Reuters
Reuters

Pratite Euro u Njemačkoj jer ove istinske legende više nećete gledati na EP-ima

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 11.06.24. | 09:03

Njemačka 2024 bit će posljednje Europsko prvenstvo za brojne legende koje su obilježile povijest ne samo modernog nogometa...

Svega nekoliko dana dijeli nas do 17. izdanja Europskog prvenstva koje će biti specifično zbog nekoliko razloga. Nakon osam godina Euro se vraća u jednu državu, a istovremeno, neće biti limitirano s raznim covid protokolima, već će navijači slobodno moći navijati na modernim njemačkim stadionima i u fan zonama gradova u kojima se igra Euro.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

No, Euro 2024. bit će posebno i zbog još nekoliko razloga. Bit će (vjerojatno) posljednje za brojne istinske igračke legende koji će uskoro u svojim nogama imati više od 40 kombiniranih Europskih prvenstava, a zajedno su zabilježili više od 150 nastupa na kontinentalnim smotrama

Naravno, jedna od tih igračkih legendi stiže iz Hrvatske. Luka Modrić je najuspješniji nogometaš, a vjerojatno i sportaš u hrvatskoj povijesti. Za kapetana Vatrenih dalo bi se diskutirati i je li riječ o najboljem veznjaku u povijesti nogometa. Nakon izgubljenog finala Lige nacija Modrić se 'lomio' hoće li se oprostiti od reprezentacije ili ne. Na kraju je prelomio 'ostanak', Modrić se obvezao povesti Hrvatsku na svoje peto Europsko prvenstvo i ukupno deveto veliko natjecanje s jasnim ciljem - osvajiti jedinu medalju koja njemu (i Hrvatskoj) nedostaje u krcatoj trofejnoj vitrini doma u Madridu.

Luka Modrić je nastupio na 13 utakmica na Europskim prvenstvima, a osim njegovo, ovo bi moglo biti posljednje Europsko prvenstvo za Ivana Perišića i Domagoja Vidu koji su do sada nastupili na tri turnira (2012., 2016., 2021.). No, riječ je od 35-godišnjacima i ne bismo u potpunosti odbacili mogućnost da ih za četiri godine nećemo gledati na turniru u Velikoj Britaniji i Irskoj.

Doduše, ni za Luku Modrića ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći kako će mu Njemačka 2024. biti posljednja europska smotra. S druge strane, njegov suigrač Toni Kroos na ovom će turniru odigrati svoju posljednju nogometnu utakmicu u karijeri (osim ako se ne predomisli, kako mu je sugerirao Carlo Ancelotti). Kroos se od klupskog nogometa oprostio osvajanjem Lige prvaka, a nakon domaćeg Eura objesit će kopačke o klin i posvetiti se poslovima koji će, dakako, biti usko povezani uz nogomet (i futsal).

Kroosu će ovo biti četvrto europsko prvenstvo, a do sada je, iako je nastupio na jednom Euru manje od Modrića, upisao jednu utakmicu više (14).

Osim Kroosa, od njemačke reprezentacije nakon Eura oprostit će se Manuel Neuer, 38-godišnji vratar Bayerna, a vjerojatno i 34-godišnji napadač Thomas Müller. Obojici će ovo biti četvrto Europsko prvenstvo, uz po 15 zabilježenih nastupa na kontinentalnim smotrama.

Iako Cristiano Ronaldo ne odaje dojam da bi se ubrzo mogao umiroviti, ne samo od nogometa, nego i reprezentacije, ovaj svevremenski Portugalac, i apsolutni rekorder reprezentativnog nogometa, ima 39 godina i izgledno je da bi mu ovo trebalo biti posljednje Europsko prvenstvo.

C. Ronaldu ovo će biti rekordni šesti Euro na kojem je debitirao u Portugalu prije točno 20 godina. Osim što je zabio najviše reprezentativnih golova u povijesti nogometa (128), zabilježio najviše nastupa (206), C. Ronaldo je i najbolji strijelac u povijesti Eura (14 golova) te igrač s najviše nastupa (25).

Osim Cristiana Ronalda, posljednji put na Europskim prvenstvima trebala bi zaigrati još dva legendarna Portugalaca. Pepe ima 41 godinu, ispao je i iz udarnog sastava Roberta Martineza, a 'jedinicu' je izgubio i Rui Patricio. Obojici će to biti peto Europsko prvenstvo, a Pepe, trenutno, sa suigračem Joaom Moutinhom drži drugo mjesto po broju nastupa na Euru (19), dok ih Rui Patricio ima 16, budući da je 2012. bio rezervni golman.

Olivier Giroud će ubrzo napuniti 38 godina. S Francuskom je osvojio Svjetsko prvenstvo, Ligu nacija i fali mu još europska smotra (2016. je izgubio u domaćem finalu). Njemačka 2024 bit će mu četvrti Euro, a za sada je, zanimljivo, zabilježio tek 11 nastupa...

Izvjesno je da će posljednji put na Europskom prvenstvu nastupiti i Robert Lewandowski (11 nastupa) koji će ubrzo (21. kolovoza) napuniti 36 godina i teško da ćemo ga gledati u Britaniji i Irskoj 2028. godine. Vratar Poljske Wojciech Szczesny je godinu mlađi, a poznato je da golmani duže opstaju od igrača (posebno napadača), no i za vratara Juventusa je izgledno da ga nakon Njemačke više nećemo gledati na Europskim prvenstvima.

Od ostalih igrača navest ćemo i Ukrajinca Andrija Jarmolenka kojem će ovo također biti četvrto prvenstvo. Ukrajinac je do sada zabilježio 11 nastupa, a očekuje se da će u Njemačkoj dodatno podebljati konto nastupa. (N.R.)

Najviše pojavljivanja na Europskim prvenstvima od aktivnih igrača (uključujući i Euro 2024.)

6 - Cristiano Ronaldo

5 - Luka Modrić, Pepe, Rui Patricio

4 - Ivan Perišić, Domagoj Vida, Olivier Giroud, Robert Lewandowski, Thomas Müller, Manuel Neuer, Wojciech Szczesny, Andrij Jarmolenko

Oglas

Euro 2024, prvi krug

Skupina A

1. kolo

Petak, 14. lipnja

Njemačka – Škotska 5-1

Subota, 15. lipnja

Mađarska – Švicarska 1-3

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Njemačka – Mađarska 2-0

Škotska – Švicarska 1-1

3. kolo

Nedjelja, 23. lipnja

Škotska – Mađarska 0-1

Švicarska – Njemačka 1-1

Skupina B

1. kolo

Subota, 15. lipnja

Španjolska – Hrvatska 3-0

Italija – Albanija 2-1

2. kolo

Srijeda, 19. lipnja

Hrvatska – Albanija 2-2

Četvrtak, 20. lipnja

Španjolska – Italija 1-0

3. kolo

Ponedjeljak, 24. lipnja

Albanija – Španjolska 0-1

Hrvatska – Italija 1-1

Skupina C

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Slovenija – Danska 1-1

Srbija – Engleska 0-1

2. kolo

Četvrtak, 20. lipnja

Slovenija – Srbija 1-1

Danska – Engleska 1-1

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Danska – Srbija 0-0

Engleska – Slovenija 0-0

Skupina D

1. kolo

Nedjelja, 16. lipnja

Poljska – Nizozemska 1-2

Ponedjeljak, 17. lipnja

Austrija – Francuska 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Poljska – Austrija 1-3

Nizozemska – Francuska 0-0

3. kolo

Utorak, 25. lipnja

Francuska – Poljska 1-1

Nizozemska – Austrija 2-3

Skupina E

1. kolo

Ponedjeljak, 17. lipnja

Rumunjska – Ukrajina 0-3

Belgija – Slovačka 0-1

2. kolo

Petak, 21. lipnja

Slovačka – Ukrajina 1-2

Subota, 22. lipnja

Belgija – Rumunjska 2-0

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Slovačka – Rumunjska 1-1

Ukrajina – Belgija 0-0

Skupina F

1. kolo

Utorak, 18. lipnja

Turska – Gruzija 3-1

Portugal – Češka 2-1

2. kolo

Subota, 22. lipnja

Gruzija – Češka 1-1

Turska – Portugal 0-3

3. kolo

Srijeda, 26. lipnja

Češka – Turska 1-2

Gruzija – Portugal 2-0



Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



 


Tagovi

Cristiano RonaldoPepeRui PatricioPortugalska nogometna reprezentacijaLuka ModrićIvan PerišićDomagoj VidaHrvatska nogometna reprezentacijaManuel NeuerThomas MüllerNjemačka nogometna reprezentacijaOlivier GiroudFrancuska nogometna reprezentacijaRobert LewandowskiWojciech Szczesnypoljska nogometna reprezentacijaEUROEuro 2024

Ostale Vijesti