REUTERS/Dylan Martinez
REUTERS/Dylan Martinez

Pretenders, not contenders

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 28.10.24. | 10:02

Posljednjih sezona Topnici očajnički žele prekinuti premierligaški post i okititi se naslovom. Man. City je posljednje dvije sezone bio primarna meta Arsenala, a izgleda kako u taj koš ove sezone valja ubaciti i Liverpool. Arsenal, barem iz trenutne perspektive, i dalje nije riješio svoje probleme za ovaj surovi uspon

Premierligaški vrh je nemilosrdan biznis. Teško se dolazi gore, a relativno jednostavno sklizne u poretku. Zrak na vrhu je rjeđi, pa ako momčadi nisu opremljene svim mogućim 'oruđima', javlja se, primjerice, visinska bolest: mučnina, glavobolja, razdražljivost i gubitak apetita su simptomi zbog kojih mnogi ne izdrže taj uspon. Problemi na vrhu mogu biti i psihičke prirode; ako kandidati nemaju potrebnu mentalnu čvrstinu, ako nisu emocionalno i duševno stabilni, pa previše podliježu euforiji i malodušju, onda uslijed pritiskom izazvane implozije kolabiraju i padnu na koljena, grčevito se boreći za kisik.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Arsenal je od starta ove sezone bio u potrazi za vitalnim znakovima da je konačno to ta sezona u kojoj će ih se proglasiti šampionima, ali već sada postaje jasno da im prijeti još jedna zlokobna kampanja.

Ogled s Liverpoolom, drugim najvećim konkurentom za premierligaški tron, bio je prilika za dokazivanje u direktnom obračunu. U kojemu će se Redsima napraviti udubina u njihovim šampionskim aspiracijama te ih poslati prema Liverpoolu s nulom na kontu i brojnim upitnicima iznad glave. Ovako, s ovih 2-2, Liverpool ima više razloga za zadovoljstvo. Za početak, Redsi su izbjegli poraz u Londonu u utakmici u kojoj su dva puta bili u rezultatskom zaostatku.

REUTERS/Dylan MartinezREUTERS/Dylan Martinez

K tome, Arsenal je u prvom poluvremenu bio itekako bolja momčad, kontrolirao je zbivanja na terenu i na veliki odmor su Topnici otišli u pozitivnom raspoloženju. Gol viška i puno bolja igra, navodili su na razmišljanje o pobjedi Artetinih trupa, ali drugo poluvrijeme donijelo je preokret. Istini za volju, postoje i otegotne okolnosti, kao što je nepovoljan zdravstveni karton koji je kumovao promjeni načina igre domaćeg sastava, pa su iz igre zbog ozljeda morali Gabriel i Timber (uz ranije izostanke Salibe i Calafiorija), zbog čega su navijači Topnika u posljednjem redu po prvi puta vidjeli Parteya, Whitea, Kiwiora i Lewis-Skellya. I zbog svih nedaća, ima stvari u Arsenalovoj igri koje zavrjeđuju divljenje, ali ovaj 'nemilosrdni biznis' ne mari previše za takve stvari.

Pa je onda devet minuta prije kraja utakmice sijevnula kontra Liverpoola koju je pogotkom okrunio Mohamed Salah i donio svojoj momčadi vrijedan bod. Stanje na ligaškoj tablici sada izgleda zabrinjavajuće, Topnici su na 18 bodova, pet manje od vodećeg Man. Cityja i četiri manje od Redsa, ali s jednakim brojem bodova kao Aston Villa i jednim više od Chelseaja koji trenutno drži peto mjesto. A Chelsea pod Enzom Marescom izgleda sve bolje i uskoro bi se i Plavci mogli uključiti u borbu za naslov.

Remi na Emiratesu pomogao je, dakle, jedino Građanima koji su se sada etablirali kao lideri 'čopora', a u trenutku kada omogućite momčadi Pepa Guardiole da zasjedne na vrh, prostor za pogrešku se smanjuje na najmanju moguću razinu. Arsenal je u posljednje dvije sezone gurao City do krajnjih granica i na koncu su Topnici bili nemoćni pred pobjedničkim serijama Građana.

Reuters/Lee SmithReuters/Lee Smith

Prošle sezone su Artetini puleni imali dva boda viška u odnosu na mančesterski sastav nakon devet kola, ali na koncu im se izazov održavanja prednosti pred nebesko-plavima ispostavio prezahtjevnim. Sada je ta razlika pet bodova, ali u korist Guardiolinog dobro podmazanog stroja. Već sada stvari izgledaju obeshrabrujuće za londonsku družinu.

Posljednjih sezona Topnici očajnički žele prekinuti premierligaški post i okititi se naslovom. Man. City je posljednje dvije sezone bio primarna meta Arsenala, a izgleda kako u taj koš ove sezone valja ubaciti i Liverpool. Arsenal, barem iz trenutne perspektive, i dalje nije riješio svoje probleme za ovaj surovi uspon. Izgleda da su Topnici još uvijek 'pretenderi', a ne 'contenderi'.



Tagovi

Premier ligaArsenalMikel ArtetaLiverpoolManchester CityPep Guardiola

Ostale Vijesti