Tony O'Brien Livepic
Tony O'Brien Livepic

Roman Abramovič napustio Chelsea nakon 19 godina, u klubu vlada neizvjesnost

Vrijeme Čitanja: 2min | sub. 26.02.22. | 21:45

Ruski milijarder je upravljačke ovlasti predao klupskoj humanitarnoj fundaciji

Chelsea na ruski pogon, točnije na pogon milijardi Romana Abramoviča, više nećemo gledati: ruski oligarh je objavio da se nakon 2003. povlači s prvog mjesta kluba i da upravljačke ovlasti predaje klupskoj humanitarnoj fundaciji. To je, doista, kraj jedne nevjerojatne uspješne ere u kojoj je ruski milijarder stvorio jedan od najuspješnijih nogometnih klubova Europe, pred kojim su sada mjeseci neizvjesnosti.

„ Tijekom moga skoro 20-godišnjeg vlasništva nad klubom Chelsea FC, na svoju sam ulogu uvijek gledao kao na ulogu čuvara, čiji je posao bio osigurati da danas budemo uspješni koliko možemo, kao i da gradimo za budućnost, dok istovremeno imamo važnu ulogu u našem društvu. Uvijek sam donosio odluke u najboljem interesu kluba. Ostajem predan tim vrijednostima. Zato danas povjerenicima Chelseajeve dobrotvorne zaklade predajem upravljanje i brigu nad klubom. Vjerujem da su trenutno u najboljoj poziciji da brinu o interesima kluba, igrača, osoblja i navijača”, objavio je Abramovič.

Jasno je zbog čega se Rus, inače kućni prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, maknuo iz kluba – nedavno mu je zabranjeno prebivanje u Velikoj Britaniji, a i u trenutnoj situaciji nije siguran kako će se rat odraziti na njegovo bogatstvo. Engleski mediji navode kako Abramovič već mjesecima ne odsjeda na londonskoj adresi i vjerojatno se više neće moći vratiti na Otok. U četvrtak je laburistički zastupnik Chris Bryant istaknuo da je 2019. godine Ministarstvo unutarnjih poslova povezalo Abramoviča s ruskom državom i koruptivnim praksama i aktivnostima. Bryant je predložio da Ujedinjeno Kraljevstvo zaplijeni Abramovičevu imovinu i zabrani mu da bude vlasnik kluba Chelsea. A nakon ruske invazije na Ukrajinu premijer Boris Johnson je predstavio paket sankcija Rusiji, prvenstveno usmjeren na banke, zatim i na Putinove prijatelje s pozamašnim bankovnim računima i imovinom u Velikoj Britaniji.

O neizvjesnosti u klubu je nedavno pričao i trener Thomas Tuchel, koji je nedavno istaknuo kako je svlačionica Plavaca itekako zabrinuta s onim što se događa oko Abramoviča. Preostaje za vidjeti kako će se cijela situacija odraziti na klub i igrače, te hoće li Chelsea posrnuti nakon odlaska alfe i omege kluba i čovjeka koji je zaslužan za najveće uspjehe Chelseaja.


Tagovi

Roman AbramovičRusijaengleskaPremier ligaChelsea

Ostale Vijesti