Roma u potpunom kaosu: Novi veliki sukob trese klub!

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 17.04.15. | 10:32

Još se nisu smirile trzavice između momčadi i navijača, a Romu trese novi veliki sukob. Najžešći tifozi, oni sa Curve Sud, žestoko prosvjeduju protiv predsjednika Jamesa Pallotte!

Sve je počelo prije sad već dosta vremena promjenom klupskog grba. Romini američki vlasnici odlučili su osvježiti vizualni identitet kluba, pa su s grba maknuli natpis „ASR“, a uveli „ROMA 1927“. Jasno, želja im je bila da se Roma, poput Juventusa, Milana i Intera, isprofilira kao globalni brand. Većina Rominih navijača nije se složila s time, no nekako su prošli preko toga...

Pomogli su svakako i odlični rezultati prošle sezone. Euforija je manje više kroz cijelu godinu tresla Rim, a vrhunac je bio povratak u Ligu prvaka. U ovoj sezoni Roma je opet dobro krenula, a nakon što je pala u krizu, dugo su je navijači s Curve Sud „tolerirali“. Sve do 16. ožujka i domaćeg poraza od Sampdorije. Tada su po prvi puta, otkako je predsjednik James Pallotta, a trener Rudi Garcia, igračima poručili da su „plaćenici“. Sve se nastavilo i tri dana kasnije: Fiorentina je nokautirala Romu s 3:0 na Olimpicu, a navijači su ranije napustili stadion, pa se u finišu utakmice vratili na tribine, ne bi li igrače pozvali „na raport“. Pjanić je dobio upaljačem u glavu, ostale se kritiziralo, vrijeđalo, čak im se i prijetilo...

Idućih dana Romin trening kamp čuvala je policija, a cijelu situaciju nekako su smirile dvije vezane pobjede, po 1:0 protiv Cesene i Napolija. Međutim, na utakmici Roma – Napoli na Curvi Sud raširena je sporna poruka, koja je ponovo aktualizirala sukob ultrasa i gazde Pallotte.

„Kako tužno. Zarađivati od pogreba s knjigama i intervjuima. A poslije knjige... Film.“

Ova neukusna poruka bila je upućena majci pokojnog Cira Esposita. Riječ je o navijaču Napolija koji je ubijen u svibnju prošle godine, uoči finalne utakmice Talijanskog kupa u Rimu između Napolija i Fiorentine. Za njegovo ubojstvo sudi se Danieleu De Santisu, bivšem vođi navijača Rome, koji se pak brani da je pucao u samoobrani.

Roma je zbog ove poruke kažnjena financijski i zatvaranjem Curve Sud za iduću domaću utakmicu s Atalantom. Predsjednik Pallotta je pobijesnio i nazvao navijače „jebenim idiotima“, te se uopće nije žalio na odluku Saveza. To je izazvalo njihovu reakciju, pa su na gostovanju kod Torina stali iza transparenta na kojem je pisalo doslovce „Idioti“.

Dan poslije u trening kampu Trigoriji ostavili su prijeteću poruku Pallotti: „Ovaj jebeni idiot će platiti, kurvin sine“. Ultrasi nisu stali samo na tome, nego su napravili i posebne letke upućene medijima u kojima se potpisuju kao „Fucking idiots“, a ostale navijače pozivaju da bojkotiraju utakmicu Rome i Atalante.

No većina navijača Rome, prema jednom istraživanju njih čak 86%, na strani je predsjednika. James Pallotta ima i podršku brojnih medija diljem Italije, kao i osoba iz nogometnog svijeta, poput Fabija Capella. Problem je što u svemu gubi Roma, koju je najljući rival Lazio već istisnuo s drugog mjesta i prijeti joj ostanak bez direktnog plasmana u Ligu prvaka. A najveća ironija da su unatoč međusobnom sukobu ultrasi i presidente složni u jednome – podršci treneru Rudiju Garciji. Iako njegova squadra u posljednjih 15 kola u Serie A ima tek četiri pobjede i igra očajno...

 


Tagovi

RomaJames PallottaRudi GarcianavijačiNavijači

Ostale Vijesti