Hrvoje Jelavic/PIXSELL
Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Šibenikov Escobar savjetuje Villarreal: Dinamovi stoperi nisu visoke kvalitete, šanse su 60% - 40%

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 07.04.21. | 08:04

„Šibenik mi je dobar izlog i reklama da se vratim u Španjolsku“,

(Od dopisnika Germanijaka iz Španoljske)

Španjolski strategSergi Escobar bio je totalno iznenađenje za hrvatsku nogometnu javnost kad je došao na klupu Šibenika umjesto smjenjenog Krunoslava Rendulića. Ali za klub iz Šibenika je postojala logika u angažmanu Escobara. Kolumbijski vlasnici su bili upoznati sa Escobarovim radom u tamošnjem America de Caliju. 

Iako dočekan sa sumnjom kao stranac koji ne poznaje dovoljno hrvatski nogomet u teškom trenutku za Šibenik, Escobar je na debiju nadmašio sva očekivanja odigravši neriješeno protiv favorizovanog Dinama.

A baš to je bio dovoljan povod i razlog da Escobar u Španjolskoj priča o sebi, hrvatskom nogometu i Dinamu. Najveći trenutak dosadašnje karijere mu je bio posao u španjolskom Castellonu, lokalnom rivalu Villarreala s kojim Dinamo sutra igra četvrtfinale Europske lige. 

Iz Kolumbije u Hrvatsku, iz tople klime u hladnu. Kako vam djeluje prelazak u Šibenik?

„Nisam obnovio ugovor u Kolumbiji i dobio sam šansu da budem prvi trener nekog tima u nekoj europskoj prvoj ligi. I iskoristio sam je. Pokušat ću spasiti momčad koja je posljednja u prvenstvu HNL-a. Vrlo sam zadovoljan što mi se ukazala ta prilika“, kaže Sergi Escobar.

Misliite li da će vam to otvoriti neka vrata da se vratite u Španjolsku?

„Da, nadam se. U svakom slučaju, radim u ligi koji pripada zemlji svjetskih viceprvaka. Imao sam priliku uspješno debitirati protiv Dinama i mislim da je ovo za mene dobar izlog i dobra reklama. Bit ću u Šibeniku dva mjeseca i trebam iskoristiti tu priliku“.

Debitirali ste protiv najjače momčadi u Hrvatskoj.

„Da, to je bio sudar Davida u Golijata. Dinamo je osvojio 14 od zadnjih 15 titula nacionalnog prvaka. To najbolje objašnjava njegovu snagu“.

Sigurno si analizirao slabe tačke Dinama.

„To je momčad koja ima igrače velike kvalitete poput Majera, Ademija, Oršića... To su sve reprezentativci svojih zemalja. Nedostajat će im iznimno važan igrač Bruno Petkovića, a Gavranović koji će ga zamjeniti nema tu kvalitetu. Pozadi imaju igrače kao što su hrvatski reprezentativni golman Livaković, makedonski reprezentativac Risotvski koji je jako dobar igrač... Stoperi Theophile-Catherine i Lauritsen su fizički jaki igrači, ali ne pretjerano visoke kvalitete. Lijevi bek Gvardiol je buduća velika zvijezda. Na sredini će im igrati Jakić i Ademi, na jednom krilu Oršić, a na drugom Ivanušec koji je mladi reprezentativac. Ivanušec je jako dobar u igri jedan na jedan“.

(3,25) Dinamo (3,20) Villarreal (2,30)

U kakvoj formaciji očekujete Dinamo?

„Obično igraju u sustavu 4-2-3-1 gdje je Majer taj ofenzivni veznjak koji spaja napadače s golom. Nekad se transformiraju u 4-3-3. Oršić je jako, jako dobar igrač. Imaju dosta resursa i s klupe, vrlo su požrtvovani i jako borbeno igraju u obrani. To je momčad velike kvalitet i očekuje prilično ujednačenu utakmicu“.  

Hrvoje Jelavic/PIXSELLHrvoje Jelavic/PIXSELL

Je li Villarreal favorit?

„Ja dajem šanse Villarealu u omjeru 60% - 40%. Ne više. Govorimo o ekipi koja je zabila tri gola jednom Tottenhamu. Imaju mlade igrače, ali imaju i šest ili sedam igrača koji igraju u reprezentacijama. A kada govorimo o Hrvatskoj, ne govorimo o nekoj maloj reprezentaciji. Oni su drugi na svijetu. Dinamo je radnička momčad koja je jako opasna u vertikalnoj igri i kontranapadima. Bekovi im se dosta ubacuju u napad i praktično svaki igrač može organizirati ili pokrenuti ofenzivne akcije. Ne dajem Villarrealu ulogu izrazitog favorita“.

Adaptacija u Šibeniku? Kako vam se čini i kako se sporazumijevate?

„Imam pomoćnog trenera Anel Karabeg koji je nekad igrao u Burgosu i Eibaru pa mi on prevodi. A doveo sam sa sobom još jednu osobu koja mi pomaže s prijevodom. Pomalo i ja učim hrvatski jezik... Prva dva tri dana su mi bili teški, ali sam vidio da momčad ima velike predispozicije, volju i želju da igra. Jako sam zadovoljan što smo u prvoj utakmici odigrali ujednačenu utakmicu i sutprostavili se Dinamu. Vrlo sam zadovoljan prvim tjednom, idemo u sljedeći i cilj je da se spasimo ispadanja iz prve lige“.

Kakva vam je momčad?

„Momčad je imala jako slabe rezultate. Pobijedili su samo jednom na 10 utakmica prije Dinama. Nadam se da ću primijeniti tu dinamiku i postići cilj da ostanemo u ligi“.  

Planirate li se vratiti u Castellon?

„Bilo je kontakata, ali ajde da ostanemo na tome. Sad sam u Hrvatskoj, ali mi je svakako želja da se jednog dana vratim kući u u Castellon“.

Piše: Ognjenka Marić


Tagovi

NK ŠibenikSergi Escobar

Ostale Vijesti