Xia Yifang/XINHUA
Xia Yifang/XINHUA

Prije godinu dana je rušio Brazil, danas će napadati - Rudeš

Vrijeme Čitanja: 3min | sub. 09.12.23. | 08:00

I Bruno Petković je protiv Brazila doživio najzvjezdaniji trenutak svoje karijere. Zabio je najvažniji gol u životu

"Taj je gol poseban i vjerojatno najvažniji u mojoj karijeri", kazao je Bruno Petković te večeri 9.prosinca 2022. u podnožju Education City Stadiona u Kataru. Ušao je s klupe i u prvih nekoliko akcija naveo sve hrvatske navijače da čupaju kosu, jer, gubio je lopte, davao ih Brazilcima na pladnju, ništa, baš ništa, nije mu polazilo od noge. Ne znamo je li Zlatko Dalić u tim trenucima pomišljao vratiti ga na klupu, ali znamo da je velika većina Hrvata, na tribinama u Kataru, kao i onih ispred ekrana diljem svijeta pomislila upravo to: 'Daliću, vadi ga van!'

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

A onda se ukazala neka čarolija, ili, jednostavno, bio je to Bruno Petković u svojem, nepredvidljivom izdanju. Prvo je 'prodao' vrtuljak brazilskoj obrani, bio je to veličanstven dribling i servirana sjajna lopta Brozoviću, koji je loše pucao. Potom, taj trenutak za vječnost, dodavanje Oršića i udarac lijevom nogom i, uz malu pomoć, odbijanac od Marquinosa, lopta je iza Alissona! Bila je to 117.minuta, kad je sve već izgledalo izgubljeno. Jer, ipak je Brazil imao 1-0, Katar je već plesao Sambu. Bruno Petković, toliko osporavan i uvijek, nekako, dvojben, tim je pogotkom, definitivno, zauzeo mjesto u povijesti hrvatskog nogometa i skinuo sa sebe upitnike. Da, neobičan je igrač, drukčiji od drugih, ponekad nonšalantan, no, vrhunska klasa. Zabio je potom i protiv Nizozemske u polufinalu Lige nacija, kao da se pretplatio na posebne golove, na velikim utakmicama.

Zanimljivo je u toj priči da će danas, godinu dana nakon što je rušio Brazil u svojoj večeri karijere, Bruno Petković napadati - Rudeš. U Dinamovom dresu protiv posljednje momčadi HNL-a. Takav je životni put Brune Petkovića, nije mu taj gol Brazilu donio novi nogometni iskorak, nije promijenio HNL nekom jačom ligom. Ostao je u Maksimiru, borio se, kao i uvijek, s usponima i padovima i sad se, nakon duge ozljede, vratio kao Dinamov spasitelj. Najbolji igrač Modrih, ali jedan od rijetkih iz trofejne i europski uspješne generacije, koji je i dalje u svlačionici pod Jugom.

A kako su ostali junaci 'naplatili' tu veliku pobjedu nad Brazilom? Livaković, koji je branio za čistu desetku, zamijenio je ljetos Dinamo turskim Fenerbahceom, uz transfer ispod sedam milijuna eura. Livakovićeve obrane u Kataru bile su senzacionalne, bio je ponajbolji vratar SP-a pa je njegov daljnji put, ipak, pomalo iznenadio, očekivalo se da će završiti u jačoj ligi, jačem klubu. Mislav Oršić asistirao je Petkoviću protiv Brazila, potom zabio Maroku odlučujući gol za broncu. Međutim, umjesto da mu SP otvori sva vrata, upravo je nakon Katara slijedila Oršićeva 'golgota'. Odlazak u engleski Southampton pokazao se kao potpuni promašaj, a vrlo brzo nakon transfera u Trabzonspor 'otišao' je ligament koljena i Oršić je već mjesecima izvan travnjaka.

Nikola Vlašić, koji je također sudjelovao u akciji kod gola Petkovića, a zatim i zabio prvi udarac u raspucavanju, tijekom ove godine polako je gubio čvrst, reprezentativni status pa je na utakmice s Latvijom i Armenijom, odlučujuće u borbi za Euro, došao s predpoziva. Joško Gvardiol godinu dana poslije je najskuplji stoper svijeta i igrač Manchester Cityja, gdje igra i Mateo Kovačić. Zato se Marcelo Brozović odlučio za egzotiku Saudijske Arabije, Dejan Lovren vratio se u Lyon, ali i završio reprezentativnu priču, Lovro Majer je Francusku zamijenio Njemačkom, a Ivana Perišića, nažalost, kao i Oršića čeka dugačak oporavak i, nadamo se, ipak nastup na Euru. Uz velike šanse da na proljeće ili ljeto konačno postane igrač Hajduka.

Samo godinu dana od Brazila, a toliko se toga promijenilo...

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

Bruno PetkovićHrvatska nogometna reprezentacijaBrazilska nogometna reprezentacijaSvjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti