Milan Sabic/PIXSELL
Milan Sabic/PIXSELL

Rijeci Jadranski derbi, Ampem i Drmić utišali 16 tisuća ljudi na Poljudu (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 29.08.21. | 23:05

Jako zanimljiva utakmica u kojoj je Tomićeva momčad na kraju bila sretnija i spretnija.

Rijeka je uzela sva tri boda na Poljudu, u još jednom zanimljivom Jadranskom derbiju. Završilo je 2:1 za goste koji su već do poluvremena imali prednost od dva gola te se u drugom poluvremenu obranili od konstantnih, ali i bezopasnih napada Hajduka. Ne može se Splićanima osporiti trud i želja, ali Rijeka je bila organizirana u obrani te vrlo opasna u kontranapadu. Igrač utakmice je Ganac Prince Ampem s dvije asistencije, poprilično je iskoristio činjenicu da je Hajduk u ranoj fazi utakmice ostao bez ozlijeđenog Gerga Lovrencscsica.

Pred početak utakmice Hajduk je uručio poklone splitskim olimpijcima koji su osvojili medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju. Lijepa gesta Bijelih za veliki pljesak s tribina Poljuda, a poklone Matei Jelić, Tonću Stipanoviću, Toniju Kanaetu i Mati Paviću, umjesto kojeg je po poklon došao otac Jakov, uručili su nekadašnji Hajdukovi olimpijci , veterani Bijelih Branko Miljuš, Nikica Cukrov, Zlatko i Zoran Vujović

Predugo već se na tribinama Poljuda nije okupilo navijača kao večeras, naravno da je gromoglasna podrška Hajduku krenula i prije prvog zvižduka suca Jovića.

Hajduk je očekivano krenuo žestoko, za svaki duel ili solidan pokušaj Bijeli su dobili pljesak, U drugoj minuti Sahiti je ubacio s desne strane, a Livaja iz teške situacije glavom poslao loptu visoko preko vrata. Uzvratila je Rijeka odmah u idućem napadu, čak je Drmić zatresao mrežu, ali nalazio se u očitom zaleđu pa je pogodak poništen.

imao je potom Livaja još jedan bezopasan pokušaj iz daljine, a najvažniji trenutak u početnim minutama je bila ozljeda Gerga Lovrencscsica. Ostao je u devetoj minuti ležati na travnjaku nakon duela s Pavičićem. Pokušao je Mađar nakon intervencije liječnika nastaviti igru, ali nije mogao pa je već u 12. minuti morao iz igre. Zamijenio ga je Lumbardh Dellova.

Novi pokušaj vrijedan spomena imao je Hajduk u 19. minuti, Biuk je na lijevoj strani prihvatio loptu koju je napucao Prskalo. Povukao je prema kaznenom prostoru i kroz peterac tražio Livaju ispred kojeg Prskalo u zadnji čas hvata loptu.

Dvije minute potom Rijeka dolazi do vodstva. Velik posao napravio je Prince Ampem, po lijevoj strani je prošao pored Dellove, došao do korner linije te poslao povratnu loptu. Drmić ju je propustio, a tamo su bila čak trojica gostujućih igrača. Selahi je tukao s 13 metara, Posavec nekako odbio loptu, ali samo do Ivana Tomečaka koji sigurno pogađa za 0:1.

Vodstvo Riječana natjeralo je Hajduk na jače napade, ali i veći rizik. Što je odgovaralo dobro organiziranim gostima koji su u 32. minuti bili vrlo blizu drugog gola. Klasična kontra u kojoj je Drmić glavom produžio loptu za Abassa koji je gotovo od sredine terena krenuo sam prema vratima. Trčao je za njim Čolina, ali Ganac je uputio udarac koji se odbio od vratnice pored već savladanog Posavca.

U 33. minuti Splićani uzvraćaju preko Mlakara koji je sasvim iskosa poslao loptu pored istrčalog Prskala, ali nije pogodio suprotni kut.

S vodstvom u džepu Rijeka je bila opasnija, u 39. minuti gosti propuštaju još jednu veliku prigodu. Pavičić je uzeo loptu na sredini, odigrao za Drmića koji ubacuje s desne strane prema Abassu, a Ganac u padu prebacuje vrata.

Nisu ni gosti mogli baš sve promašiti pa su u 43. utihnuli Poljud. Ampem je opet napravio odličan posao, ukrao loptu Sahitiju, povukao kontru, riješio se Eleza i onda pravovremeno uposlio Josipa Drmića. Nekadašnji švicarski reprezentativac je ušao kazneni prostor, školskim driblingom se riješio Simića i pogodio suprotnu malu mrežu. Kontranapad iz udžbenika donio je Riječanima veliku prednost na poluvremenu.

Iz igre je Hajduk teško mogao do povratka u utakmicu, ali zato su tu prekidi. U 54. minuti stadion je na nogama nakon kornera Krovinovića i pogotka Josipa Eleza, stoper Bijelih je na prvoj vratnici skrenuo loptu u mrežu iza Prskala.


Opet smo imali otvorenu utakmicu i opet je Hajduk krenuo u žestoke napade, s puno igrača u završnici. Što je Rijeka ponovno mogla kazniti u 59. minuti, Abass je sačekao dolazak Pavičića koji se namjestio na udarac s desetak metara, a Posavec obranom spasio Bijele.

Pritiskao je Hajduk pa je u 64. mogao do izjednačenja, Elez je povukao loptu sa svoje polovice i pronašao Biuka koji iskosa lijevom nogom pogađa vanjski dio mreže.

Igralo se uglavnom na polovici gostiju koji su se sasvim povukli i čuvali prednost. Dočekali su još kontru koju je Ampem završio udarcem iz daljine u 71. minuti.

Imao je Hajduk dobru prigodu za drugi pogodak u 76. minuti kada je Simić ostao nečuvan nakon kornera Krovinovića, ali nije mogao najbolje zahvatiti loptu.

U tim trenucima, baš kad je Hajduk najviše pritiskao, utakmica je prekinuta zbog brojnih pirotehničkih sredstava koja su pala u teren bačena s sjeverne tribine.

Momčadi su uzele predah, Tomić je ubacio dvojicu svježih Obregona i Libera u prednju liniju, a potom je Gustafsson napravio trostruku zamjenu. Dao je priliku Eduoku, Ljubičiću i Atanasovu da pokušaju dovesti domaće barem do boda.

Ali, umjesto nekog jačeg pritiska Splićana sve do kraja utakmice nije se događalo baš ništa što bi promijenilo konačni rezultat. Rijeka je zasluženo slavila u Jadranskom derbiju.



Tagovi

HajdukHNK RijekaPrince Ampem ObengJosip DrmićJosip ElezJadranski derbi

Ostale Vijesti