Pixsell/Novo Vrijeme/Crnica/Arurelia
Pixsell/Novo Vrijeme/Crnica/Arurelia

Sedam klubova sanja o naslovu prvaka, liga će biti nikad jača

Vrijeme Čitanja: 19min | sub. 12.10.24. | 08:37

Nova sezona HMNL-a 2024./25., po mnogima bi trebala biti možda i najzanimljivija do sada. Pogledom na igračke rostere prvoligaša možemo zaključiti kako sedam od 10 klubova dočekuje prvenstvo s ambicijom osvajanja naslova prvaka, ali da će se i preostalu trojku 'nešto pitati'

Nakon ispadanja Hrvatske u osmini finala Svjetskog prvenstva u futsalu, okrećemo se novoj klupskoj sezoni koja počinje turnirom Superkupa 13. i 14. listopada u Zagrebu. Domaćin Superkupa je branitelj naslova Futsal Dinamo, a na turniru još sudjeluju viceprvak Olmissum, osvajač Kupa Futsal Pula te dubrovački Square koji je prošle sezone stigao do polufinala prvenstva i Kupa. U polufinalu Superkupa (Sutinska vrela) susreću se Futsal Dinamo i Futsal Pula te Olmissum i Square, a finale i utakmica za treće mjesto na rasporedu su u ponedjeljak 14. listopada u KC Dražen Petrović.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno 18+)

U petak 18. listopada na rasporedu je prvo prvenstveno kolo, a od 23. do 27. listopada Futsal Dinamo i Olmissum igraju Glavnu rundu Lige prvaka.

U nastavku donosimo kratke najave svih klubova HMNL-a i izjave klupskih trenera...

FUTSAL DINAMO

Futsal Dinamo kreće po treći naslov u nizu. Nakon što su Plavi u posljednjih godinu i pol dohvatili tri nacionalna trofeja, dva prvenstva i jedan Superkup, Purgere očekuje vrlo zanimljiv period u kojem brane naslov, ugošćuju Superkup i na Mallorci, na terenu prvaka Europe Palme Futsal, love Elitnu rundu Lige prvaka. Ambicije su u zagrebačkom taboru velike i u novoj sezoni, što potvrđuje odrađeni prijelazni rok u kojeg se Dinamo uključio - među posljednjima.

Mnoge navijače Plavih iznenadili su odlasci Luke Perića i Kristijana Postružina, dva A reprezentativca i nositelja igre iz prošlih sezona, koji su pojačali Bubamaru iz Cazina, novog prvoligaša BiH. Klub je zbog fakultetskih obveza napustio i budući geodet Toni Vučković koji će iduću sezonu igrati u manje zahtjevnoj 1.HMNL (drugi rang), u Uspinjači Gimki.

U suprotnom smjeru došao je lijevi bek Lovro Cigler, produkt Gimkine Škole futsala, i član hrvatske ekspedicije u Kini koja je u lipnju ove godine osvojila naslov prvaka svijeta. Luku Perića bi na poziciji pivota trebao zamijeniti Patrik Pasariček koji je prošle sezone osvojio titulu prvaka, ali i najboljeg strijelca Slovenije. Zanimljivo pojačanje je i Luka Čop (19), mladi lijevi bek koji igra za A reprezentaciju Slovenije i jedan je od najtalentiranijih igrača svojeg godišta na ovim prostorima. Ipak, najzvučniji dolazak stigao je na kraju. Matej Horvat je i više nego poznato lice u hrvatskom futsalu, koji se nakon oporavka od ozljede i pauze od futsala vratio natjecateljskom igranju u dresu kluba u kojem je već proveo dvije sezone. U klub su se vratila i dva igrača koji su prošlu sezonu proveli na posudbi u Novom Marofu, Dominik Fotak i Filip Pranjić, a prvoj momčadi priključeni su i neki najtalentiraniji juniori, aktualni viceprvaci Hrvatske.

"Naša nova pojačanja su vrlo dobrom stanju, vjerujem da će svatko od njih pridonijeti svojom kvalitetom našoj momčadi. Matej Horvat tzv. „Banana“ odličan dečko, jako puno iskustva, veliki radnik, pozitivac, uvijek spreman za šalu i nadam se da će imati jako puno „rabona“ ove sezone. Patrik Pasariček tzv. „Pasta“ prvi topnik slovenske lige, prava nevolja za protivničke igrače, isto veliki radnik. Luka Čop mlada zvijezda u usponu, reprezentativac Slovenije, fantastičan s obje noge, nikad ne znaš što će napraviti i nadam se da ćemo puno uživati u njegovim potezima. Lovro Cigler miran i tih dečko, ali kad krene, ne zaustavlja se. Upoznao sam ga još u reprezentaciji i odmah me osvojio i baš mi je drago da je s nama", rekao je Domagoj Čondić, član Dinamovog stručnog stožera.

Iako je bilo određenih promjena u kadru prvaka, najveći forte Purgera bit će kontinuitet. Vratari Ante Piplica i Ivan Pavlić, zatim, Tihomir Novak, Mateo Mužar, Danjel Dekanić. Kristian Čekol, Nikola Gudasić, Filip Novak, Antonio Konsuo, Mihovil Prgomet, Neven Zonjić već nekoliko sezona igraju zajedno, a momčad će u četvrtu uzastopnu sezonu povesti trofejni trener Matija Đulvat. Pred Plavima je dosta naporna jesen, u kojem se natječu u četiri natjecanja. Dinamo i ove godine ima po nekoliko dobrih rješenja na svakoj poziciji i od prvaka se očekuje jedna dobra sezona u kojoj će, svakako, Dinamo biti konkurentan za sva tri domaća trofeja, a očekuje se i iskorak u Europi.

OLMISSUM

Vicepvrak Hrvatske novu sezonu dočekuje oslabljen nego prošlu u kojoj su Zeleno-plavi stigli do finala prvenstva i Kupa. Omišani su u oba natjecanja bili blizu tituli. Futsal Pula pobijedila ih je u finalu Kupa tek nakon boljeg izvođenja šesteraca, a protiv Dinama su imali 2-0 vodstvo u četvrtoj utakmici finala koja im je mogla donijeti titulu. Plasman u finale bio je dovoljan za novi plasman Omišana u Ligu prvaka, četvrti u kratkoj, ali itekako bogatoj klupskoj povijesti...

No, od kada Olmissum igra najviši rang, predstojeću sezonu dočekuju s možda i najmanje zvučnim kadrom do sada. Klub je nakon tri godine napustio reprezentativni pivot Antonio Sekulić, jedan od najboljih hrvatskih strijelaca, a u kadru Omišana više nema niti Jeremyja Bukovca, opasnog slovenskog pivota koji je prešao u Osijek. Njih dvojica prošle sezone zabila su kombinirano 51 gol (Sekulić 39, Bukovec 12) i Frani Despotoviću neće biti lagano nadomjestiti takav izostanak pogodaka.

U Omišu više ne stanuju niti povremeni hrvatski reprezentativac Jakov Hrstić koji je prešao u Torcidu te bivši U19 reprezentativci Hrvatske Božo Sučić i Nikola Ćizmić koji je pojačao drugoligaški HMNK Hajduk. Omišane je napustio i finski reprezentativac Iiro Vanha, dok je posljednje ime u rubrici 'odlasci' Richard Rejela, reprezentativac Paragvaja koji je na ušću Cetine plesao samo jednu polusezonu...

Dugogodišnji član Zeleno-plavih Antonio Juretić nije napustio klub, ali se igrački umirovio te će od iduće sezone obnašati funkciju pomoćnika Frani Despotoviću.

Omišani su, s druge strane, doveli iskusnog naturaliziranog brazilskog Gruzijca Brunu Petryja, te dva dokazana HMNL igrača, mladog lijevaka Davida Barbarića koji dolazi iz Novog Vremena te Juru Copića koji je prošle sezone branio boje šibenske Crnice. Preostale prinove su povremeni slovenski reprezentativac Uroš Đurić, donedavni vratar Vrgorca Mate Vrdoljak te Ante Marčić koji se tek trebaju potvrditi kao pojačanja, a prvoj momčadi priključili su i trojicu produkta Olmissumove Škole futsala - Duju Humačkića, Karla Vukovića i Kiostu Kuzmića.

"Možemo reći da je prijelazni rok bio neočekivan. Tako je to u sportu. Neke se stvari uzmu zdravo za gotovo. Tržište je ludovalo, puno klubova se pojačalo, došlo je do cirkulacije mnogih igrača. Imali smo više neplaniranih odlazaka od očekivanja. Kadar nam je doživio brojne promjene. Zadovoljan sam kako smo odradili pripreme, kako su igrači trenirali. Grupa je prihvatila moje metode rada. Dobrim radom i zalaganjem na pripremama brzo smo zaboravili na neplanirane odlaske. Superkup u Zagrebu bit će dobro mjerilo u kakvom smo stanju i što možemo očekivati u prvenstvu. U momčadi imamo pet igrača koji su prošle sezone odigrali šest utakmica Lige prvaka, a tu je i iskusni Petry koji će biti pojačanje. Imamo dobru okosnicu za borbu na sva četiri fronta", rekao nam je u kratkom razgovoru za Germanijak Frane Despotović.

Zasigurno, odlaskom Sekulića, puno veći teret na svoja leđa morat će preuzeti hrvatski A reprezentativci Josip Jurlina i kapetan Duje Kustura, kao i ostali Olmissumovi 'starosjedioci' Josip Juretić, Bruno Žilić, Antonio Kolobarić i Vinko Rozga. Omišani i dalje imaju jaku momčad koju vodi jedan od najboljih hrvatskih trenera, no dojam je kako za sada nemaju kvalitetu kakvu su imali u prethodnih pet sezona u kojima su osvojili dva naslova, ravnopravno igrali Ligu prvaka...

STANOINVEST FUTSAL PULA

Stanoninvest Futsal Pula, aktualni osvajač Kupa, bila je jedan od najaktivnijih, ako ne i najaktivniji sudionik prijelaznog roka. Španjolski trener Alvaro Martinez produžio je ugovor s Puljanima nakon što je Futsal Puli donio drugi uzastopni kup, a u prvenstvu je stigao do polufinala. Jači je bio prvak Futsal Dinamo.

Puljani su prvo krenuli s odlascima. Roberto Gozi Italobrazilac morao se vratiti u domovinu iz privatnih razloga. Iz kluba je otišao Argentinac Franco Grillo koji je prešao u španjolski Mellistar te francuski reprezentativac Artur Tchapchet Tchato koji je pojačao rivalsko Novo Vrijeme.

Njega je u redovima Žuto-zelenih zamijenio drugi 'četvrti' iz Uzbekistana, desni bek Steve Bendali kojem je ovo prvi klub mimo matičnog Nantes Metropolea u kojem je proveo cijelu karijeru. Prošle sezone zabio je 22 pogodaka za francuskog viceprvaka Nantes i proglašen je najboljim igračem prvenstva. Bendali je, uz dva kapetana hrvatske reprezentacije u Torcidi Franca Jelovčića i Darija Marinovića te Nicolasa Mendeza iz Novog Vremena, najzvučnije pojačanje HMNL-a.

U klub se vratio i Bepo Paus koji je zadnje tri sezone proveo u Uspinjači, te je s hrvatskom sveučilišnom reprezentacijom u lipnju osvojio svjetsko zlato. Zanimljivo pojačanje bit će Brazilac Leos Porto Salva koji je igrao za brazilske velikane Corinthians i Jaragua Futsal, a u Pulu stiže iz portugalskog Leoes Porto Salve. Može pokriti poziciju lijevog beka (kao i Bendali) te pivota.

Treći kapitalac koji je stigao u Mate Parlov stiže iz Venezuele. Jason Garcia je igrač europskog prvaka Palme koji u Pulu stiže na posudbu. Potom je angažiran brazilski vratar znakovitog imena i prezimena, Kelwin Alexander Schmitt. Njemu će konkurencija bii Danijel Starčić, iskusni vratar koji je stigao nakon ozljede rezervnog vratara Florijana Cindrića.

Ukupno šest igrača pristiglo je ovog ljeta u Pulu s kojom su ugovore produžili provjereni domaći igrači, reprezentativci David Mataja i Niko Vukmir, zatim Daniel i Dean Moravac, Manolo Bilić, ali i zanimljivi Španjolac Manuel Jesus Pacheco Chus koji je odigrao vrlo dobru prošlu sezonu.

"Dovedeni su ciljani profili igrači kakvi su nam nedostajali i koji će popuniti praznine te nam je momčad odlično posložena, s trojicom igrača na svakoj poziciji. Ne bježimo od toga da ciljamo sva tri domaća naslova, prvenstvo, Kup i Superkup. Želimo da se u našoj dvorani opet igraju finalne utakmice i želimo vratiti Ligu prvaka u Pulu", rekao je predsjednik Futsal Pule Valter Cetina za Glas Istre.

U Puli ove sezone nema skrivanja. Momčad s toliko stranaca, dva hrvatska reprezentativca i širokom rotacijom mora krenuti po naslov prvaka.

SQUARE

Square je klub koji u novu sezonu ulazi možda i najviše oslabljen u odnosu na prethodnu. Dubrovčani su četiri od posljednjih pet sezona stigli do polufinala, ali nikada, unatoč velikim očekivanjima, nisu uspjeli izboriti dodatni iskorak i plasirati se u finale. Čini se kako će im to teško poći za rukom i ove sezone, posebno zbog silnih odlazaka koji su pogodili najjužnijeg hrvatskog prvoligaša...

Marina Jukića, koji je prešao u Torcidu, na klupi zamijenio je njegov prezimenjak – Ivo Jukić! Slavni hrvatski vratar već neko vrijeme bavi se trenerskim poslom, a sada je, nakon splitskog Universitasa, preuzeo i klub s Gospinog polja. Jukić se po dolasku suočio s brojnim odlascima. U Gradu više ne stanuju internacionalci Guilherme Dos Santos, Djaelson Filho te Lassi Lintula, a najveći udarac za sada je odlazak Marka Kuraje, hrvatskog A reprezentativca koji je predstavljao Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu, ali je nes(p)retno isključen protiv Brazila te je propustio preostale dvije utakmice. Klub je napustio i pouzdani Matej Perović koji je prešao u Aureliju.

Što se tiče dolazaka, prvu momčad Squarea popunili su igrači iz juniorskog pogona i mladi nogometaši koji su se opredijelili za futsal, što je jasan pokazatelj zaokreta u klupskoj politici s ciljem fokusa na mlade igrače iz domaćeg bazena. Nakon već završenog prijelaznog roka objavljeno je kako u Square stiže proslavljeni finski reprezentativac Jukka Kytola, a na Kupu Grada Šibenika Dubrovčani su nastupili i s dva Brazilca koja, u trenutku pisanja ovog teksta, još nisu registrirali.

"Ostalo je tek nekoliko igrača u odnosu na prošle sezone. Do kraja prijelaznog roka uspjeli smo definirati igračku konstrukciju, prije svega s donedavnim juniorima i igračima iz 'velikog' nogometa. Za razliku od prethodnih sezona, cilj nije napad na naslov, već ostanak i afirmacija mladih, lokalnih igrača. Treniramo već mjesec dana. Momčad je nova, riječ je o igračima koji još nikada nisu igrali zajedno i sigurno će nam trebati vremena da se sve posloži. Vjerujem da ćemo na kraju uspjeti osigurati ostanak. Iako nam momčad nije uigrana, sportski je nadati se da u Zagrebu možemo doći do trofeja. Nastup u Supekupu bit će nam generalna proba za ono što nas očekuje u prvenstvu"", rekao nam je Ivo Jukić u kratkom razgovoru za Germanijak.

Ostanci Mare Đuraša i Zorana Primića i dolazak Kytole garantiraju da će Square će u idućoj sezoni imati konkurentnu momčad, no vidjet ćemo kako će se snaći mladi igrači, odnosno, hoće li ispuniti očekivanja i ući u borbu za još jedno polufinale ili će realnost Squarea ove sezone biti borba za sami playoff, samim time i ostanak u ligi. Nastup Squarea na Superkupu u Zagrebu (u polufinalu igraju s Olmissumom) bit će dobar pokazatelj što od Gospara možemo očekivati u jesenskom dijelu sezone....

NOVO VRIJEME

Nakon što je Novo Vrijeme u sedam uzastopnih sezona završilo prvenstvo najmanje u polufinalu, pritom osvojivši tri naslova prvaka države, Makarani su prošle sezone zapeli u četvrtfinalu. To je ujedno bio kraj slavne makarske generacije koja je u grad podno Biokova donijela tri prvenstva, Kup i tri grupne faze Lige prvaka.

Prvi korak u rekonstrukciji momčadi bio je povratak Ivana Božovića, srpskog trenera koji je Makarane u sezoni 2021/22 vodio do trostruke krune (naslov, Kup i Superkup). Nakon dolaska novog-starog trenera, koji je na klupi zamijenio legendu kluba (i dalmatinskog futsala) Duju Bajrušovića, Makarani su na svojim stranicama objavili odlaske čak sedmorice igrača, od kojih su četvorica (Jakša Herceg, Mate Vuković, Vedran Kazazić i Marin Musinov) kombinirano odigrali nevjerojatnih 1150 utakmica za Bijelo-ljubičaste. Prestala trojica koji su napustili Novo Vrijeme su Jakov Mudronja, Dominik Čićić i David Barbarić.

Nakon odlazaka krenuli su pljuštati prilično zvučni dolasci – Artur Tchaptchet Tchato je francuski reprezentativac koji je proljetni dio prošle sezone proveo u Futsal Puli, a drugi francuski reprezentativac, Nicolas Mendez, stigao je iz Toulouse. Obojica su predstavljali Futsal Les Bluese na nedavnom Svjetskom prvenstvu na kojem je Francuska, kao debitant, stigla do borbe za medalju.

Momčad je, zatim, pojačao i iskusni reprezentativac Slovenije, Klemen Duščak, iz splitskog Hajduka stigao je vratar Luka Pavlović, koji se nalazi na širem reprezentativnom popisu hrvatske A reprezentacije, a u Makarsku se vratio i bivši prvotimac Vlado Andrijašević. Za kraj ove rekonstrukcije, redove Makarana pojačao je i bivši ukrainski reprezentativac Taras Korolišin koji igra na poziciji 'zadnjega'.

"Nakon 163 dana pauze OD seniorskog futsala, neki novi momci krenuli su u pripreme. Prozivka, podjela opreme i zajednički ručak u Apfel Areni obilježili su početak nove sezone. Rukovodstvo kluba, uz novi stručni stožer (glavni trener Ivan Božović, pomoćnici Mate Vuković i Jakša Herceg te najmlađi, trener za fizičku pripremu Lovre Alilović) predstavili su plan i program priprema i cijele natjecateljske sezone. Naš kadar zasigurno nikom neće biti lagan zalogaj", napisali su Makarani na svojo Facebook stranici.

Novo Vrijeme je krenulo u rekonstrukciju momčadi. Domaće igrače, koji su iznijeli najveće uspjehe u povijesti kluba zamijenili u zvučni stranci, njih četiri, ali i provjereni domaći igrači. Uz dva francuska reprezentativca (Tchato i Mendez), Ukrajinca Korlišina, Slovenca Duščaka, 'starosjedioca' Vitora Lime te tri igrača s užeg i šireg popisa hrvatske A reprezentacije (Bašković, Pavlović i Toni Jelavić) možemo reći kako će Makarani i ove sezone biti jedan od kandidata za titule u oba natjecanja u kojima nastupaju (prvenstvo i Kup).

TORCIDA BIBERON

Torcida je klub koji je odradio možda i najzvučniji posao ovog prijelaznog roka, posebno kada govorimo o rubrici 'dolasci'. Kako i ne bi kada su u Torcidu pojačala dva kapetana hrvatske A reprezentacije i dva ponajbolja hrvatska igrača posljednjih 15-ak godina, proslavljeni internacionalci Franco Jelovčić i Dario Marinović!

Splitski klub su još pojačali jedan od najefikasnijih golgetera HMNL-a zadnjih godina Nikola Pavić (stigao iz Crnice), zatim, iz Olmissuma je stigao pouzdani mladi igrač Jakov Hrstić (koji je zaigrao i za A reprezentaciju Hrvatske) te iskusni Alen Marić. Ovu zvjezdanu momčadi, u kojoj su ostali prošlosezonski iskusni nositelji igre kapetan Mijo Mišerda, Josip Bilandžić, Antonio Asanović, Toni Legčević i Milan Družijanić, predvodit će Marin Jukić, mladi omiški trener koji je prošlu sezonu predvodio Square, a kao pomoćnik Duji Maretiću dvaput je okusio i slast osvajanja prvenstva Hrvatske.

Što se odlazaka tiče, iznenađujući je odlazak Antonija Repića, efektnog driblera i strijelca koji je bio jedan od najboljhih Torcidaša u posljednje dvije sezone. Klub je napustio i Luka Grubišić, najbolji strijelac Germania kupa 2024., apsolvent medicine, koji svoje fakultetske obaveze neće moći uskladiti s treninzima. S njima u kadru Torcida bi bila još i opasnija, ali i ovako će, sigurno, biti jedan od najboljih klubova lige.

"Zadovoljan sam odnosom, disciplinom i radom na treningu te svakim danom izgledamo sve bolje. Momčad je u jako dobrom stanju, ali jos uvijek ima mjesta za napredak u svim segmentima. Vjerujem da ćemo u sezonu ući kako smo i planirali. Sezona će biti jako zanimljiva, više od pola lige napada naslov prvaka i neće biti lakih utakmica, dapače svaka će biti na "nož". Uz nas, Dinamo, Olmissum, N. Vrijeme, Pula, Rijeka i Osijek su klubovi koji imaju najviša očekivanja i većina njih je uložila mnogo novca u pohodu na titulu prvaka. Naše ambicije su najviše i želimo napasti vrh. Odlasci Repića i Grubišića malo su nam poremetili planove, al svejedno čvrsto vjerujem u ovu momčad i njen potencijal za ostvarenje klupskih ciljeva u ovoj sezoni", rekao nam je Marin Jukić, trener Splićana.

Torcida je i u prošloj sezoni bila konkurentna najboljim momčadima lige, a sezonu je završila nakon poraza u majstorici od kasnijeg prvak Futsal Dinama. Pojačani s dva iskusna kapetana reprezentacije, zatim, Pavićem, Marićem i Hrstićem od Torcide se očekuje samo jedno – napad na naslov prvaka i kup Hrvatske. Sve osim jednog trofeja za Torcidu bi predstavljalo neuspjeh...

CRNICA

Šibenska Crnica jedna je od najvećih nepoznanica pred početak nove sezone. Šibenčani u najvišem rangu igraju od 2016. i uvijek su uspijevali izboriti doigravanje, ali su za sada najviše stigli do polufinala (dvaput). Prošle sezone ih je, s dva puta po 4-0, u četvrtfinalu izbacila Futsal Pula. Ono što je zanimljivo, Crnica je jedini klub kojeg u zadnje dvije sezone dvostruki prvak Hrvatske Futsal Dinamo nije pobijedio. Šibenčani u posljednje četiri utakmice s Plavima imaju tri pobjede i remi, te su klub kojeg nitko u ligi neće smjeti podcijeniti.

Što se tiče prijelaznog roka, s Baldekina su otišla puno zvučnija imena od onih koja su došla u klub. Najzvučniji dolazak je svakako Antonio Repić, donedavni prvotimac MNK Torcide, a zanimljivo pojačanje mogao bi biti i Nairton da Silva 'Filho', Brazilac koji stiže iz jakog latvijskog RFS Futsala. U klub su stigla i šestorica hrvatskih igrača, povratnici Josip Radić i Ivan Škugor, te Luka Celić, Toni Bugarija, Marko Mrdeža i Stipe Silov, imena koja možda nisu previše poznata na nacionalnoj razini, ali na regionalnoj ih se smatra izuzetno kvalitetnim igračima.

Od odlazaka treba istaknuti tri bivša hrvtaska reprezentetativca, Žarka Luketina koji će pojačati drugoligaša Murter, zatim, Nikolu Pavića, provjerenog golgetera koji je pojačao Torcidu te Sašu Babića. Osim tri bivša hrvatska reprezentativca klub je napustio srpski reprezentativac Lazar Milosavljević, pouzdani Jure Copić koji je pojačao Olmissum, zatim, Nenad Knezić, Danjel Knežević te Joaquin Piccioni.

"Liga je nikad jača, zahtjevnija s obzirom na velika ulaganja nekih ekipa. Pet, šest njih najavilo je borbu za prvaka, osim uobičajenih favorita tu se sada i Torcida, Rijeka, Osijek koji stvarno puno uložili u momčad. Naš osnovni cilj je osigurati ostanak, a onda vidjeti možemo li što napraviti povrh toga. Puno je novih igrača, trebat će vremena da se svi dobro upoznamo, uigramo. Imamo težak raspored na početku. Otvaramo kod Olmissuma, pa nam dolazi Pula, pa idemo kod Novog Vremena, slijedi Osijek na Baldekinu…Važno je uhvatiti koju pobjedu na početku, jer kasnije se teško vaditi, bodovi su bitni i radi samopouzdanja igrača", rekao je Saša Subotić, trener Crnice, za Šibenski portal.

S obzirom na odlazak zvučnih imena, ali dolazak igrača koji još nismo najbolje upoznali na elitnoj razini (mimo Antonija Repića), teško je prognozirati kako će Crnica izgledati u narednoj sezoni. Igrački roster im nije zvučan kao prošle sezone, no Šibenčani će, kao i uvijek, biti prilično konkurenti, što su i potvrdili osvojivši jaki Kup Grada Šibenika u konkurenciji Torcide, Novog Vremena i Squarea. Ipak, očekujemo da ih u narednoj sezoni očekuje borba za doigravanje, odnosno ostanak te da će teško dohvatiti polufinale prvenstva.

OSIJEK

Osijek je doigravanje, samim time i ostanak prošle sezone osigurao pobjedom u posljednjem kolu, na temelju boljeg međusobnog omjera s Vrgorcem. Osječani su potom ispali u četvrtfinalu s dva poraza od Squarea. No, Osijek je bio jedan od najaktivnijih klubova prijelaznog roka i po svemu sudeći, Bijelo-plavi će biti jedan od pretendenata na naslov...

Još dok je trajala prošla sezona Osijek je objavio dolazak novog sponzora u klub, tvrtku Kandit i najavio zvučna pojačanja. To se i obistinilo. Trener NK Osijeka Federico Coppitelli od lipnja je sugrađanin Carmine Tarantinu, novom treneru MNK Osijeka, ujedno i prvoj akviziciji futsalskih Bijelo-plavih pred novu sezonu.

Nakon objave Tarantina, Osijek je krenuo snažno, prvo je objavio ostanke prošlosezonskih nositelja igre Andreja Pandurevića, Filipa Petrušića, Josipa Šalaja, Matiasa Mijića, Domagoja Damjanovića i Franka Jamičića nakon čega su, jedno za drugim, krenula pljuštati pojačanja - Gordan Duvančić se, nakon četiri sezone u Squareu vratio u matični Osijek. Potom je stigao vratar Riccardo Ditano iz Came Trevisa, zatim slovenski reprezentativci Jeremy Bukovec iz Olmissuma te Nejc Hozjan iz Sandro Abatea. Nakon dva Talijana i Slovenca, u Osijeku su stigla i dva Brazilca. Matheus Dener je pivot s dugogodišnjim iskustvom igranja u Serie A i Španjolskoj, a Everton Cardoso Gallo naturalizirani Azerbajdžanac koji igra na poziciji 'zadnjeg', a u najjačoj ligi svijeta, prvenstvu Španjolkse je 150 nastupa i postigao 54 pogotka.

"Očekujemo vrlo uzbudljivu sezonu u kojoj i mi želimo igrati ozbiljnu ulogu. Igrački smo se dobro pojačali, doveli smo iskusnog i provjerenog trenera Carminea Tarantina, ali nećemo puno pričati jer pojačavaju se i ostali klubovi. Ići ćemo korak po korak jer prvo trebamo saznati gdje smo u ovom trenutku u odnosu prema konkurenciji. Želja nam je cjelokupni klub podići na višu razinu, a onda u nekoj bližoj budućnosti se upustiti i u borbu za trofeje", rekao je za Glas Slavonije Tomislav Ciković, predsjednik MNK Osijeka

Nakon svih imena koja su stigla u Grad na Dravi, jasno je sljedeće – Osijek u tekućoj sezoni mora napasti naslov prvaka. Hoće li im to uspjeti? Osijek je posljednjih sezona klub koji se u pravilu bori za ostanak, a neko vrijeme proveo je i u drugoj ligi. Za napasti naslov, osim kvalitetnog trenera i rostera, potrebno je imati i naviku pobjeđivanja, posebno u ključnim utakmicama doigravanja u kojima nerijetko razliku radi 'jedna lopta'.

RIJEKA

HMNK Rijeka je klub osnovan 2021. i u svojoj trećoj sezoni postojanja stigao je do naslova prvaka 1.HMNL (drugi rang), a u četvrtoj će zaigrati u najvišem rangu hrvatskog futsala. Prošlu sezonu Rijeka je odradila furiozno, osvojivši drugi rang natjecanja s osam bodova prednosti ispred Aurelije koja je također ušla u elitni rang. Rijeka je jedini poraz u prošloj ligaškoj sezoni upisala u posljednjem kolu, kada je već osigurala naslov prvaka.

Rijeku od prošlog ljeta vodi trofejni mladi trener Duje Maretić, dvostruki prvak države s Olmissumom, a momčad s Kvarnera je već lani imala 'prvoligašku momčad', predvođenu slovenskim reprezentativcem i najboljim strijelcem 1.HMNL Alenom Fetićem (24 pogodaka) te bivšim hrvatskim A reprezentativcima Lukom Sutonom i Robertom Grbićem koji je pred početak sezone polomio križne ligamente i na terenima ćemo ga ponovno gledati tek na proljeće.

Prvo zvučno ovoljetno pojačanje stiglo je iz Slovenije. Teo Turk je slovenski reprezentativac koji je već okusio slast igranja u HMNL-u (Square). Uslijedio je dolazak Maxa Veselog (23), još jednog slovenskog reprezentativca, a slovensku koloniju na Kvarneru zaključio je poznati igrač Dobovca Žiga Čeh, četvrti Slovenac u Maretićevom kadru. Osim tri slovenska, u Rijeku je stigao i srpski reprezentativac, 20-godišnji Đorđe Rosić koji se smatra jednim od najvećih talenta srpskog futsala. Od odlaska, klub je napustio srpski vratar Miloš Radujković.

"Prije svega, ne gledamo na to kao na opterećenje, već na vrstu izazova. Pojačali smo se kvalitetno na svim pozicijama s reprezentativcima kojima smo i željeli. Imamo slatke izazove. Teško je reći da je imperativ postati prvak. Ono što želim ove sezone je da Dvorana mladosti bude neosvojiva tvrđava i da se tu osjećamo stvarno kao vladari te da nitko ne može doći i pomisliti na bodove. To će biti dokaz da smo velika ekipa. Prošle sezone je bilo tako, s izuzetkom nesretnog poraza od Šibenika u Kupu. U ligi smo bili stopostotni i to nam je puno značilo. Idemo iz utakmicu u utakmicu, cilj je dobiti svaki idući susret. Mi ćemo sigurno rasti i biti sve bolji kako prvenstvo bude išlo", rekao je Maretić za Novi list.

Rijeka će u novu sezonu ući još jača nego lani. U riječkom taboru najavljuju najviše ciljeve, čak i napad na naslov, što jedino i ima smisla ako u kadru momčadi imaš igrače poput Fetića, Sutona, Čeha, Turka, Grbića, Veselog i mladog Rosića, a koje s klupe predvodi Maretić. No, konkurencija u ligi je strašna i kada bi Rijeka već u svojoj prvoj sezoni dohvatila trofej, to bismo, unatoč visokim ambicijama, mogli okarakterizirati kao iznenađenje.

AURELIA BOSO

Vinkovačka Aurelia jedan je od dva debitanta u najvišem rangu hrvatskog futsala. Nakon što je vinkovački sastav jedinstvenu 1.HMNL(drugi rang) završio na drugom mjestu, iza Rijeke, kroz dodatne kvalifikacije Vinkovčani su izborili najviši rang natjecanja izbacivši u dvije dramatične utakmice slavni Vrgorac koji je ispao u 1.HMNL.

Aurelia je klub kojem je najveći fokus rad s mladim igračima. Kroz svoju povijest osvojili su naslov juniorskog prvaka i bili su česti sudionici završnica natjecanja omladinskih kategorija, prije tri godine i juniorski prvaci države. Sada su ostvarili iskorak i u seniorskoj konkurenciji, i to na krilima igrača poniklih iz svoje Škole futsala te dva Brazilca, Caijom i Gustavinhom koji su prošlog ljeta stigli na Bosut, a ovoga produžili ugovor s vinkovačkim prvoligašem.

Za Aureliju je velika vijest i ostanak mladog Romea Sušca (22), donedavnog člana hrvatske U19 kategorije i jednog od najvećih talenata svojeg godišta. Vinkovčani su u svoje redove doveli i zanimljiva pojačanja. Iz Squarea je stigao Matej Perović, zatim, donedavni nogometaš Cibalije Petar Rubić prebacio se na futsal, a iz inozemstva su stigli slovački reprezentativac Sebastian Bačo (lijevi bek) i mađarski pivot Milan Kiss.

"Kako smo i najavili po završetku prošle sezone, cilj je bio dovesti četiri igrača na četiri različite pozicije i to smo ostvarili. Zadovoljni smo odrađenim prijelaznim rokom kao i postojećim kadrom. Igrače trenutno mogu samo pohvaliti jer odrađuju teške pripreme bez prigovora, dapače, nevjerojatno dobra energija se osjeti na treningu. Osjeti se njihova glad i želja za treningom i igrom te je u takvim uvjetima svima ugodno raditi", rekao je za službenu stranicu kluba Kristian Šoštar koji je bio član stručnog stožera Marinka Mavrovića na Svjetskom prvenstvu u Uzbekistanu.

Za Aureliju u prvoj sezoni možemo očekivati sve samo ne da će biti 'kanta za napucavanje'. Iako u prvenstvo ulaze s nominalno posljednje pozicije i očekuje se borba za ostanak, smatramo kako će vinkovački sastav biti neugodan suparnik za svaku momčad lige, a s obzirom na roster i entuzijazam zbog ulaska u najviši rang, ne bismo se iznenadili kada dohvatili i doigravanje.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

FutsalHMNLAureliaCrnica ŠibenikHMNK RijekaFutsal DinamoMNK Futsal DinamoMNK OlmissumOlmissumMNK SquareNovo Vrijeme ApfelFutsal PulaMNK TorcidaTorcidaMNK Osijek

Ostale Vijesti