Foto: HNK Rijeka
Foto: HNK Rijeka

Rijeka ispala iz Europske lige, Elfsbog zasluženo slavio, preko Olimpije tražit će put do grupne faze Konferencijske lige

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 15.08.24. | 20:55

Slabu je utakmicu odigrala Đalovićeva momčad, izuzev prilika Fruka (16.) i Ivanovića (69.) praktički uopće nisu bili opasni pred golom Šveđana koji su svoje prilike iskoristili i – kad se sagledaju obje utakmice – potpuno zasluženo izborili prolazak u playoff Europske lige.

Šok tarapija nije urodila plodom. Treći put zaredom (Jakirović, Sopić, Đalović) novi trener Rijeke nije uspio doći do pobjede, a u ovom konkretnom slučaju to je značilo da se momčad s Kvarnera oprostila od Europske lige. Nakon 1-1 iz prve utakmice Elfsborg je na domaćem terenu svladao Đalovićeve izabranike s 2-0, a utakmicu su odlučili pogoci Baidooa iz 68., odnosno Qasema iz 83. minute.

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+)

Prvo poluvrijeme može se podijeliti na dva dijela. U prvih 20-ak minuta Rijeka je bila bolji takmac, s tim da je jasan plan bio da Šveđanima naude preko brzih tranzicija. U obrani su bili čvrsti, kompaktni, odlučni. Desno je, budući da zbog ozljede nije mogao svojoj momčadi pomoći Smolčić, igrao Bruno Bogojević, dok je lijevu stranu 'pod kontrolom' držao Devetak. Stoperski dvojac djelovao je jako dobro, ali to nije nikakva novost ili iznenađenje, dok je jedina stavka koja je mogla biti bolja sama kontrola lopte te točnost u dodavanjima. Ali, to je ta 'caka' kad igrat na umjetnoj travi.

Prva je do pogotka mogla upravo Đalovićeva momčad. Prvo je na jedan dobar dalekometni pokušaj Pašalića kvalitetno reagirao domaći vratar, da bi onda u 16. minuti najbolju priliku Rijeke propustio Toni Fruk.

Po lijevoj strani su jako dobro kombinirali Niko Janković, Toni Fruk i Mladen Devetak, ali nakon povratne lopte srpskog lijevog beka, desetka Rijeke s kojih 7-8 metara nije pogodila okvir gola. Da je u toj situaciji Fruk bio precizniji, utakmica bi se gotovo pa sigurno odvila u nekom drugom pravcu, ali budući da njegove nišanske sprave nisu bile najbolje namještene, nakon kojih pet minuta Elfsborg je preuzeo inicijativu te je potom drugi dio prvog dijela pripao domaćinu.

No, sve do 45+3. minute domaćin ništa konkretno nije uspio kreirati pred golom Rijeke iako su imali potpunu inicijativu. Kad su svi polako pogledavali na sat, Hedlund se našao u sjajnoj prilici, gotovo pa stopostotnoj, ali sjajnom reakcijom Martin Zlomislić je uspio obraniti njegov pokušaj.

U nastavku je Elfsborg ubacio u brzinu više. Žuto-crni su se nametnuli u posjedu, a najbolju njihovu dotadašnju priliku u 50. minuti je zapucao Holmen. Fruku je pobjegao igrač na desnoj strani, povratna lopta bila je školski odrađena, ali udarac švedskog desnog beka na kraju je zaustavila vratnica.

Iako je tehničko-taktički Rijeka sasvim sigurno kvalitetnija momčad, Elfsborg je fizički ipak razina iznad momčadi s Kvarnera. Budući da se Fruk nije uspio nametnuti u sredini terena, Đalović ga je nakon sat vremena odlučio povući s trena, što desetki Rijeke nije najbolje sjelo. No, imajući na umu da je Riječane dan prije puta poharala viroza, razumljivo je da je Đalović u prilično ranoj fazi utakmice odlučio malo osvježiti svoju momčad.

Šveđani su nastavili napadati, a očito je da su označili Rijekinu lijevu stranu kao lakšom metom budući da su svaki put preko svoje desne strane pokušali doći do prilike za pogodak. Iako su imali nekakvu kontrolu, ozbiljne, konkretne prilike, izuzev te u 50. minuti, ipak nisu uspjeli kreirati.

Do 68. minute…

Visokim presingom napali su domaćini Riječane, Galešić je kratko odigrao za Hodžu koji je predugo držao loptu i tako dopustio domaćim nogometašima da mu se približe. Odlučio se veznjak Rijeke na jedno dugo dodavanje, ali njegov je pokušaj presjekao Qasem, da bi se onda u jedan na jedan situaciji sa Zlomislićem našao Baidoo koji nije propustio matirati Zlomislića – 1-0

Svega minutu nakon primljenog pogotka, Rijeka je mogla do poravnanja. Prvo su osvojili jednu loptu na sredini terena, točnije na polovici domaćina, da bi onda izvrsnom dubinskom loptom Janković proigrao Ivanovića koji je u tom trenutku ispred sebe imao samo Petterssona. Iako je mogao pucati, Ivanović se odlučio na obilaženje domaćeg vratara koji je to sjajno anticipirao pa je tako jedna sjajna prilika gostiju otišla u nepovrat.

U posljednjih 15 minuta Rijeka se otvorila, a domaćin je to u 83. minuti kaznio s drugim pogotkom. Koji je ujedno značio i kraj Rijekine ovosezonske priče u Europskoj ligi. Projurio je Zeneli po lijevoj strani 16-erca Rijeke, povratnom loptom na nekoliko metara od gola pronašao Qasema koji je sjajno utrčao ispred Devetaka te je potom bez ikakvih problema povećao vodstvo svoje momčadi - 2-0

Zabili su domaći do kraja utakmice i treći pogodak, ali je nakon pregleda VAR-a isti poništen zbog prekršaja na Zlomisliću.

Za prolazak u grupnu fazu Konferencijske lige Rijeka će se sučeliti s ljubljanskom Olimpijom koja je u Karoglanov Šerif prvo dobila u prvoj utakmici s 3-0, da bi onda i u uzvratu minimalno slavili nakon što je pogodak odluke u 88. minuti postigao Motika s bijele točke. Rijeka prvu utakmicu igra 22. kolovoza na domaćem terenu, dok je uzvrat sedam dana kasnije u Ljubljani.

Elfsborg - Rijeka 2-0

Strijelci: 1-0 Baidoo (68., Qasem), 2-0 Qasem (83., Zeneli)

Stadion: Boras Arena, glavni sudac: A.Treimanis (Latvija)

Žuti kartoni: Baidoo, Holmen, trener Hiljemark (Elfsborg), Fruk, Petrovič, Janković, Zlomislić, Smolčić (izvan terena) (Rijeka)

Crveni kartoni: /.

Elfsborg (3-4-3): Pettersson - Holmen, Henriksson (35. Ibrahim), Yegbe - Hedlund, B. Zeneli, Ouma, Hult - Qasem , Baidoo , Frick (67. A. Zeneli)

Rijeka (4-1-4-1): Zlomislić - Bogojević (84. Butić), Galešić, Radeljić, Devetak - Petrovič (73. Banda) - M. Pašalić, Hodža (73. Selahi), Fruk (62. Rukavina), Janković (84. Djouahra) - Ivanović

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

HNK RijekaRijekaElfsborgEuropska liga

Ostale Vijesti