REUTERS/Amel Emrić
REUTERS/Amel Emrić

Razum prevladao: Otkazane utakmice Sjeverna Koreja – Japan i BiH – Izrael

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 22.03.24. | 11:05

Sjeverni Korejci se boje zaraznih bolesti iz Japana, a u bošnjačkom dijelu BIH vlada antiizraelsko raspoloženje

Kvalifikacijska utakmica za Svjetsko prvenstvo 2026. između Sjeverne Koreje i Japana koja se trebala igrati u Pyongyangu sljedeći tjedan je otkazana, priopćila je u petak Azijska nogometna konfederacija (AFC).

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Kako javlja Kyodo News, Sjeverna Koreja, koja nema formalne diplomatske odnose s Japanom, odlučila je ne organizirati utakmicu u Pyongyangu zbog zabrinutosti oko zaraznih bolesti u Japanu.

"Odluka, donesena u dogovoru s FIFA-om i relevantnim tijelima, dolazi nakon što je AFC 20. ožujka obavijestio Nogometni savez DNR Koreje o potrebi premještanja utakmice na neutralno mjesto zbog neizbježnih okolnosti", navodi AFC dodajući da će slučaj sada biti upućen relevantnim odborima u FIFA-i.

Japan i Sjeverna Koreja nalaze se u skupini B kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026., zajedno sa Sirijom i Mjanmarom. Japan je u četvrtak u prvoj kvalifikacijskoj utamkmici u Tokiju pobijedio Sjevernu Koreju 1-0.

Sjeverna Koreja posljednji je put bila domaćin muške nogometne reprezentacije u Pjongčangu 2019. u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. Tada se povukla iz natjecanja navodeći kao razlog zdravstvene probleme povezane s pandemijom COVID-a.

Sjevernokorejci također trebaju odigrati domaće kvalifikacije protiv Sirije i Mjanmara u lipnju.

U veljači je kvalifikacijska utakmica za Olimpijske igre između ženskih reprezentacija Japana i Sjeverne Koreje koja se trebala igrati u Pjongčangu u posljednji trenutak prebačena na neutralnu lokaciju u Saudijskoj Arabiji.

I tada je nastala zbrka oko utakmice, s tim da je japanska ekipa otputovala u Džedu četiri dana prije zakazanog termina za susret bez ikakve potvrde o tome gdje će se utakmica igrati.

Inače, malo kasnije, na drugom kraju svijeta, točnije, ‘u našem sokaku’, otkazana je prijateljska utakmica između Bosne i Hercegovine i Izraela, koja je trebala biti odigrana u utorak 26. Ožujka na Grbavici u Sarajevu, ali zbog sigurnosnih razloga. Ovu vijest objavio je Moshe Zuares, predsjednik Nogometnog saveza Izraela.

"Zbog napete situacije UEFA nas je kontaktirala čim su se utakmice završile i pitali su nas jesmo li za otkazivanje utakmice protiv BiH jer je ona nebitna za obje selekcije. Siguran sam da bi nas Bosanci časno ugostili, ali pod ovim okolnostima sam odobrio otkazivanje utakmice", poručio je Zuares.

Izraelski portal One piše da su Izraelci i UEFA zatražili od Nogometnog saveza BiH da se utakmica otkaže. Reprezentacija BiH ispala je iz doigravanja za Euro porazom protiv Ukrajine (1-2), a izraelska porazom protiv Islanda (1-4). K tome, na utakmici u Zenici bile su zastave Palestine, komentator na BH televiziji upozoravao je da bi to bila “utakmica najvećeg rizika i bolje da je nitko ne dođe gledati” i naposlijetku je razum prevladao, neće se igrati. Čeka se samo službeni befel Uefe.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.

(Hina, G)


Tagovi

prijateljske utakmiceSjeverna Korejajapanska nogometna reprezentacijaBiH nogometna reprezentacijaizraelska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti