Josip Regovic/PIXSELL
Josip Regovic/PIXSELL

Potpisnik hrvatske senzacije: „S protokom vremena shvatit ćemo razmjer ovog uspjeha“

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 18.06.24. | 15:28

VIDEO Nakon senzacionalnog uspjeha hrvatske sveučilišne reprezentacije, i osvajanja svjetskog zlata, porazgovarali smo s izbornikom reprezentacije Alenom Jukićem.

Sveučilišna reprezentacija Hrvatske koju su pretežito predstavljali studenti Sveučilišta u Zagrebu pojačani trima igračima koji studiraju na Veleučilištu Bernays, prošlu nedjelju kreirala je senzacionalni uspjeh. U konkurenciji najjačih studenskih selekcija svijeta, osvojila je prvo mjesto na Svjetskom sveučilišnom prvenstvu koje se igralo u Šangaju.

Prouči cjelokupnu ponudu za Euro na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

U kadru Hrvatske nalazila su se dva seniorska reprezentativca Futsal Vatrenih, Ante Piplica i Mateo Mužar, dva igrača koji su upisala nastup za A reprezentaciju, Filip Novak i Nikola Gudasić te igrači koji su okusili slast igranja seniorskog futsala (Lovro Cigler, Toni Vučković, Jure Jakovljević, Ivan Penava, Bruno Kovačić, Bepo Paus, Matija Tolić i drugi…)

Potpisnik ovog uspjeha je proslavljeni hrvatski futsalski vratar, a danas pomoćni izbornik švedske reprezentacije i trener zlatne U15 i brončane kadetske momčadi Futsal Dinama Alen Jukić koji je sa svojim pomoćnikom, bivšim prvotimcem Alumnusa Sašom Ledinščakom, vodio zlatnu generaciju s izborničke klupe.

Dva dana nakon povijesnog uspjeha Hrvatske kontaktirali smo popularnog Juku koji se sinoć, s ostatkom sveučilišne reprezentacije, vratio u Zagreb.

“Osjećaj je fenomenalan, a vjerujem da ćemo tek s protokom vremena shvatiti koliko je ovo zapravo veliki uspjeh za hrvatski futsal i, naravno, naše studente. Dugo smo putovali iz Šangaja i bili bez interneta. Tek smo dolaskom u Amsterdam uspjeli pročitati sve medijske objave o našem pothvatu. Vidjeli smo da nas je u svojoj objavi pohvalio i predsjednik države, Hrvatski nogometni savez i brojni drugi...”, rekao nam je za početak Jukić.

Zlatni studenti u Zagreb su sletjeli nešto prije ponoći, a dočekao ih je i veliki broj navijača, predstavnici Sveučilišta u Zagrebu i Edwarda Bernaysa, djelatnici Futsal Dinama, koji je dao pet igrača (i, dakako, izbornika), a među okupljenima se našao i sveprisutni Zorislav Srebrić kao predstavnik HNS-a…

“Poseban je osjećaj bio sletjeti u Zagreb. I ranije smo preko poruka naslutili da bi nas nešto slično moglo dočekati. Međutim, kada vidiš sve te ljude i doživiš takvo iskreno veselje, onda je to neka druga dimenzija. Posebno jer termin našeg povratka (ponedjeljak oko ponoći, op.a.) nije bio najzahvalniji. Dok smo bili u Kini sve smo to ipak drukčije doživljavali. Jer, živiš s tim rezultatima i turnirom svaki dan. Naravno, sretan si, osjećaš da si napravio veliki uspjeh, ali tek kad smo došli u Zagreb, među roditelje, djevojke, kolege iz kluba, s fakulteta, kada vidiš koliko su svi oni iskreno sretni zbog rezultata, shvatiš pravu dimenziju ovog uspjeha”.

Hrvatska je na putu do zlata pobijedila najveće favorite turnira, Portugal u četvrtfinalu (4-1), Ukrajinu u polufinalu (4-2) i Brazil u finalu (4-1). U nokaut fazi natjecanja Hrvatska je zabila 12, a primila samo četiri gola. Koliko je Hrvatskoj bilo teško doći do zlata u takvoj konkurenciji potvrđuju igrači koji su igrali za reprezentacije koje je Hrvatska izbacila na putu do finala…

“Ovo natjecanje je davno nadišlo sveučilišno prvenstvo. Reprezentacije na turnir, praktički, šalju najjače mlade igrače. Recimo, za Portugal su, između ostalih, nastupali igrači koji su u nedavno u Poreču osvojili U19 prvenstvo. Imali su analitičare, fizioterapeute, profesionalni stručni stožer...”, rekao je Jukić i nastavio:

“Za Ukrajinu nastupaju igrački koji se natječu u njihovoj prvoj ligi, a vodi ih izbornik A reprezentacije. O Brazilu je bespredmetno pričati. Riječ je reprezentaciji sastavljenoj od igrača iz brazilske Serie A i dva igrača koji igraju u španjolskoj prvoj ligi, a poznat nam je i Rafinha koji je igrao za Crnicu i Novo Vrijeme. No, osim te tri reprezentacije, treba naglasiti kako su jake momčadi imali Francuzi i Marokanci. Na turniru se igrao, praktički, profesionalni futsal”.

Put do titule ipak nije tekao glatko. Hrvatska je, naime, u drugom kolu skupine s 1-9 izgubila od Ukrajine (na poluvremenu je bilo 0-9 za Ukrajinu), a u polufinalu je nadoknadila 0-2 zaostatak od istih tih Ukrajinaca.

“Već tada smo znali da taj poraz nije bio realan. Ukrajinci su nam u prvom dijelu utakmice zabili devet golova iz 11 udaraca. Jednostavno nam je sve išlo nizbrdo. No, na poluvremenu te utakmice imali smo najvažniji razgovor na cijelom turniru koji je na koncu i odredio daljnji tijek natjecanja. Nakon tog poluvremena sve se preokrenulo. U nastavku smo zabili jedini gol u drugom dijelu i to nam je vratilo vjeru. Znali smo ne samo da Ukrajinci nisu toliko bolji od nas, već da uopće nisu bolji! Možda nam je trebalo takvo poluvrijeme da se ‘trgnemo’”.

U četvrtfinalu nas je čekao Portugal koja je grupnu fazu natjecanja završila s gol-razlikom 82-3, a upisali su i uvjerljivo najveću pobjedu na turniru, 65-0 protiv reprezentacije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Analizirali smo ih dobro, sastančili smo dosta prije utakmice, znali smo koje su portugalske bolje, ali i slabije strani. U utakmicu smo krenuli nevjerojatno motivirani. Na turniru nitko nije ‘grizao’ više od nas. Osjetili smo da možemo i da smo bolji. To se odrazilo na rezultatu".

Ždrijeb nas je nakon izbacivanja Portugala (4-1) ponovno spojio s Ukrajinom. Bila je to idealna prilika za revanš za 1-9 poraz u skupini.

“Utakmicu smo otvorili dosta bolje, no, unatoč tome Ukrajina je povela s 2-0. Ponavljam, znali smo da smo bolji, ali kada izgubiš 1-9 i gubiš 0-2 u drugoj utakmici, psihološki je vrlo teško vratiti se u život. Nama je to uspjelo. Vjerovali smo cijelo vrijeme. Zabili smo gol do poluvremena i na odmoru sam znao da ćemo pobijediti. Vidio sam to na svojim igračima, kako dišu, kako vjeruju u sebe i u preokret. Nakon te pobjede znali smo da ni Brazil nema šanse u finalu”, rekao nam je Jukić koji je s momčadi proveo više od tjedan dana u Kini.

"Cijelo iskustvo je bilo vrlo zanimljivo. Kina je totalno drukčiji svijet od našega, počevši od hrane, kulture, ljudi i običaja. No, domaćini su bili jako ljubazni, dvorane su sjajne i cijela organizacija turnira bila je odlična”, rekao nam je Jukić i za kraj poručio:

“Zahvalio bih se ovim putem još jednom Hrvatskom akademskom sportskom savezu i Zagrebačkom akademskom sportskom savezu koji se brinu o nama i nastupima akademskih selekcija sve ovo vrijeme. Zahvaljujem se i Sveučilištu u Zagrebu, Studentskom centru i Studentskom zboru koji podržavaju studentski sport i omogućuju razvoj studentskog sporta. Hvala mojem kolegi Ledinščaku, svim igračima na pristupu i načinu na koji su predstavljali Hrvatsku. Oni su najzaslužniji za ovaj uspjeh. Zahvaljujem se i svim navijačima koji su pratili naše utakmice putem live stream te nas na posljetku dočekali u zračnoj luci i iskreno nas razveselili”, rekao nam je za kraju Jukić.

Zlatni hrvatski reprezentativci:

Ante Piplica i Lukas Mlinarić, (vratari), Branko Artić, Lovro Cigler, Nikola Gudasić, Jure Jakovljević, Bruno Kovačić, Ivan Marković, Mateo Mužar, Filip Novak, Bepo Paus, Ivan Penava, Matija Tolić, Toni Vučković. Izbornik sveučilišne reprezentacije je Alen Jukić, a pomoćnik mu Saša Ledinščak.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

hrvatska futsalska reprezentacijaFutsalAlen Jukić

Ostale Vijesti