Propast rođaka: Nekoć najveći talenti Europe, a danas - jedan u Grčkoj, drugi se bori za ugovor u Škotskoj!

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 18.11.15. | 15:48

Sjećate li se ovog dvojca?

Florent Sinama Pongolle i Anthony Le Tallec. Upućeniji će se sjetiti, nekoć najveći francuski talenti i momci koje je u tinejdžerskoj dobi uzeo slavni Liverpool.

Obojica su generacija '84, a europska javnost upoznala ih je 2001. na Euru U-16 u Engleskoj. To je ona kontinentalna smotra na kojoj je Hrvatska, s Nikom Kranjčarom kao najpoznatijim u sastavu, uzela broncu. Francuzi su bili korak iznad, srebrni. U finalu je ipak uspješnija bila Španjolska predvođena Fernandom Torresom i Andresom Iniestom.

Sinama Pongolle i Le Tallec imali su više zajedničkih poveznica. Bili su rođaci, igrali u istom klubu Le Havreu i predvodili tadašnju francusku kadetsku selekciju. Dovoljno je kazati da su skupa zabili 11 od 17 golova Francuske na tom prvenstvu. Francuzi su bili toliko dominantni da su se do finala prošetali bez primljenog gola, razbivši u polufinalu domaće Engleze sa 4:0. Uz po dva gola Sinama Pongollea i Le Talleca. Prvi i jedini pogodak primili su u finalu, i to iz penala – za španjolsko zlato zabio je Torres.

El Nino je bio prvi topnik natjecanja i njegov Atletico odmah ga je „vezao“ promovirajući ga u prvu momčad. Europski klubovi poludjeli su potom za francuskim dvojcem, a najbrži je bio Liverpool koji je samo mjesec dana poslije prvenstva iz Le Havrea u paketu uzeo i Sinama Pongollea i Le Talleca.

Prvi je bio omaleni, ali snažni brzanac u napadu, a drugi kreativna „desetka“ sposobna igrati i kao druga špica. Međutim, rođaci se nisu naigrali na Anfieldu. Sinama Pongolle je još zabio koji gol, Le Tallec niti jedan. Nisu pomagale niti brojne posudbe jednog i drugog. Obojica su se rastala s Liverpoolom – Sinama Pongolle 2006., Le Tallec 2008. godine.

Le Tallecu stari sjaj nije vratio niti povratak u domovinu, pa je danas član osrednjeg grčkog prvoligaša Atromitosa. Sinama Pongolle je pak uspio zabljesnuti u Recreativo Huelvi, zaradio je čak i transfer u Atletico Madrid, ali onda je odjednom pao. I - ružno zvuči, ali tako je - propao još više od Le Talleca.

U posljednje tri godine zabio je svega tri gola. Po jedan u svakoj od dvije sezone u ruskom Rostovu, te još jedan lani u Chicago Fireu iz MLS-a. Ove godine potpisao je za švicarskog drugoligaša Lausanne-Sport, no ovih je dana okončao tu avanturu. S nula nastupa.

Otočki mediji ponovo su ga se prisjetili zbog vijesti da je jutros stigao u Škotsku. S 31 godinom pokušat će na probi u Dundee Unitedu. Od potencijalno najboljeg napadača Europe, što su mu predviđali, preko autora transfera vrijednih oko 25 milijuna eura, do čovjeka koji se bori za ugovor u zadnjem sastavu slabe škotske Premierlige.

Nogomet ponekad zaista može biti surov...

(Foto: Action Images)


Tagovi

AtromitosDundee UnitedLe HavreLiverpoolAnthony Le TallecFlorent Sinama Pongolle

Ostale Vijesti