undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined

Preminuo Slaven Zambata

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 29.10.20. | 09:46

Napustila nas je jedna od najvećih legendi Dinama i hrvatskog nogometa.

U 81. godini u Zagrebu je umro Slaven Zambata, jedan od najvećih igrača u Dinamovoj povijesti.

Legendarni napadač rodom iz Sinja predvodnikom je jedne od najslavnijih generacija Modrog kluba, one šezdesetih koja je 1967. osvojila Kup velesajamskih gradova.

Odigrao je za Dinamo više od 250 utakmica u kojima je zabio 154 gola, a upravo u sezoni 66/67 bio je strijelcem 24 pogotka i predvodio klub kao kapetan do slavnog trofeja.

Povodom ove tužne vijesti oglasio se i Dinamo na svojoj službenoj web stranici:

„U velikoj tuzi i bolna srca javljamo da nas je u četvrtak, 29. listopada, rano ujutro zauvijek napustio naš proslavljeni nogometaš, naš dragi, omiljeni i nezaboravni “plavi devet” – Slaven Zambata.

Jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, napadač sa stilom, igrač za nogometne gurmane i sladokusce, kapetan proslavljene generacije iz 1967. godine, krajem rujna je obilježio svoj 80. rođendan, a dulje je od šest desetljeća bio usko vezan uz maksimirski klub. Bdio je nad svakim rezultatom, svakim potezom, emotivno pratio događanja vezana uz Dinamo i ta nas je međusobna ljubav vezala do zadnjega dana.

 Termin komemoracije i ispraćaja obznanit ćemo naknadno, a GNK Dinamo ovom prilikom izražava duboku sućut obitelji i prijateljima našega Slavena.“

Rođen je u Sinju 243. rujna 1940., a iz tamošnjeg je Junaka 1959. stigao u Zagreb i u svom debiju zabio odlučujući pogodak za pobjedu protiv Hajduka. Osim KVG, osvojio je i tri tadašnja Kupa maršala Tita, a između 1969. i 1972. nosio je dresove belgijskih Waregema i Crossinga, da bi se 1972. vratio u onaj najdraži, modri. Tamo je odigrao posljednje svoje utakmice jer je ubrzo morao prestati s nogometom povodom ozljede oba meniskusa.

Karijeru je završio u austrijskom Villachu, a za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 31 utakmicu i postigao 21 gol. Kao kapetan predvodio ju je 1964. na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Tagovi

Slaven ZambataDinamo Zagreb

Ostale Vijesti