Action Images / Carl Recine
Action Images / Carl Recine

Redsi se nakon 13 godina vraćaju Adidasu, dva kluba raskinula s novim Dinamovim sponzorom

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 23.04.24. | 17:24

Osim Liverpoola i predsjednik Barcelone, Joan Laporta, potvrdio je da je klub raskinuo ugovor s Nikeom

Liverpool se nakon 13 godina pauze vraća Adidasu! Ugovor s novim-starim sponzorom trebao bi započeti sa sezonom 2025./26. otkriva SportBusiness. Nakon nedavnog natječaja, Adidas bi trebao s Liverpoolom sklopiti ugovor na pet godina, dakle, od 2025./26. do 2029./30.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

SportBusiness kaže da su sadašnji Nike i konkurentska Puma također bili aktivno zainteresirani za ugovor, ali je Adidas imao bolju ponudu. Nike je Liverpoolov dobavljač opreme od sezone 2020./21., a taj je posao sklopljen tek nakon što je klub Premier lige dobio sudski spor protiv tadašnjeg dobavljača New Balancea, koji je tvrdio da Liverpool s njima treba produžiti ugovor.

Nike plaća Liverpoolu samo osnovnu naknadu od 30 milijuna funti (34,8 milijuna eura) po sezoni, što je relativno niska svota za kupnju vrhunske opreme, ali od autorskih prava na neto prodaju replika sportske odjeće godišnja je brojka išla iznad 50 milijuna funti godišnje. New Balance je plaćao Liverpoolu osnovicu od 25 milijuna funti godišnje između 2015. i 2020., u razdoblju u kojem je klub osvojio svoj prvi naslov engleskih prvaka u 30 godina i šesti europski trofej, UEFA Superkup.

Ugovor između Adidasa i Liverpoola trebao bi biti veći od 50 milijuna funti, odnosno, preko 58 milijuna eura iako će biti i dosta manje od rekorda lige - 90 milijuna funti (104 mil. eura) koje Manchester United prima po sezoni, također od Adidasa. U Premier ligi Adidas ima ugovor i s Arsenalom, Fulhamom i Nottingham Forestom, a imat će Aston Villu i Newcastle United u svom portfelju od 2024. do 2025., a oba kluba mijenjaju Castorea, sponzora koji će uskoro zagrebačkom Dinamu dobavljati dresove od iduće sezone, a dva su se engleska velikana požalila na njihovu kvalitetu. Točnije, igrači su se požalili da Castore dresovi zadržavaju znoj i utječu na njihove performanse.

Osim Liverpoola i predsjednik Barcelone, Joan Laporta, potvrdio je prije mjesec dana da je klub raskinuo ugovor s Nikeom.

"Rekli smo Nikeu da, na temelju nekih kršenja koja su za nas bila flagrantna, raskidamo ugovor. Imali su 45 dana da nas obeštete, ali to nisu učinili i mi smo priopćili da je ugovor raskinut, na što su oni odgovorili određenim mjerama na koje smo mi odgovorili i sada tražimo rješenje tih mjera. Pokušali su poboljšati ugovor, ali uložili su napore koji nisu dovoljni jer znamo da se tržište više isplati", rekao je Laporta, čiji se klub povezivao s Pumom.

"U tom smo smislu radimo sa svim opcijama koje imamo. Uvjereni smo da ćemo imati najbolji ugovor na svijetu."

Situacija između Barcelone i Nikea radikalno se promijenila u posljednjih nekoliko tjedana i sve ukazuje na to da stiže ogroman novi sporazum za sljedećih deset godina. Nike je konačno promijenio stav i prihvaća platiti 120 milijuna eura po sezoni u sljedećih deset godina uz dodatne bonuse. Osim toga, postojala bi premija potpisivanjem ovog novog ugovora od još 100 milijuna više, ista koju im je također ponudila tvrtka Cougar za potpisivanje s njima, no očekuje se da bi Barca ipak mogla ostati vjerna Nikeu koliko god da su se prepirali.

Dinamovim navijačima promjena sponzora donosi simpatične popuste u fan shopovima kluba na aktualnu Adidas opremu. Koliko će koštati dresovi britanskog proizvođača Castorea ne znamo, samo se nadamo da će biti kvalitetni i da neće stvarati te navodne probleme u izvedbama igrača. (eg)







Tagovi

LiverpoolAdidasNikeBarcelona

Ostale Vijesti