Potrošili milijune na skidanje prokletstva, a Lampard pronašao rješenje u nogometnoj školi

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 15.09.19. | 11:13

Izgleda kako je Lampard pronašao riješenje za proketstvo Chelseajeve devetke

Naime, od Abramovičevog preuzimanja kluba taj broj donosi nesreću njegovom vlasniku, ali čini se kako je nakon dugog niza godina potrage pronašao rješenje. I to u vlastitom inkubatoru talenata.

Chelseajeva škola godinama je jedna od najboljih na svijetu, dokazuju to dva naslova u Ligi prvaka mladih, ali u bogatom londonskom klubu igrači iz domaćeg pogona teško dočekaju priliku. Kako gazdina ambicija od svakog trenera traži naslove i traži ih odmah, većina ih poseže za Abramovičevim novčanikom i kupuje najbolje sa svih strana kugle zemaljske, umjesto da najprije pogleda u vlastito dvorište.

Potrošili su milijune i milijune na napadače, ali koji god bi stavio devetku na leđa, u zemlju bi propao. Pokušali su čak davanjem tog broja braničima ili veznjacima, igračima koji ga tradicionalno ne nose, ali ništa...

Legenda kluba Frank Lampard odlučio je promijeniti ploču i iz u prvu momčad uvrstio Tammyja Abrahama, napadača koji je potekao u Chelseajevoj nogometnoj školi, ali je posljednje tri sezone bio na posudbama u Bristolu, Swanseaju i Aston Villi, no sad je konačno dočekao priliku u Chelseaju i čini se riješio prokletstvo.

Počelo je taman nekako Abramovičevim dolaskom. Jimmy Floyd Hasselbaink bio je zadnja devetka koja je radila, zabio je 88 golova u 177 utakmica za Plave i svojim odlaskom započeo crni niz. Abramovič i Mourinho prvi su promašili dovođenjem Mateje Kežmana, Srbin je navukao Chelseajevu devetku po dolasku iz PSV-a, ali nije se proslavio. 41 utakmica, samo sedam golova!

Kad je stigao Hernan Crespo, zadužio je devetku, čak nije bio loš jer je zabio 20 golova u 49 nastupa, ali dobar dio vremena provedenog pod ugovorom s klubom bio je na posudbama u Italiji. Potom su pokušali prevariti sreću uvalivši dres s brojem devet braniču Khalidu Boulahrouzu i veznjaku Steveu Sidwellu, ali iako im to nije primarna zadaća, obojica su klub napustili ne zabivši ni jedan službeni pogodak.

 

Talentirani Argentinac Franko Di Santo bio je jedan od najtalentiranijih napadača svijeta po dolasku u klub, no uzeo je devetku i danas, deset godina kasnije, u Brazilu još pokušava realizirati svoj potencijal. Učinak u Chelseaju – 8 utakmica 0 golova.

Abramoviču je tad dojadilo pokušavati i griješiti pa se odlučio za provjerenu metodu, nabavio je bankovnu garanciju za 58.000.000 eura i prebacio ih na račun Liverpoola za Fernanda Torresa, tad vjerojatno najboljeg napadača na Otoku, ali džaba mu sve kad je uzeo plavi dres s brojem devet. U njemu je odigrao preko 100 utakmica za Chelsea, ali zabio je samo 20 golova. Za usporedbu, u Liverpoolu je u 102 nastupa ubacio čak 65.

Potom je pokušao Radamel Falcao, Kolumbijac je stigao na posudbu iz Monaca za 7.000.000 eura, ali u 10 nastupa za klub samo jednom zavukao loptu u mrežu.

 

Alvaro Morata bio je posljednji skupi promašaj, u njega su uložili 66.000.000 eura, no nije uspio pronaći zajednički jezik s Antoniom Conteom, odnosno Mauriziom Sarrijem poslije njega, a često nije znao naći ni put do mreže jer je u 47 utakmica samo 16 puta bio strijelac.

Ove sezone devetku na leđima nosi Tammy Abraham, napadač iz Chelseajeve škole koji u šest utakmica ove sezone ima sedam golova na kontu, u posljednje tri premierligaške čak sedam! Startao je s dva komada Norwichu pa ponovio isto protiv Sheffield Uniteda, a u prošlom kolu u golijadi protiv Wolvesa ubacio je hat-trick postavši tek treći igrač u povijesti Premier lige mlađi od 21 godine koji je zabio barem dva na tri uzastopne utakmice. Ostala dvojica su Dele Alli i Cristiano Ronaldo.

Abramovič je potrošio stotine milijuna eura na devetku, pokušali su prevariti sreću davajući broj igračima na drugim pozicijama, ali sve što je trebalo za razbiti prokletstvo tog broja jest – pogledati u vlastito dvorište…

(foto: Reuters)

 


Tagovi

NogometPremier ligaTammy AbrahamChelsea

Ostale Vijesti