Luka Stanzl/PIXSELL
Luka Stanzl/PIXSELL

Protiv Francuza očito ne možemo: Hrvatska poražena golom u posljednjoj sekundi, sada lovimo dodatne kvalifikacije

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 10.10.23. | 20:31

Unatoč vodstvu u prvom dijelu i dobroj igri, Hrvatska je ostala bez važnih bodova u lovu na Svjetsko prvenstvo.

Nogomet, rukomet, košarka, odbojka, futsal... nastavite niz. Hrvatska je ponovno poražena od Francuske i to na šokantan način. Futsal Vatreni na odmor su otišli s minimalnom prednosti, da bi Francuzi u nastavku utakmice stigli do preokreta i praktički plasmana na svoje prvo Svjetsko prvenstvo. Francuzi sada imaju 10 bodova, četiri više od Hrvatske i s pobjedom protiv Slovačke u idućem kolu osigurat će plasman u Uzbekistan 2024. Hrvatska sada mora s dvije pobjede osigurati mjesto u dodatnim kvalifikacijama za svoj prvi Futsal Mundijal nakon 2000.

Iako je Hrvatska igrala jako dobru utakmicu Francuzi su do pobjede stigli preokretom, s time da su pobjednički pogodak zabili sekundu prije kraja u praznu mrežu, u trenucima dok je Hrvatska igrala s golmanom-igračem.

Treba napomenuti i da je sudački kriterij bio vrlo uneravnotežen i da su Francuzi punih 10 minuta drugog dijela igrali s pet akumuliranih prekršaja. Norveški i njemački suci mogli su u nekoliko navrata Hrvatskoj dosuditi deseterac, međutim ostali su nijemi.

Utakmica je odigrana u sjajnoj atmosferi do kraja popunjene Dvojke Doma sportova u kojoj se natiskalo tri tisuće navijača među kojima je bilo oko 900 polaznica raznih akademija klubova iz Zagreba i okolice (Akademija Gimka, Bjelovar, Gorica, Futsal Dinamo, Futsal Zagi...)

Još od prošle srijede, kada je stigla vijest da se Kristijan Postružin ozlijedio, trajala je 'utrka s vremenom' ne bi li naša liječnička služba osposobila Dinamovog beka za ovu utakmicu. Postružin ne samo da je bio spreman već je krenuo u početnoj postavi i bio je jedan od naših najaktivnijih igrača u uvodnim minutama.

Prvi su zaprijetili gosti preko Arthura Tchata, nakon čega je primat na terenu preuzela Hrvatska. Futsal Vatreni najviše su u početnim minutama prijetili preko Dinamove 'osovine', Kristian Čekol prvi je uposlio Luku Perića, Francis Lokoka brani udarac, a potom se u dobroj prilici našao Čekol nakon dodavanja Postružina. Hrvatskoj se odlično otvaranje isplatilo u 3. minuti. Antonio Sekulić primio je loptu, osvojio duel i matirao Lokoku za 1-0 vodstvo Hrvatske.

Dom sportova II je 'eksplodirao', Hrvatska je na krilima navijača i podrške s tribina igrala sjajno. Ponovno smo zaprijetili nakon kombinacije Jelovčić - Čekol koji nije najbolje zahvatio loptu. Zaprijetio je kapetan Dario Marinović nakon što se driblingom oslobodio čuvara, a posebno opasno bilo je nakon udarca Davida Mataje, no, Lokoka je bio priseban. Dobru priliku propustio je i Perić da bi si sami zakomplicirali život s petim akumuliranim prekršajem u 11. minuti susreta.

To je značilo da je Hrvatska posljednjih devet minuta igre u prvom dijelu morala prilično paziti u obrani kako Francuzi ne bi dobili priliku da zabiju s 10 metara. Ta opreznost u obrani otvorila je Francuzima prostora da češće zaprijete. Probali su gosti preko jednog od dva Mamadou Tourea, a veliku priliku imali su kada je Souheil Mouhoudine krenuo sam na Zorana Primića. Vratar Squarea, srećom, bio je smiren.

Hrvatska je do kraja poluvremena ostala prisebna, nije skrivila prekršaj i otišla na odmor s minimalnom prednosti.

Utakmica je i u nastavku krenula žustro. Ponovno su prvi zaprijetili Francuzi, probao je ovaj puta Nicolas Menedez, ali je pucao kraj gola. Hrvatska je prvi put opasnije zaprijetila preko Sekulića, ali Lokoka brani. U nastavku akcije udarac je okušao Dario Marinović, ali kraj gola. I, kada smo se najmanje nadali, Francuzi su izjednačili. Nicolas Menedez probio je desnu stranu ubacio u šesterac a tamo se najbolje snašao mlađi, Barcelonin Mamadou Toure.

Utakmica je generalno bila iznimno borbena i čvrsta s brojnim faulovima, a sudački kriterij je, blago je reći, bio vrlo neuravnotežen, čak do razine da su u nekoliko trenutaka morale 'reagirati' tribine koje su sasule salve zvižduka norveškoj trojci. Francuzi su igrali užasno grubo, a tek poneki kontakt sudio im se kao prekršaj. Ipak, do 30. su stigli do petog prekršaja te su sada oni bili ti koji su u posljednjih 10 minuta morali paziti na prekršaj iz akumulacije.

Francuzi su se razmahali u posljednjoj dionici utakmice, prijetili najčešće s bočnih pozicija, no Primič je danas bio izvanredan. Fenomenalnu obranu hrvatski vratar upisao je u 36. minuti. Gosti su odolili pritisku Hrvatske, krenuli u kontru, (Barcelonin) Mamadou Toure uposlio je Nantesovog Mamadou Tourea no Primić fenomenalno brani. U istoj minuti Barcelonin Toure puca iskosa, ali pogađa vanjski dio mreže.

Dvije i pol minute prije kraja Mavrović je ubacio golmana-igrača, tu ulogu preuzeo je kapetan Marinović. No, Hrvatska u tom periodu ne da nije uspjela ozbiljnije zaprijetiti Francuzima već je primila i pogodak. U posljednjoj sekundi utakmice Mahoudine je presjekao loptu i poslao je u praznu mrežu. Francuska je pobijedila i došla na korak do plasmana u Uzbekistan.

Elitna runda kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024.

Dom sportova II, Zagreb. Gledatelja: 3.000

Strijelci: Sekulić (3., Marinović), 1-1 Toure (24., Menedez), 1-2 Mahoudine (40.)

Hrvatska: Primić, Čekol, Jelovčić, Perić, Postružin - Piplica, Mužar, Kustura, Vukmir, Marinović, Jurlina, Mataja, Kuraja, Sekulić; Izbornik: Mavrović

Francuska: Lokoka, Tchato, Guirio, Andrade, Mouhoudine - Marquet, Belhaj,m Toure, Zakehi, Saadaoui, Lutin, Toure, Menendez, Bendali; Izbornik: Reynaud

Suci: Undrakh, Tangvik (Norveška), Gundler (NJemačka)



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti