Siječanj: Kriptonit Kloppovog Liverpoola

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 03.01.20. | 12:18

Ako je povijest učiteljica života, Redsi bi ponovno mogli posrnuti...

Liverpool je nezaustavljiv. Dvadeset prvenstvenih utakmica u kojima su remizirali tek jednom, a ovog četvrtka sa sigurnih 2-0 porazili su Sheffield United i tako došli do 19. pobjede ove sezone. S obzirom da prvi pratitelj Leicester ima 13 bodova zaostatka (i utakmicu više) sve upućuje na prvu titulu Redsa u povijesti Premiershipa u ovom formatu...

Ukoliko prežive siječanj.

Naime, ovaj mjesec je u dosadašnjim sezonama Liverpoola pod vodstvom Jurgena Kloppa bio kamen spoticanja. Ozljede, zasićenost i umor začinjeni s težim rasporedom, do sada su Nijemcu na Anfieldu bili ono što je kriptonit Supermanu – ultimativna slabost.

Sve je počelo u siječnju 2016. godine, u prvoj Kloppovoj sezoni na Merseysideu. Od devet utakmica, upisali su tadašnji Redsi tek tri pobjede, izgubivši osam prvenstvenih bodova. Ništa bolje nije bilo godinu kasnije, štoviše, bilo je kudikamo gore.

Bez Sadija Manea koji je bio na Afričkom kupu nacija, Liverpool je u devet utakmica prvog mjeseca 2017. godine upisao jednu jedinu pobjedu. Tri prvenstvena boda od maksimalnih 12, uz ispadanje iz domaćih kup-natjecanja označila su teški krah ambicija.

Stigla je 2018. godina, kada se već moglo vidjeti da je Klopp polako počeo učiti na greškama. S obzirom da je trenirajući Mainz i Borussiju Dortmund navikao na zimsku stanku, trebalo mu je dosta vremena da se prilagodi na činjenicu da na Otoku nema pauze – 'drill' je tijekom cijele zime. Dolaskom Virgila van Dijka učvrstila se obrana, zaredali su s četiri pobjede, da bi nakon toga ponovno potonuli. Izgubili su od Swanseaja u prvenstvu, a potom i ispali iz FA kupa.

Prošle godine sjećaju se svi zaljubljenici u engleski nogomet. Tijesna pobjeda Manchester Citya u kojoj su Redse milimetri dijelili od vodećeg gola, pa potom i poraz s kombiniranim sastavom od Wolverhamptona u FA kupu da bi sve začinili remijem na Anfieldu protiv Leicestera. Krajnji rezultat na kraju prošle sezone u Premiershipu znamo – 'Građani' prvaci s bodom prednosti nad 'Scouserima'.

Međutim, svi koji kažu da je ova sezona specifična, doista imaju pravo. Osim velike prednosti nad pratiteljima, Kloppov stroj još nije poražen u prvenstvu ove sezone, štoviše, djeluje nezadrživo. Prošlo je točno 365 dana otkako su poraženi u prvenstvu, a jedino što bi im moglo pomrsiti planove u ovom trenutku jesu ozljede. Karizmatični Jurgen ne može u ovim trenucima računati na Fabinha, Lovrena, Matipa, Keitu, Oxladea i Shaqirija, što mu uvelike sužava mogućnost prilagodbe. Ipak, u tome će mu pomoći dolazak u sastav novog pojačanja Takumija Minamina.

Osim toga, kako je za ugledni The Athletic otkrio kapetan Jordan Henderson, sam Klopp je promijenio neke stvari u pripremi za siječanj.

„Trener je malo promijenio način na koji prolazimo kroz ovaj dio godine, vezano prvenstveno uz oporavak i odmor. Sada proces oporavka odrađujemo i doma, tijekom ovog vrlo intenzivnog zimskog perioda. To nas drži svježima“, piše The Athletic, navodeći dodatni dokaz koliko bivši trener Borussije drži do detalja prema još jednom svjedoku.

Kloppov pomoćnik, Pep Lijnders, tvrdi da je psiho-fizički oporavak u ovo doba godine najbitnija stvar.

„Kako Jurgen uvijek kaže, oporavak počinje 'u glavi'. Mi, stručni stožer, moramo s igračima razgovarati o tome kako će izgledati sljedeća utakmica i kako se najbolje oporaviti do nje, a način razgovora može ovisiti o tome imamo li dvije ili tri noći za odmor do nadolazeće utakmice. Moramo objasniti igračima da je proces oporavka vrlo važan za nas i naš način igre koji ovisi o svježini i spontanosti. Bez toga, naša igra ne izgleda isto“, rekao je pomoćnik jednog od najboljih stratega minule dekade. Dodao je: „Video-analiza je dodatan alat koji nam može dati dodatan impuls pri planiranju utakmice ili prekida. Na taj način kanaliziramo fokus momčadi na zajednički cilj. Ukoliko ste analizirali uspješne europske momčadi mogli ste vidjeti da svima video-analiza vrlo bitna na momčadskim sastancima“.

Svjetsko klupsko prvenstvo zasad se nije osjetilo na svježini Salaha, Firmina i ostatka družine. Do kraja ovog mjeseca ostale su im četiri prvenstvene utakmice – Manchester United dolazi na Anfield, dok će Redsi gostovati kod Tottenhama, Wolverhamptona i West Hama. Ukoliko to uspješno apsolviraju - uz ogled protiv Evertona u FA kupu ovog vikenda s najavljenim 'šarenim sastavom' – navijači Liverpoola će moći reći da ovo uistinu jest njihova godina.

Nakon četiri neuspješna, ovo će konačno biti siječanj Kloppovog Liverpoola.

Pogledajte TEČAJEVE Germania Sport kladionice

POVRATAK NA NASLOVNICU

(Foto: Reuters)


Tagovi

Jurgen KloppSadio ManeMohamed SalahRoberto FirminoTakumi MinaminoDejan LovrenVirgil van Dijk

Ostale Vijesti