REUTERS/Annegret Hilse
REUTERS/Annegret Hilse

Poznata odštetna cifra za mladog Mađara koji je zaludio Bundesligu

Vrijeme Čitanja: 2min | sri. 10.11.21. | 11:00

Odradio je 'prirodni put' za jednog igrača RB Leipziga.

Nakon ždrijeba za Euro 2020 malo koji zaljubljenik u nogometu nije žalio Mađare. Jedna od najslabijih reprezentacija na turniru dobila je skupinu s aktualnim svjetskim prvakom Francuskom, aktualnim europskim prvakom Portugalom i prvakom svijeta iz 2014. Njemačkom.

A onda je, u ožujku ove godine, 21-godšinja zvijezda reprezentacije Dominik Szoboszlai zaradio ozljedu aduktora i bio prisiljen propustiti prošli Euro. Mađarskoj nisu davane niti minimalne šanse za prolazak grupe, a onda je Laka konjica do 84. minute držala 'nulu' (uz dobru igru) protiv Portugala, vodila protiv Francuske i na kraju izvukla 1:1, a onda je u dva navrata vodila i protiv Njemačke, Mađarska je bila u drugom krugu sve do 84. minute kada je Elf izjednačio i Mađarsku ostavio na posljednjem mjestu skupine, ali svakako ne posramljenu.

No pitanje je kako bi skupina završila da su Mađari mogli računati na svojeg najboljeg igrača koji je odradio 'prirodni put' za jednog igrača RB Leipziga. Počeo je u drugoj momčadi Red Bull Salzburga, FC Lieferingu, zatim je sa 17 godina debitirao u austrijskoj Bundesligi u kojoj je u tri godine igranja za Salzburg sudjelovao kod 61 pogotka za svoju momčad (25 golova i 35 asistencija). Sa svega 20 godina.

Njegove igre i učinak bili su dovoljni da početkom godine, za više od 22 milijuna eura, prijeđe u hijerarhijski bitniji RB Leipzig. No, uslijedila je ozljeda aduktora i propuštanje drugog dijela sezone 2020/21. Za RB Leipzig debitirao je u prvom kolu DFB Pokala, ušao je posljednjih 12 minuta utakmice protiv niželigaškog Sandhausena i odmah zabio pogodak. U njemačkoj Bundesligi debitirao je tjedan dana kasnije, ušao je u 0:1 porazu od Mainza, no već od iduće utakmice, i domaće 4:0 pobjede nad Stuttgartom, Szoboszlai je standardni član prve momčadi Bikova.

U toj utakmici, Szoboszlai je zabio dva gola i proglašen je najboljim igračem utakmice. U prvenstvu je kasnije zabio jedan, Greuther Furthu, a zabio je i PSG-u u Ligi prvaka. Ukupni učinak mu je šest pogodaka i tri asistencije u 15 utakmica, a nedavno je, zajedno s Joškom Gvardiolom, kandidiran za najboljeg 'Rookieja' mjeseca listopada.

Nijemci i njemačka Bundesliga upoznali su jednog od najboljih 21-godišnjaka modernog nogometa, a njemački Bild danas je otkrio da se odštetna klauzula za Szoboszlaija kreće između 60 i 70 milijuna eura.

Zanimljivo, igrači koji se najviše spominju u konteksta odlaska iz RB Leipziga, Dani Olmo i Christopher Nkunku nemaju odštetnu klauzulu. Njihovu tržišnu vrijednost Transfermarkt procjenjuje na oko 50 milijuna eura, duplo više od Szoboszlaijeve...

RB Leipzig se inače nalazi na petom mjestu Bundeslige, s 10 bodova manje od Bayerna.



Tagovi

RB LeipzigRed Bull SalzburgDominik SzoboszlaiMađarskaMađarska nogometna reprezentacijaBundesliga

Ostale Vijesti