REUTERS/Tony Obrien
REUTERS/Tony Obrien

Premier liga ukida VAR? Za mjesec dana će donijeti konačnu odluku

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 15.05.24. | 19:19

Klubovi engleske Premier lige imaju ustavno pravo predlagati izmjene pravila, a za usvajanje bilo kojeg prijedloga potrebna je dvotrećinska većina (14-6)

Klubovi Premier lige sljedeći bi mjesec trebali održati glasovanje na svojoj godišnjoj skupštini o prijedlogu ukidanja sustava videopomoćnog suca (VAR) od početka sljedeće sezone.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

VAR se koristi u engleskoj ligi od 2019., pomažući u poboljšanju donošenja odluka, ali i stvarajući stalne kontroverze. Sezona 2023./24. sadržavala je mnogo spornih incidenata, što je pojačalo kritike i navelo neke klubove i navijače da dovedu u pitanje integritet natjecanja. Wolverhampton Wanderersi su sada službeno podnijeli rezoluciju Premier ligi koja poziva na ukidanje VAR-a ovog ljeta, a to će pokrenuti glasovanje kada se predstavnici 20 klubova okupe na svom godišnjem okupljanju, u Harrogateu 6. lipnja. U priopćenju Wolvesa stoji da je ovaj potez došao "nakon pažljivog razmatranja i uz najveće poštovanje prema Premier ligi, (sudačkom tijelu) PGMOL-u i našim kolegama natjecateljima.

“Nema krivice za pripisivati ​​- svi mi samo tražimo najbolji mogući ishod za nogomet - i svi dionici su naporno radili kako bi pokušali učiniti uvođenje dodatne tehnologije uspješnim. Međutim, nakon pet sezona VAR-a u Premier ligi, vrijeme je za konstruktivnu i kritičku raspravu o njegovoj budućnosti", napisali su i dodali:

"Naše stajalište je da je cijena koju plaćamo za malo povećanje točnosti u suprotnosti s duhom naše igre, i kao rezultat toga trebali bismo ga ukloniti od sezone 2024./25. nadalje."

Wolves je prihvatio da je odluka o uvođenju VAR-a "donesena u dobroj vjeri iu najboljem interesu nogometa i Premier lige", ali su tvrdili da je izazvala "brojne neželjene negativne posljedice koje oštećuju odnos između navijača i nogometa i podrivaju vrijednost brenda Premier lige”.

Klubovi Premier lige imaju ustavno pravo predlagati izmjene pravila, a za usvajanje bilo kojeg prijedloga potrebna je dvotrećinska većina (14-6). Otkako je VAR uveden prije pet godina, broj točnih odluka u utakmicama porastao je s 82 posto prije njegova uvođenja, na 96 posto ove sezone. Upravni odbor prvoligaša vjeruje da uklanjanje VAR-a nije ispravan put naprijed, sugerirajući da bi to povećalo broj krivih odluka, ali će se glasovanje ipak odraditi i bit će zanimljivo vidjeti što će biti odlučeno.



Tagovi

Premier ligaWolverhamptonVAR suci

Ostale Vijesti