REUTERS/Sven Hoppe
REUTERS/Sven Hoppe

Rummenigge: “Nogomet je u prvom redu emocija, a ako je borba za vrh dosadna, onda je nema”

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 25.04.22. | 14:46

Julian Nagelsmann očekuje 'top' momčad Bayerna sljedeće sezone

Još jedna godina, još jedan domaći naslov za Bayern München. Uzastopno osvajanje Bundeslige postaje sve manje triler, ali u isto vrijeme sve je teže ostati konkurentan u Europi.

Trener Julian Nagelsmann u subotu je ostvaruio svoj prvi trijumf u Bundesligi s Bayernom - i iskoristio rani uspjeh da pozove predsjednika Olivera Kahna i sportskog direktora Hasana Salidamidžića da mu daju jaku momčad za sljedeću godinu.

Bayern je sa 3:1 svladao drugoplasiranu Borussiju Dortmund i ostao na 12 bodova prednosti uz tri preostale utakmice. Bio je to 10. uzastopni naslov prvaka Bundeslige za Bavarce, ali sezonu je narušio rani poraz u njemačkom kupu (DFB-Pokal) i ispadanje u četvrtfinalu Lige prvaka od Villarreala.

"Radi se o početku planiranja za novu sezonu", rekao je Nagelsmann. "U tome smo u punom zamahu. Imam puno povjerenje u Brazzu i Ollija da će do kraja kolovoza ponovno pružiti vrhunski sastav."

Nagelsmann je rekao, prenosi DPA, da već ima "nekoliko termina" ovog ponedjeljka u klupskoj bazi "kako bi napredovao u planiranju".

Njemački rekorderi po broju naslova imaju pitanja u svezi ugovra raznih svojih zvijezda, ali kapetan, vratar Manuel Neuer (36) i napadač Thomas Müller (32) nagovijestili su da će biti dogovoreno proširenje njihovih ugovora koji istječu 2023. godine.

Manje izvjesna je budućnost svjetskog igrača godine Roberta Lewandowskog (33) i krilnog napadača Sergea Gnabryja (26) koji također ulaze u posljednju godinu svojih ugovora.

"Jedino što znam je da će sastanak biti uskoro", rekao je Lewandowski. "Ali ni sam ne znam što će se dogoditi."

Situacija mu, kako je rekao, "nije bila laka". Njegova forma i status zaslužuju veliki ugovor, ali čak i Bayern, sa svojim relativnim bogatstvom u usporedbi s ostatkom Njemačke, mora donijeti teške odluke. Njihovo bogatstvo jedva da se više može usporediti sa širom europskom elitom.

"Nadam se da će ostati, ali ja nisam vidovnjak", rekao je Nagelsmann, dok je Salihamidžić rekao za Sky90 da pregovori o programu još nisu počeli.

Jedan potvrđeni odlazak je Niklas Süle, jer je branič odbio novu ponudu Bayerna kako bi se pridružio Borussiji Dortmund.

Pojačanje za Dortmund, koji se nekada smatrao suparnikom, prethodno bi izazvao zabrinutost u Münchenu. Ne više, čak i bivši predsjednik Karl-Heinz Rummenigge izrazio je zabrinutost zbog prirode Bayernova desetljeća dominacije.

"Što je nogomet? Nogomet je u prvom redu emocija. Ako opet imate 12 bodova više tri utakmice prije kraja sezone, to vam nedostaje", rekao je Rummenigge za televiziju Bild u nedjelju.

Problem nije samo u tome što Bayern sada uvijek osvaja Bundesligu, nego što mu je rijetko tko uopće blizu. Dortmund je 2019. došao na dva boda od momčadi iz Münchena, ali inače su oni i drugi drugoplasirani u posljednjih 10 godina - Wolfsburg, Schalke i RB Leipzig - zaostali barem 10 bodova.

"Nedostaje malo uzbuđenja na vrhu", rekao je Rummenigge. "Vrhu tablice treba malo više emocija kao što su primjeri Engleske i Italije ove sezone."

Rummenigge je pozdravio što Dortmund pokušava "malo nadograditi" ljeti, ali malo je vjerojatno da će Bayern stajati mirno.

Nagelsmanna su hvalili za "vrhunski posao" do prosinca svoje prve sezone u Münchenu, ali sa samo 34 godine Rummenigge je rekao da čak i s nekoliko "odluka vrijednih rasprave" od početka godine, zaslužuje podršku.

Hoće li Bayern uspjeti svoj bundesligaški teškaški status ponovno prenijeti u Ligu prvaka, nakon osvajanja 2020. godine, ostaje za vidjeti. Rummenigge predviđa da im "neće biti lako" u narednim godinama.

"Prijelazni rok je odlučujući čimbenik za kvalitetu u momčadi", rekao je. “Bayern München ima vrhunsku momčad, kao što ju je imao i prije, ali život na tržištu transfera bit će mu lakši", upozorio je.

Neki klubovi u Engleskoj, Francuskoj i Španjolskoj dolaze s državnom potporom i velikim televizijskim ugovorima, a čak im ni moćni Bayern ne može financijski parirati. (DPA)


Tagovi

BayernBundesligaNjemačkaJulian NagelsmannKarl Heinz Rummenigge

Ostale Vijesti