BORUT ZIVULOVIC/Action images
BORUT ZIVULOVIC/Action images

Predstavljamo skupinu Hrvatske na Euru U-21: Englezi imaju drugu najskuplju momčad, Portugal favorit iz sjene

Vrijeme Čitanja: 9min | čet. 25.03.21. | 16:11

Dojam o atraktivnosti skupine djelomično kvari činjenica da su sve selekcije osim Švicarske izgubile jednu zvijezdu momčadi neposredno prije prvenstva.

Natjecanje u skupinama A i B na Europskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine započelo je u srijedu, a prije nego što ostatak najboljih selekcija Starog kontinenta danas izađe na nogometne terene, predstavit ćemo ostale sudionike. Struktura skupine D takva je da je nezahvalno bilo što predviđati - kvalifikacije su nas u to uvjerile. Možemo govoriti samo kroz činjenice. Kažu da natjecanje u skupini D, koja uključuje Englesku, Hrvatsku, Portugal i Švicarsku, sa sobom donosi drugu najskuplju momčad u prvenstvu, drugi najopasniji napad kvalifikacija, mnoštvo talenta razvijenih u nogometnim školama iz dalekih krajeva zapadno od Pirineja... A onda je selekcija koja je na putu do 16 najboljih na starom kontinentu, uspjela pobijediti jednu Francusku, inače prvog favorita koji je 6. lipnja u Ljubljani podigao pehar.

Dojam o atraktivnosti skupine djelomično kvari činjenica da su sve selekcije osim Švicarske izgubile jednu zvijezdu momčadi neposredno prije prvenstva.

Pa krenimo.

ENGLESKA

Mnogi bi rekli da je u pitanju uvjerenje da su cijene engleskih nogometaša uvijek daleko iznad stvarne kvalitete. U svakom slučaju, sastav Gordog Albiona naveden je kao najskuplji, odmah iza Francuza, koji vrijede preko pola milijarde. Zvijezda u usponu Manchester Uniteda, Mason Greenwood viđen je kako vodi mlade lavove u potrazi za prvim trofejem europskog U-21 prvenstva nakon 37 godina, međutim, spriječila ga je ozljeda, pa je njegovo mjesto u posljednji trenutak zauzeo Norwichev Todd Cantwell.

Činjenica je da će Greenwoodova vještina 'teroriziranja' protivničke obrane nedostajati Englezima. Nedostajat će i Phil Foden, koji je prerastao mladu reprezentaciju i postao ravnopravan član seniorske momčadi. Međutim, kad nema nikoga bez njega, možete i morate, a izbornik Andy Botroyd, hvala Bogu, ima širok spektar prvoligaške kvalitete, ali i onu koja se krije u prvenstvu. Samo dva od dvadeset i tri igrača igraju za klubove izvan otoka, a čak 14 ima solidno prvoligaško iskustvo. Kad bi obrađivali sve pojedinačno, trebalo bi nam puno vremena, krećemo gradacijski od onih najpoznatijih, a zatim prema dolje.

Calum Hudson-Odoi prva je zvijezda momčadi, barem zbog činjenice da igra za Chelsea, te da ga je u ljeto 2020. Hansi Flick želio dovesti u Bayern. I s Frankom Lampardom i s Thomasom Tuhelom češće je ulazio s klupe i još uvijek se ne uspijeva izboriti za naslov standardnog prvotimca. Čini se da većina njegovog talenta još uvijek miruje i čeka puštanje, a ovo bi mogla biti idealna prilika, upravo zbog odsutnosti spomenutog Greenwooda. Raspon pozicija koje može pokriti nije uzak, pa smo ga mogli vidjeti na mjestima krila-beka, lijevog krila, drugog napadača... Također će imati koga hraniti loptama, budući da je najbolji strijelac svih kvalifikacija, Eddie Nketiah, još uvijek dostupan. Arsenalovo dijete postiglo je 13 od 34 gola Gordoga Albiona u susretima s Turskom, Albanijom, Austrijom, Kosovom i Andorom - svi spomenuti suparnici pali su i kod kuće i u gostima, osim Andore koja je Englezima pri gostovanju na granici Španjolske i Francuske uzela dva boda.

Nketiah ima samo deset minuta Premier lige od 19. prosinca 2020. godine, ali sa 16 golova najbolji je strijelac U21 reprezentacije Engleske. Prethodni rekorder bio je Alan Shearer.

"On je jedan od vođa momčadi, sjajna je stvar prestići jednog Alana Shearera", rekao je izbornik Botroyd.

Ostatak napadačke konkurencije također je vrlo zanimljiv – Ryan Bruster se smatra supertalentiranim, iako nije uspio postići svoj debitantski pogodak u redovima davljenika Sheffielda. Dwight McNeil ove sezone ima dva pogotka za Burnley, dok je Noni Madueke (pokrivajući širok raspon pozicija od sredine terena do napada) postigao sedam i zabio šest golova za PSV u Eredivisie. Motor i mozak momčadi trebao bi biti Liverpoolov Curtis Jones, kojem je Jurgen Klopp ove sezone napravio poligon za igrački razvoj. Obranom će zapovijedati Evertonov Ben Godfrey, koji se u drugoj sezoni u engleskoj eliti (prošao s Norwichom) uspijeva hrvati s robusnim napadačima Premier lige. Na desnom je beku Max Aarons, momak kojeg europski velikani progone od prošlog ljeta, na lijevom je Tottenhamov Japhet Tanganga. Prije samo nekoliko dana, nakon trijumfa nad Aston Villom, pohvalio je energiju, želju i stav Jose Mourinho kojim je mladi nogometaš potresao momčad. Najzvučnije ime među vratnicama je Aaron Ramsdale. Sheffieldova loša sezona glavni je razlog zašto se o ovom tipu ne govori u posebno pozitivnom tonu, ali tko god je ove sezone pratio Bladese vidio je da je vrlo često vrhunskim intervencijama spriječio rezultatsku katastrofu. Imena, tržišna vrijednost od preko 300 000 000 eura, kao i nastupi u kvalifikacijama Engleza preporučuju se za epitet pobjednika skupine.

***

Vratari: Aaron Ramsday (Sheffield United), Joseph Bursick (Stoke), Joshua Griffiths (Chetlenham)

Braniči: Max Aarons (Norwich), Lloyd Kelly (Bournemouth), Ben Godfrey (Everton), Mark Gay (Swansea), Ryan Sessegnon (Hoffenheim), Ben Wilmot (Watford), Stephen Sessegnon (Bristol City), Japhet Tanganga (Tottenham)

Veznjaci: Tom Davis (Everton), Conor Gallagher (West Bromwich Albion), Conor Hudson-Odoi (Chelsea), Oliver Skipp (Norwich), Curtis Jones (Liverpool), Emil Smith-Row (Arsenal), Noni Madueke (PSV)

Napadači: Todd Cantwell (Norwich), Eddie Nketiah (Arsenal), Eberechi Eze (Crystal Palace), Ryan Brewster (Sheffield United), Dwight McNeil (Burnley)

***

Najvrjedniji: Calum Hudson-Odoi (Chelsea) - 35.000.000 eura

Vratar: Aaron Ramsdale (8.000,0000) / ukupno: 14.500.000

Obrana: Ben Godfrey (25 000 000) / ukupno: 93 000 000

Sredina: Kalum Hudson-Odoi (35 000 000) / ukupno: 114 000 000

Napad: DwightMecknell (22 000 000) / ukupno: 86 000 000

Ukupna vrijednost momčadi: 307.500.000 eura

PORTUGAL

Talent je uvijek prisutna kategorija što se tiče mladih Portugalaca. Ali mora biti pokriven mnogim čimbenicima kako bi se dobio željeni konačni proizvod. Izvrsne partije u kvalifikacijama tijekom 2019. godine nisu donijele prvo mjesto u skupini odabranicima Ruija Jorgea. U konkurenciji Nizozemske, Norveške, Bjelorusije, Cipra i Gibraltara, Portugalci ni s devet pobjeda nisu uspjeli završiti skupinu kao pobjednici, ali su osigurali sudjelovanje na Euru kao najdominantnija drugoplasirana selekcija. Jednostavno, s istim brojem bodova, gol-razlika bila je u korist 'tulipana', iako je Portugal u deset utakmica imao zabijenih 29 i devet primljenih golova. Među važnijim igračima je, primjerice, Pedro Neto iz Wolverhamptona, koji je od Fernanda Santosa dobio poziv da igra zajedno s Cristianom Ronaldom i Brunom Fernandezom, i to iz potpuno različitih razloga nedostajt će Fernando Leao. Zbog ozljede mišića propustio je dvoboj Milana i Fiorentine, a već tada je bilo jasno da neće putovati u Sloveniju. Vijest o Leaovom otkazivanju nije oduševila trenera, ali Jorge je svjestan da dio popisa s podnaslovom "napadači" ima puno toga za ponuditi.

Francisco Trincao je najvrjedniji igrač na tržištu i nosi dres Barceloninog diva, ali nema sumnje tko igra sezonu njegovog života. Pedro Goncalves, prvenstveno golovima (15) i asistencijama (4), gura Sporting prema dugo očekivanom naslovu portugalskog prvaka. Za 'lavove' igra toliko uvjerljivo da ga je poželio i Manchester United. Na Old Traffordu vole nogometaše sa zapada Pirineja, posebno Sportinga, pa su spremni odustati od napada na Jadona Sancha i dovesti mlađu verziju Brune Fernandesa.

Talenta ima za izvoz u veznom redu, ali se čeka da se probude iz hibernacije. Ovo je natjecanje izvrsna prilika za Gedsona Fernandesa da zaigra nogomet nakon neuspjele sage u Tottenhamu i oskudnih sedam nastupa za Galatasaray. U veznom redu očekuje se puno od bivše mete Milana Florentina, koji u Monacu ne igra redovito.

U defenzivi su dva najzvučnija Dioga - Portov Leite i Milanov Dalot. Na papiru, zasigurno glavni favoriti nakon Engleske, Portugalci će se boriti za prvi trofej Europskog prvenstva za mlade nogometaše. Međutim, Englezi im neće biti jedina prepreka. Već na startu Hrvatska ih čeka iza ugla, spremna odmah zakuhati situaciju u skupini D.

***

Vratari: Diogo Costa (Porto), Luis Maximiliano (Sporting), Joao Virginia (Everton)

Braniči: Thierry Corea (Valencia), Diogo Leite (Porto), Diogo Ceiros (Famalicão), Diogo Dalot (Milan), Thomas Tavares (Farense), Pedro Pereira (Crotone), Tiago Gialo (Lille)

Veznjaci: Florentino (Monaco), Vitinha (Wolverhampton), Gedson Fernandez (Galatasaray), Gonzalo Ramos (Benfica), Daniel Barancaga (Sporting), Felipe Soares (Moreirense), Pedro Goncalves (Sporting), Fabio Vieira (Porto)

Napadači: Dani Carvalho (Monza), Francisco Trincao (Barcelona), Tiago Thomas (Sporting), Joao Mario (Porto), Francisco Conceição (Porto)

***

Najvrjedniji: Francisco Trincao (Barcelona) - 25.000.000 eura

Vratar: Diogo Costa (6.000,0000) / ukupno: 12.500.000

Obrana: Diogo Dalot (10 000 000) / ukupno: 42 200 000

Sredina: Pedro Goncalves (15 000 000) / ukupno: 67 500 000

Napad: Francisco Trincao (25 000 000) / ukupno: 38 500 000

Ukupna vrijednost momčadi: 160.700.000 eura

HRVATSKA

Mladi Vatreni stigli su na kontinentalnu smotru kao jedna od pet najbolje drugoplasiranih selekcija u kvalifikacijama.

Postizanje 37 golova u deset utakmica djeluje impresivno, ali iza priče o drugom najboljem napadu na putu do Eura krije se kvaka. Gol razlika pumpana je protiv San Marina, gdje je momčad Igora Bišćana u dvije utakmice spakirala 17 lopti u mrežu, dok su se lomili protiv drugih, pa su protiv pobjednika skupine Češke i trećeplasirane Škotske upisali poraz i remi.

Igor Bišćan imao je puno problema s neplaniranim otkazivanjem pojedinaca. Nesumnjivo je najveći hendikep neigranje Joška Gvardiola. Prošlog ljeta potpisao je talentirani stoper za Red Bull Leipzig za odštetu od 16.000.000 eura. Ostao je na posudbi u zagrebačkom Dinamu, ali ozljeda mišića spriječila ga je da putuje na Euro. Ozljedu je zadobio i veznjak Luka Sučić iz Red Bull Salzburga, kao i stoper Atalante Boško Šutalo.

Unatoč tome, Hrvati imaju vođu utjelovljenog u Nikoli Mori. Ljetos je iz zagrebačkog prešao u moskovski Dinamo, gdje se skrasio i postigao tri gola u 19 prvenstvenih utakmica. Uz kapetansku traku, ali i ogromnu dozu zrelosti, discipline i samopouzdanja, središnji veznjak vodit će jednu od najtalentiranijih generacija hrvatske mladeži. Uz besprijekorne mentalne karakteristike, tu su pas, kontrola lopte, dribling i vrlo snažan udarac.

Dvojica prvaka Hrvatske, Luka Ivanušec i Lovro Majer, dolaze na Euro, blistajući od samopouzdanja nakon eliminacije Tottenhama u osmini finala Europske lige. Oboje su asistirali Mislavu Oršiću i hat-trickom su mu pomogli da razbije Pijetlove. Kao i u kvalifikacijama i na samom turniru, pokušat će se nametnuti čestim golovima i asistencijama.

Unatoč činjenici da je gotovo polovica golova postignutih na putu do Europskog prvenstva postignuta protiv San Marina, mladi Vatreni pokazali su ogromnu raznolikost napada. U prijevodu, čak 14 različitih strijelaca stajalo je u 37 golova. Segment raznolikosti nešto će biti potrebno Mori, Majeru i ekipi u paklenoj konkurenciji Engleza, Portugalaca i Švicarske.

***

Vratari: Adrian Šemper (Chievo), Dominik Kotarski (Ajax), Ivan Nevistić (Rijeka)

Braniči: David Colina (Hajduk), Martin Erlić (Spezia), Domagoj Bradarić (Lille), Krešimir Krizmanić (Gorica), Mario Vukšković (Hajduk)

Veznjaci: Marin Šverko (Saarbrücken), Hrvoje Babec (Gorica), Darko Nejašmić (Hajduk), Luka Ivanušec (Dinamo Zagreb), Nikola Moro (Dinamo Moskva), Lovro Majer (Dinamo Zagreb), Mihael Žaper (Osijek), Bartol Franjić ( Dinamo Zagreb), Kristijan Bistrović (Kasimpasa)

Napadači: Sandro Kulenović (Rijeka), Dario Vizinger (Wolfsberger), Marko Divković (DunajskaStreda), Matej Vuk (Istra), Petar Musa (Union Berlin), Dario Špikić (Gorica)

***

Najvrjedniji: Lovro Majer (Dinamo Zagreb) - 10.000.000 eura

Vratar: Ivan Nevistić (3.000,0000) / ukupno: 5.300.000

Obrana: DomagojBradarić (3.000.000) / ukupno: 12.500.000

Sredina: Lovro Majer (10 000 000) / ukupno: 30 300 000

Napad: Petar Musa (1.700.000) / ukupno: 6.350.000

Ukupna vrijednost ekipe: 54.450.000 eura

ŠVICARSKA

Sve priče o Švicarskoj kao autsajderu iz skupine D mogu pasti u vodu kad se vratimo godinu ili dvije unatrag. Pobijediti Francusku, trenutno prvog favorita za osvojiti turnir i stajati rame uz rame s njima na kraju kvalifikacija, podvig je koji nikome ne daje pravo da ponižava vrijednost ove momčadi.

Švicarci su se s devet pobjeda plasirali na Euro, a vođu su imali u Andiju Zeqiirju, momku koji je postigao deset od 26 golova svoje momčadi. Svojedobno ga je, kao tinejdžera, Juventus posudio od Lausanne, a danas igra za Brighton, iako ne standardno. Spomenuli smo trijumf protiv Francuza - u to vrijeme obranu je držao jedan od najtalentiranijih stopera u Europi i novi igrač Bayerna Dayot Upamecano, a Zeqiri je dva puta pronašao način da ga zaobiđe. Toliko o napadačkom potencijalu ovog tipa. Ako je momčad Maura Lustrinellija nešto pokazala u kvalifikacijama, to je sposobnost svakoga tko se predstavi kao napadač da lako zatrese protivničku mrežu. Guillemenot, Ndoye, Stojilković, nema veze...

Puno kvalitete leži na poziciji desnog beka. Tu je Jordan Lotomba iz Nice, odnosno Kevin Rueeg koji je ove sezone dobio priliku na kapaljku u Veroni. Na izborniku je da pokuša stvoriti postavu u kojoj nitko neće patiti osim suparničkih obrana.

***

Vratari: Philip Kohn (Wil), Timothy Fayulu (Sion), Anthony Racioppi (Dijon)

Braniči: Silvan Sidler (Luzern), Jan Bamert (Sion), Cedric Zesiger(Young Boys), Kevin Ruegg(Verona), Leonidas Stergiou(St. Gallen), Miro Muheim(St. Gallen), Jordan Lotomba(Nice)

Veznjaci: Jasper Van Der Werff(Basel), Tom Domgjoni(Zurich), Bastien Toma(Genk), Petar Pušić(Grasshoper), Fabian Reider(Young Boys), Simon Sohm(Parma), Kastriot Imeri(Servette), Alexandre Jankewitz(Southapton)

Napadači: Jeremy Guillemenot(St. Gallen), Andi Zeqiri(Brighton), Dan Ndoye (Nica), Filip Stoljiković(Aarau), Felix Mambimbi(Young Boys)

***

Najvrijedniji: Jordan Lotomba (Nica) - 6.000.000 eura

Vratar: Anthony Racioppi (2.000.000) / ukupno: 2.500.000

Obrana: Jordan Lotomba (6.000.000) / ukupno: 19.550.000

Sredina: Simon Sohm (5.000.000) / ukupno: 14.600.000

Napad: Dan Ndoye (4.000.000) / ukupno: 10.600.000

Ukupna vrijednost momčadi: 47.250.000 eura


Grupa D

(raspored utakmica)

Četvrtak

15.00: Engleska - Švicarska

21.00: Portugal - Hrvatska

Nedjelja

18.00: Hrvatska - Švicarska

21.00: Engleska - Portugal

Srijeda

18.00: Hrvatska - Engleska

18.00: Švicarska - Portugal


Tagovi

Euro U21engleska U-21 nogometna reprezentacijaPortugalHrvatskaŠvicarska

Ostale Vijesti