira kako je Austrija jedna ozbiljna reprezentacija s iskusnim igračima koji igraju jake utakmice svaki vikend. Do sada su dva puta nastupili na Euru, kao domaćini 2008. te na onom posljednjem u Francuskoj 2016. Nisu niti jednom prošli skupinu, nemaju niti jednu pobjedu. Četiri poraza i dva remija uz samo dva postignuta gola... Čini se da bi i ovaj put mogli ostati u skupini.


PUT NA EURO

Kada su im Poljska i Izrael uzeli mjeru na početku kvalifikacija, nitko ne bi stavio kunu da će Austrijanci otići na završni turnir. Doduše, pomogla im je i skupina bez izrazitog favorita u kojoj su bili Poljska, Slovenija, Makedonija i Izrael koji su si međusobno fino uzimali bodova. Do kraja su nanizali šest pobjeda i remi s Poljskom. Poraz od Latvije u zadnjem kolu koji ionako nije o ničemu odlučivao. Najbolji pojedinac svakako je bio Marko Arnautović.


IZBORNIK

Franco Foda, ujedno i najuspješniji izbornik u povijesti Austrije koju su vodila velika trenerska imena poput Happela, Krankla, Barića... Vrlo dobar nogometaš u njemačkoj Bundesligi, dva puta i reprezentativac Zapadne Njemačke. Kupio je svoje mjesto na izborničkoj klupi impresivnom karijerom u Sturmu koji je uz kraći prekid vodio gotovo 15 godina. Na klupi Austrije odradio je 35susret, a brojke su mu sljedeće: 21 pobjeda, pet remija i devet poraza. Omiljena formacija? 4-2-3-1.


NAJBOLJI IGRAČ

Najvrjedniji igrač Austrije, David Alaba, ovo ljeto odlazi iz Bayerna kao slobodan igrač. Najčešće igra na krilu, nosio je kapetansku traku i zabio 14 golova. Dobar dio kvalifikacija je propustio zbog ozljeda, ali vratio se na vrijeme zabivši presudan gol Makedoniji u pobjedi 2-1 koja ih je odvela na Euro.


MLADA NADA

Suigrač našeg Andreja Kramarića u njemačkom Hoffenheimu, Christoph Baumgartner, rođen je u kolovozu 1999. godine i na pravom je putu da postane oslonac ove reprezentacije sljedećih desetak godina pa i više. U Bundesligi je upisao tridesetak utakmica i sigurno će imati što za pokazati na Euru.


FORMACIJA

ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport Austrijancima daje minimalne šanse za naslov (90.00), no realne za prolazak grupe (1.40). Ipak, veće su im šanse za posljednje mjesto u skupini (5.00), nego za prvo (6.50). Kao najizglednija faza eliminacije nameće se osmina finala (2.10).

Austrija kao najefikasnija reprezentacija turnira donosi dobru zaradu (65.00), a kao najneefikasnija nešto slabiju (2.00).

Germanijak.hr tvrdi da će se Austrijanci boriti za drugo i treće mjesto, odnosno za prolaz grupe. Jako puno će im ovisiti o prvoj utakmici protiv Makedonije, a onda i o ključnom dvoboju protiv Ukrajine.

Mi im na kraju dajemo prednost Austrijancima pred Makedoncima.

Prognoza: Osmina finala.

UTAKMICE NA EURU

1. Austrija – Sj. Makedonija, 13. lipnja, 18:00, Rumunjska

2. Austrija - Nizozemska, 13. lipnja, 21:00, Nizozemska

3. Austrija - Ukrajina, 21. lipnja, 18:00, Rumunjska


UKRAJINA

Iako je klupski nogomet u padu, onaj reprezentativni drži solidnu razinu. Na Euru su bili dva puta do sada ali još uvijek čekaju prolaz skupine. Prednost bi mogla biti činjenica da je prvenstvo odavno završeno pa je izbornik Ševčenko imao domaće reprezentativce gotovo mjesec dana prije početka Eura. Ambicije su velike, optimizam ih nije napustio niti nakon tri remija na startu kvalifikacija za SP.


PUT NA EURO

Pomalo iznenađujuće su osvojili prvo mjestu u skupini u kojoj je bila Srbija i Portugal. Bez poraza, uz šest pobjeda i dva remija suvereno su odmarširali do Eura. Okidač je bila utakmica protiv Luksemburga u kojoj su do tri boda stigli debelo u sudačkoj nadoknadi (2-1). Sjajno ih je išlo i u Ligi nacija gdje su u prvom izdanju odmah otišli u rang više.

Najbolji igrač bio je Jaremčuk koji je upisao nekoliko bitnih golova.


IZBORNIK

Andrij Ševčenko. O čudesnom Ševi se zna baš sve. Legendarni napadač i danas je najveća zvijezda svoje zemlje. I bit će izbornik onoliko dugo koliko će htjeti. Za sada mu dobro ide. Nakon što nije izborio nastup na SP-u u Rusiji, okrenuo se svojim vizijama i sagradio respektabilnu momčad koja će se potući za drugo mjesto u skupini. Dugo već vodi Ukrajinu, a mnoge će iznenaditi da će na Euru sigurno upisati 50. utakmicu kao izbornik. Tko zna, možda i pokoju više...

Pod njegovim vodstvom Ukrajina je upisala 23 pobjede, 13 remija i 11 poraza, a Ševina omiljena formacija nije 4-4-2 u rombu kao što je igrao Milan u njegovo vrijeme, već 4-3-3.



NAJBOLJI IGRAČ

Desetak golova nedostaje Andiju Jarmolenku da pređe izbornika i imenjaka Ševčenka na listi najboljih strijelaca reprezentacije Ukrajine. Još je manja brojka do okruglih 100 nastupa što ga polako činim jednim od većih igrača u povijesti ove nacije. Napadač West Hama mučio se ove sezone s ozljedama, ali posljednje informacije sugeriraju kako će biti spreman za nastup na Euru.


MLADA NADA

Viktor Tsigankov, iako zapravo i nije toliko mlad. On s 24 godine drži lijevo krilo napada Ukrajine i približio se brojki od 30 nastupa za reprezentaciju, a koju se nada da može prebaciti već ovo ljeto. Za to će biti potrebni njegovi golovi i prolaz skupine.


FORMACIJA


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Germania Sport Ukrajinu smatra jednim od prikrivenih favorita natjecanja. Za njihov naslov nudi tečaj 60.00, a za prolazak grupe svega 1.30. Veće su šanse da će Ukrajina završiti kao pobjednik skupine (5.50), nego posljednja u istoj (6.00), a kao najizglednija faza eliminacije također se nameće osmina finala (2.20).

Ukrajina najefikasnija reprezentacija Eura? Može, za tečaj od 50.00. No veće im se šanse daju da će ostati najneefikasnija (35.00).

Mi tvrdimo da Ukrajina dovoljno dobru reprezentaciju da prođe grupu. Iako, sve će ovisiti o prvom kolu. Ako izgube protiv Nizozemske, u drugoj i trećoj utakmici protiv izravnih konkurenata za drugi krug moglo bi se igrati na "nož". Ipak, momčad Andrija Ševčenka na kraju bi trebala izboriti taj drugi krug...

Prognoza: Osmina finala

UTAKMICE NA EURU

1. Ukrajina - Nizozemska,13. lipnja, 21:00, Nizozemska

2. Ukrajina – Sjeverna Makedonija, 17. lipnja, 15:00, Rumunjska

3. Ukrajina – Austrija, 21. lipnja, 18:00 sati, Rumunjska


SJEVERNA MAKEDONIJA


Sjeverna Makedonija izazvat će možda najviše simpatija u Hrvatskoj nakon naše reprezentacije s obzirom na to da u njihovim redovima igraju čak četiri igrača koji su prošle sezone nastupali u HNL-u. Dakako, ponajprije tu mislimo na kapetana Dinama Arijana Ademija koji je jedna od ponajboljih igrača Sjeverne Makedonija i uz Gorana Pandeva glavna uzdanica da ova reprezentacija može do kraja.


PUT DO EURA

Do Eura su stigli kroz Ligu nacija. Kroz kvalifikacijsku skupinu nisu uspjeli proći. Bili su treći, iza Poljske i Austrije, ali ispred Slovenije, Izraela i Latvije. U finalu C razreda Lige nacija, Makedonija je svladala Gruziju i prvi puta u povijesti otišla na veliko natjecanje. Očekivanja su velika, puno iznad realnosti. No, ako netko ovdje može napraviti nered i uništiti ambicije Ukrajine i Austrije, onda je to svakako Sj. Makedonija.


IZBORNIK

Igor Angelovski. Naravno da je i u Sjevernoj Makedoniji prisutan cirkus. Kao da ne znaju uživati u svojim uspjesima. Naime, nakon što je napravio povijesni rezultat, Angelovski je suočen sa smjenom. Igrači su stali iza njega a da su bili u pravu svjedočila je pobjeda protiv Njemačke u kvalifikacijama za SP.

Njegova statistika je sljedeća: 49 utakmica, 22 pobjede, 11 remija i 16 poraza, a iako Sjeverna Makedonija najčešće igra u sustavu 3-5-2, omiljena formacija Angelovskog je 4-2-3-1


NAJBOLJI IGRAČ

Arijan Ademi. Svjesno smo pored Elmasa i Pandeva stavili kapetana Dinama jer znamo koliko njegova moć, reputacija i karakter utječu na sve druge. Na Euro dolazi nakon senzacionalne sezone u Dinamu i svjestan je kako se na Euru može pokazati svijetu i s 30 godina ispuniti davnu želju da zaigra u nekoj od liga „petice“.


MLADA NADA

Eljif Elmas, iako je mogao komotno i na mjesto najboljeg igrača. Tek mu je 21. godina, uvjerljivo je najmlađi u ovome društvu a već je najskuplji makedonski igrač na tržištu. Stigao je u Napoli iz Fenera za 16 milijuna eura i vrlo brzo preuzeo konce igre.

FORMACIJA


ŠTO KAŽU GERMANIA SPORT I GERMANIJAK.HR?

Debitantima na velikom natjecanju Germania Sport daje status apsolutnog autsajdera te je tečaj na makedonsko osvajanje naslova uz Finsku najveći u ponudi (500). Za Makedoniju kao osvajača grupe daje se tečaj od 25.00, za prolaz 3.50, a za posljednju poziciju u skupini svega 1.45. Šanse da će Makedonija biti eliminirana u grupnoj fazi nudi se tečaj 1.20.

Ako odigrate na Makedoniju kao najefikasniju reprezentaciju turnira, možete se jako dobro obogatiti (500), a kao najneefikasniju ne previše (6.00).

Germanijak.hr se ovdje tek djelomično slaže s Germanijom. Naravno da Makedonija ne može osvojiti naslov i da je najizglednije da će završiti posljednja u grupi, no smatramo kako se njihov učinak ipak podcjenjuje. Makedonci imaju solidnu reprezentaciju i predviđamo im borbu za prolaz do samoga kraja.

Prognoza: Ispadanje u skupini (uz dobru igru)

UTAKMICE NA EURU

1. Sjeverna Makedonija - Austrija, 13. lipnja, 18:00, Rumunjska

2. Sjeverna Makedonija - Ukrajina, 17. lipnja, 15:00, Rumunjska

3. Sjeverna Makedonija - Nizozemska, 21.lipnja, 18:00, Nizozemska


Piše: Alen Lesički


Tagovi

Nizozemskanizozemska nogometna reprezentacijaMakedonska nogometna reprezentacijaMakedonijaAustrijska nogometna reprezentacijaAustrijaUkrajinaUkrajinska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2020Euro 2021izdvajamoNajava Euro 2020

Ostale Vijesti