Prokletstvo West Hama: Rekordni transferi svi redom - flopovi!

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 18.08.16. | 21:25

Za koga Čekićari iskrcaju rekordnu svotu - tog ne čeka blistava budućnost!

Kada je Andre Ayew, krunsko pojačanje ovoljetnog West Hamovog prijelaznog roka, odšepao s terena u 35. minuti utakmice protiv Chelseaja, Slaven Bilić je znao da je loše, ali to „loše“ je po njemu bilo tri tjedna.

Međutim, napadač od 24 milijuna eura je na kraju poslan na operaciju napuknutog mišića, radi koje će izbivati s terena puna četiri mjeseca.

Užasna vijest za Bilića i Čekićare ipak nije ništa novo za taj klub. Naime, ozljeda Ayewa samo je nastavak neslavne tradicije u kojoj West Ham redovito masno plati igrača, da bi se on u rekordnom roku teško ozlijedio.

Neslavni niz započeo je 2006. Dean Ashton, veliko napadačko pojačanje koji je u zimu 2006. došao iz Norwicha za više od osam milijuna eura, odigrao je odličnu polusezonu i predviđala mu se velika budućnost u najvećim klubovima. Međutim tog ljeta je slomio gležanj igrajući za nacionalnu selekciju radi koje je propustio cijelu narednu sezonu, a i kada se vratio iduće ljeto to više nije bilo to. Umirovio se s 26 godina nakon što je vrlo brzo zaradio novu ozljedu.

U srpnju 2007. West Ham je pronašao novo napadačko ime - bio je to poznati Velšanin Craig Bellamy. „Otmica“ iz Liverpoola bila je vrijedna gotovo 9 milijuna eura, a u njemu su vidjeli oslonac u napadu godinama unaprijed. Priča je krenula u potpuno drugom smjeru; samo mjesec dana poslije ozlijedio se na punih godinu dana. Sveukupno se za West Ham na terenu ukazao tek 24 puta u dvije sezone, pritom zabivši sedam golova. Nije katastrofa kao u slučaju Ashtona, ali za te novce se očekivalo mnogo više.

Nakon godinu dana pauze, desetku koju su namijenili Bellamyju - koji je sreću potražio u Manchester Cityju - dodijelili su Saviu Nsereku. Njemački napadač koji vuče korijene iz Ugande stigao je u siječnju 2009. na Upton Park iz talijanskog drugoligaša Brescije za rekordni iznos od 10.5 milijuna eura. Iako igrač Eura do 19 godina odigranog 2008., Savio je za Bresciu odigrao tek 23 puta, usput postignuvši tek tri gola u Serie B. Skeptični pogledi navijača West Hama obistinili su se.

Fragilnost u duelima koštala ga je lakših ozljeda koje su ga udaljile iz prve ekipe. Njegov konačni saldo? Deset nastupa za West Ham, od toga tek jedan u prvoj momčadi uz tek jednu asistenciju. Nakon nepunih šest mjeseci prihvatili su ponudu prvih nesretnika koji su odlučili izdvojiti za njega određenu svotu. Bila je to Fiorentina, koja ga je otkupila za 2.7 milijuna funti. Samo ćemo reći da je Savio do dana današnjeg promijenio 10 klubova - od Bugarske do Kazakhstana - i zabio putem jedan jedini gol.

Idući rekordni transfer bio je onaj Matta Jarvisa, obećavajućeg krila Wolverhamptona, koji je u ljeto 2012. stigao na Upton Park za navodnih 12.5 milijuna eura (ta cifra nikad nije potvrđena, osim da je to bio novi rekordni transfer West Hama). Krilo koji je trebao zamijeniti Beckhama u reprezentaciji nije imao problema s ozljedama, ali njegov učinak bio je mizeran. Navijači Hajduka često su za svoju mladu nadu Marija Carevića znali reći kako bi bio najbolje krilo da zna dignuti glavu pri centaršutu, a  to pravilo je vrijedilo i za Jarvisa. Nakon što su se navijači West Hama nakupili materijala za viceve oko njegovog upornog, ali neuspješnog centaršuta, Jarvis je potpisao za Norwich za nešto manje od tri milijuna eura. Dobar vic.

Iduće ime je možda i najpoznatije na listi. Velikan Andy Carroll došao je u klub također u ljeto 2012. pronaći formu koja ga je dovela do Liverpoola u transferu vrijednom gotovo 35 milijuna eura. Nakon posudbe, West Ham je odlučio otkupiti ugovor za rekordnih 19 milijuna eura. Carroll je u novu sezonu ušao s ozljedom radi koje je pauzirao do zime, dok je u drugom dijelu sezone odigrao 18 utakmica u svim natjecanjima, zabivši samo dva gola. To ljeto je istegnuo ligamente na pripremama koje je klub odrađivao na Novom Zelandu, a vratio se u pogon tek krajem studenog. Općenito, kroz sezone koje (još uvijek) provodi u dresu Čekićara ostao je poznatiji po izmjeni vremena u ambulantama i povremenih bljeskova, što je i ponukalo Slavena Bilića da pronađe još jedno ime u napadu. To ime je, znamo svi, Andre Ayew.

Ne bi bilo pošteno reći kako je Ayew radi ove teške ozljede očito nastavak neslavnog niza West Hamovih rekordnih pojačanja, ali zasigurno da je golemoj količini navijača ekipe koju vodi Slaven Bilić po vijesti o njegovoj ozlijedi prošao ovaj niz igrača kroz glavu.  

(Foto: Action Images/grafika: squawka.com)


Tagovi

Andre AyewSlaven Bilić

Ostale Vijesti