Germania
Germania

Ratna zona Guimaraesa: Hajduk i s porazom ide na Villarreal, letjele stolice, Portugalci teško primili ispadanje

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 10.08.22. | 20:06

Vitoria se pokazala kao, blago rečeno, jako negostoljubiva sredina

Scene koje su priredili navijači i igrači Vitorije nakon susreta nisu ono što bi htjeli gledati na nogometnim utakmicama. Nesportsko ponašanje i negostoljubivost te bacanje stolica i pokušaj tučnjave nisu bili za primjer. Pirovu pobjedu su izborili od 1:0, ali nedovoljno za sustići Hajdukovih 3:1 s Poljuda.

Podijeljena su bila očekivanja oko toga koliko će danas navijača ispuniti tribine D. Alfonso Henriquesa. Možda nismo doživjeli taj popularni 'branco inferno' kakav je najavljen, ali ovo što smo vidjeli od navijača Vitorije na akustičnom stadionu donekle je ispunilo očekivanja. Stigao je i velik broj navijača Hajduka koji su potegli iz raznih krajeva i na razne načine do Guimaraesa. Hajduk je otvorio utakmicu dosta nesigurno, a to je koštalo ranog vodstva domaćih. Kao i da je ova light verzija 'branco inferna' malo djelovala na koncentraciju hajdukovaca. Lako su domaći nošeni hukom s domaćih tribina dolazili u prilike, a već u petoj minuti i do vodstva.

Rano vodstvo presjeklo je Hajduk i ostavilo u šoku, srećom ne prevelikom da dođe i do nadoknade zaostatka koji je Vitoria donijela kući s Poljuda. Bio je to ubačaj u petoj minuti s lijeve strane kad je Ogawa tražio na vrhu šesnaesterca Andersona, a on primio loptu izvukao se pored Simića i Eleza na 18 metara te pogodio iz voleja u Kalinićev desni kut za 0:1.

Igra Hajduka nije bila kompaktna kao na Poljudu, događale su se greške zbog kojih su dolazili igrači Vitorije u prilike, a poklanjale su se i prilike poput one Vukovića kada je dodao Andersonu loptu u noge na 20 metara od svog gola. Srećom Vitoria nije znala kazniti to, a kako se prvi dio približavao kraju atmosfera je na travnjaku bila sve napetija. Ipak, navikli su Splićani igrati i u žešćoj atmosferi. Nije bila ni Vitoria kompaktna u obrani bez obzira na agresivan pristup od početka susreta. Najbolju priliku imao je Čolina kad je izašao sam pred Varelu s loptom koju mu je poslao Sahiti u prostor, ali njegov pokušaj je završio preko vrata.

Hajduk je odgovarao na agresiju s kojom je Vitoria ušla u susret, a domaći igrači i u nekoliko navrata pokazali onu nesportsku stranu. Zaiskrilo je pred kraj poluvremena kad je Sahiti ostao ležati nakon duela s Varelom u kaznenom prostoru. Pokušao ga je Varela iznerviran podignuti s poda, a to je izazvalo i reakciju hajdukovaca. Skočile su obje klupe, raspravljalo se u kaznenom prostoru i izvan terena, a dok se to odvijalo u jednom trenutku Tiago Silva je punim dlanom udario Sahitija u bradu. Glavni sudac to nije mogao vidjeti dok je bio u gužvi, a izgleda da nije ni pomoćni koji je bio u ravnini s događajem. Silva je prošao bez crvenog kartona kojeg bi vjerojatno dobio da je bilo VAR-a.

Glavni sudac susreta Ali Palabiyik u toj situaciji podijelio je žute kartone Tiagu Silvi, Vareli te Vukoviću. Valdas Dambrauskas je još pred kraj poluvremena poslao na zagrijavanje Tonija Borevkovića koji je u drugom dijelu zamijenio Simića. Potonji je imao žuti karton, a postojala je i opravdana bojazan da bi mogao dobiti isključujući pa je litavski stručnjak odlučio otkloniti tu opasnost na vrijeme.

Nastavilo se u žestokom ritmu i u drugom dijelu, a jedna od ključnih karika u sprječavanju napada Victorie bio je baš njihov igrač na posudbi u Hajduku. U nekoliko navrata zaustavljao je uspješno Borevković napade koji su mirisali na opasnost. Kako je utakmica odmicala padala je i ona nabrijanost domaćih koju su imali na početku. Koliko god su pokušavali nisu uspijevali naći način kako utakmicu poslati u produžetke, a u tome im je otežao i Tiago Silva kad ga je dostigla pravda. Crveni nije dobio nakon udaranja Sahitija, ali je nakon drugog žutog zbog starta na Krovinoviću.

I prije toga Dambrauskas je skužio da mu curi po lijevoj strani i da će mu trebati još jedan stoper za uspostaviti kontrolu utakmice. Stoga je u igru poslao Awaziema umjesto Sahitija i odlučio se na 3-4-3 sustav.

Valja spomenuti i priliku koju je složio Biuk u 69. minuti kad je prošao po lijevoj strani i ubacio na peterac, a Livaja koji centimetar zakasnio od mogućeg izjednačenja. Moglo je biti opasno i u 83. minuti kad su osvojili hajdukovci osvojili loptu na sredini, povukao je Krovinović koji je lijevo imao Livaju, desno Biuka, ali se odlučio na udarac koji je bez većih problema obranio Varela.

Do kraja Vitoria nije uspjela do gola koji bilih odveo u produžetke, a to ih je jako pogodilo. Pokazali su na posljednjem sučevom zvižduku još jednom svoju nesportsku stranu i napali igrače Hajduka. Pokušavao je smiriti situaciju Borevković kad su krenuli prema Livaji, ali i njega su napali. Skočile su obje klupe, a Vitorijina je pošto-poto htjela pokvariti slavlje Hajduka zbog prolaza u play-off.

U jednom trenu se činilo da će Torcida uskočiti na travnjak, a kad su to primijetili igrači Hajduka su pohitali smiriti situaciju da ne dođe do još veće eskalacije u neprijateljskoj atmosferi Guimaraesa. Na kraju bez obzira na poraz iz ratne zone portugalskog grada gdje su letjele stolice s tribina prema Splićanima, Hajduk odlazi kao sudionik play-offa.


Vitoria Guimaraes – Hajduk 1:0

Stadion: D. Alfonso Henriques, Guimaraes. Gledatelja: 15 000

Sudac: Ali Palabiyik (Turska). Pomoćni suci: Serkan Olguncan i Ceyhun Sesigüzel (Turska). Četvrti sudac: Atilla Karaoglan (Turska)

Strijelci: 1:0 Anderson (5.)

Žuti kartoni: Stefan Simić, Marko Livaja, Josip Vuković, David Čolina, Toni Borevković (Hajduk); Tiago Silva, Bruno Varela, Andre Amaro (Vitoria)

Crveni karton: Tigao Silva (77.)

Vitoria (4-3-3): B. Varela – Miguel Maga(od 89' Villanueva), Amaro, Mumin, Ogawa(od 81' Luz) – Andre Almeida, Pains(od 69' Janvier), Tiago Silva – Lamerias, Anderson(od 69' A. Silva), Antonin(od 46' Jota II)

Hajduk (4-4-1-1): L. Kalinić – Mikanović(od 86' Lovrencsics), Simić(od 46' Borevković), Elez, Melnjak – Sahiti(od 74' Awaziem), Grgić, Vuković(od 86' Atanasov), Čolina(od 62' Biuk) – Krovinović - Livaja


Konferencijska liga, 3. pretkolo

Srijeda, 10. kolovoza

Vitoria – Hajduk 1:0 (1:3)

Četvrtak, 11. kolovoza

Kyzylzhar – APOEL 15.30 (0:1)

Tobol – Zrinjski 16.00 (0:1)

Rakow – Spartak Trnava 18.00 (2:0)

Basel – Brondby 19.00 (0:1)

Cluj – Soligorsk 19.00 (0:0)

Djurgardens – Sepsi 19.00 (3:1)

H. Beer Sheva – Lugano 19.00 (2:0)

Konyaspor – Vaduz 19.00 (1:1)

Petrocub – MOL Fehervar 19.00 (0:5)

Twente – Čukarički 19.00 (3:1)

Antwerp – Lillestrom 19.30 (3:1)

FCSB – Dun. Streda 19.30 (1:0)

PAO – Slavia Prag 19.30 (0:2)

Uni. Craiova – Zorja 19.30 (0:1)

Basaksehir – Breidablik 19.45 (3:1)

Anderlecht – Paide 20.00 (2:0)

Aris – M.Tel Aviv 20.00 (0:2)

Hibernians – RFS 20.00 (1:1)

Klaksvik – Ballkani 20.00 (2:3)

Levski – Hamrun 20.00 (1:0)

Shkendija – AIK 20.00 (1:1)

Sligo – Viking 20.00 (1:5)

Lech Poznan – Vikingur 20.30 (0:1)

Rapid Beč – Nefči Baku 20.30 (1:2)

St.Patricks – CSKA Sofia 20.45 (1:0)

AZ – Dundee 21.00 (0:1)

Gil Vicente – Riga FC 21.00 (1:1)

Kisvarda – Molde 21.00 (0:3)

Young Boys – KuPS 21.00 (2:0)

*Napomena: U zagradama su rezultati prvih utakmica

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

HajdukVitoria GuimaraesKonferencijska liga

Ostale Vijesti